Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΩΝ» ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

• Εν τούτοις, δεν επιδιώκεται μία στοχευμένη διαφήμιση που θα απευθύνεται στους Ηπειρώτες του εξωτερικού.

Του Δημήτρη Ζώη

Έχοντας την αίσθηση πως τα δύσκολα πέρασαν και μετρώντας το μέγεθος των πληγών που μας άφησε ο «κορονοϊός», προβληματισμός διαδέχεται όλους για την «μετακορονοϊού εποχή». Δικαιολογημένα, γιατί σοβαρές οικονομικές προβλέψεις αναφέρουν ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πάνω από 2 χρόνια (καλοκαίρι 2023) για την ανόρθωση της οικονομίας στα επίπεδα της προκορονοϊού εποχής (2019).
Νομίζω είναι ανάγκη να καταλάβουν τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην Αντιπολίτευση, ότι πρέπει σ΄ένα πλαίσιο «πολιτικής συνεννόησης» να καταβάλουν όλοι τα μέγιστα για να εφαρμοστούν πολιτικές «επιθετικής ανάπτυξης», αλλά και πολιτικές προστασίας των εργαζομένων. Ζητούμενο είναι να μπορέσει να σταθεί τόσο η κοινωνία όσο και οι άνθρωποι το συντομότερο «όρθιοι» και να ορθοποδήσουν το συντομότερο η «βαριά τραυματισμένη οικονομική ζωή » και τα οικονομικά θύματα της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Μιας υγειονομικής κρίσης που έχω την εντύπωση, μας έδωσε «τροφή» να κάνουμε πολλές σκέψεις για να αναπτυχθεί ένας σοβαρός πολιτικός διάλογος για το ρόλο του Κράτους στην «μετακορονοεποχή»…
Η Ελλάδα πρέπει όμως τώρα αμέσως να στηριχτεί, υπεύθυνα και προσεκτικά, σ΄ένα τομέα της οικονομίας που στις «καλές εποχές» έφθανε να αποτελεί σχεδόν το 25% του ΑΕΠ . Ο Τουρισμός όμως για άλλη μια χρονιά θα είναι στην Ελλάδα ο άγνωστος Χ . Προς το παρόν η αισιοδοξία του τουριστικού κλάδου στηρίζεται μόνο στα εύσημα που δικαίως πήραμε από τα ξένα ΜΜΕ στο θέμα της εντυπωσιακής οργάνωσης του εμβολιασμού, καθώς και στις φυσικές ομορφιές των ελληνικών νησιών. Προσοχή όμως , είναι τα ίδια ξένα ΜΜΕ που προβάλουν σε κάθε ευκαιρία στην πατρίδα τους το… «φέτος θα μείνω να γνωρίσω τις ομορφιές της Χώρας μου». Αυτό όμως δε λέγεται στην Ελλάδα!…
Για την Ελλάδα ,τηρώντας όλα αυτά που συμφωνήθηκαν με τις χώρες της ΕΕ, προβλέπει – στοχεύει την προσέλκυση 40% των τουριστών που ήρθαν το 2019. Όλα αυτά πιθανότατα θα γιγαντώσουν την αγωνία και την αβεβαιότητα των ανθρώπων που ζουν από τον Τουρισμό στην Ελλάδα!…
Ενώ σ΄όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Θεσπρωτία (Σύβοτα, Πέρδικα), γίνεται μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων τουριστών, για άγνωστους λόγους στον… «αυτόματο πιλότο» αφήνεται η προσέλκυση των «Ξενιτεμένων» Θεσπρωτών της Διασποράς. Κι αυτό, αν και σχεδόν η «μισή Θεσπρωτία» ζει στη Γερμανία, κανείς στη Θεσπρωτία δεν μπορεί να δώσει απάντηση, ούτε για τον ετήσιο αριθμό των θεσπρωτικής καταγωγής επισκεπτών, ούτε πως μεταφράζεται οικονομικά αυτή η επισκεψιμότητα . Σίγουρο είναι ότι σημαντικός αριθμός θεσπρωτικής καταγωγής Ελλήνων της Διασποράς –κυρίως από τη Γερμανία- επισκέπτονται ως τουρίστες πλέον τη Θεσπρωτία, τα Σύβοτα ή την Πέρδικα, κι αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτή η κατηγορία των θεσπρωτικής καταγωγής Τουριστών ξοδεύει υπερδιπλάσια ποσά από έναν ξένο Τουρίστα.
Θα ήταν ενδιαφέρον αν το «Εμπορικό Επιμελητήριο» σε συνεργασία με το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίαζαν μια εμπειρική έρευνα, ώστε να έχουμε στοιχεία για το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής συμβολής των θεσπρωτικής καταγωγής επισκεπτών της Γερμανίας . Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν για συνολικά τους Έλληνες της Διασποράς είναι από την Τράπεζα της Ελλάδας/ΓΛΚ . Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας/ΓΛΚ αναφέρουν πως πάνω από 15 δις € φόροι εισπράττονται κάθε χρόνο μόνο από τη ΔΟΥ «Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού»!!…
Είναι παρατηρημένο, ελάχιστα γνωρίζουμε στη Θεσπρωτία πως οι πρώτοι Θεσπρωτοί Μετανάστες της δεκαετίας του ’60, υπήρξαν επί σχεδόν 4 δεκαετίες οι μεγάλοι …επενδυτές της φτωχής Θεσπρωτίας . Οι επενδυτές που με τον «ιδρώτα τους» έφερναν κάθε καλοκαίρι τον …άγιο Μάρκο από τη Γερμανία , και μαζί με τα D-Mark η Θεσπρωτία γνώρισε μια ταχεία ανάπτυξη κι ευμάρεια. Είναι λυπηρό, που σήμερα τίποτα δε θέλει να θυμίσει στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, αυτούς που ως «συναλλαγματοφόροι» γιγάντωσαν το πρώην «ψαροχώρι» Ηγουμενίτσα και συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό σ΄αυτό που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με το ΠΣΗΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού), πάνω από 600.000 Ηπειρώτες ζουν στο εξωτερικό. Κάνει εντύπωση, που αν και είναι γνωστό πως η επισκεψιμότητα των «Ξενιτεμένων» μας, είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς επαγγελματίες στη Θεσπρωτία, εν τούτοις, δεν επιδιώκεται μία στοχευμένη διαφήμιση και προσέλκυση που θα απευθύνεται στους Ηπειρώτες του εξωτερικού.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares