110 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΤΣΑΜΑΝΤΑ (ΦΙΛΙΑΤΩΝ) ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

• Η Ομοσπονδία Ομογενών Εκπαιδευτικών ΗΠΑ στηρίζουν
πρόγραμμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

• Παράδειγμα προς μίμηση : «Η φιλοξενία παιδιών Αποδήμων σε κατασκηνωτικά κέντρα του Δήμου Κέρκυρας» .

Του Δημήτρη Ζώη
μέλος του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του “ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ”

Τόσο η ανάρτηση μιας περίπου 110 ετών φωτογραφίας του φίλου συντοπίτη μου Γιώργο Κώτση από το ακριτικό Φιλιάτι, που «δείχνει» Τσαμαντιώτες της Αμερικής που συνέβαλαν με τις δωρεές τους στην ανέγερση του Νοσοκομείου στους Φιλιάτες, όσο και μια πρόσφατη ανάρτηση του δραστήριου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ.Χρυσουλάκη, που αναφέρει τη στήριξη προγράμματος Ιατρικής του ΑΠΘ από την Ομοσπονδία Ομογενών Εκπαιδευτικών ΗΠΑ , στάθηκαν αφορμή να θυμηθώ την Ιστορία του Νοσοκομείου στους Φιλιάτες .

Ευρύτερα είναι γνωστό ότι ο έντιμος, ταπεινός και λιτός γιατρός Πέτρος Μπέμπης από τον Τσαμαντά του ακριτικού δήμου Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας είναι ο ευεργέτης του Νοσοκομείου Φιλιατών. Λιγότερο γνωστό είναι όμως αυτά που το 1962 έγραψε στα απομνημονεύματά του : «Προσωπικώς δεν υπήρξα παρά ένας λιτός και ταπεινός ιεραπόστολος και οι μόνοι κόποι μου ήταν να περιφέρω αυτοπροσώπως το δίσκο των εράνων και εισφορών στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αίγυπτο όπου υπήρχαν ξενιτεμένοι μας, γενναίοι στη ψυχή και πλούσιοι σε ανώτερα αισθήματα και φιλοπατρία μέχρι ψυχώσεως» και τελειώνει… «Ας είναι ευλογημένες οι ψυχές των ξενιτεμένων μας που με τον ιδρώτα των στάθηκε δυνατή η ανέγερση και η συντήρηση του νοσοκομείου στους Φιλιάτες». Ο Πέτρος Μπέμπης κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό . Ήταν δωρεές πριν από περίπου 100 χρόνια από «Ξενιτεμένους», κύρια από μετανάστες της Αμερικής, που είχαν καταγωγή από χωριά της Μουργκάνας, όπως ο Τσαμαντάς, του ευρύτερου σημερινού Δήμου Φιλιατών!…

Πριν λίγες μέρες σ’ ένα «Δελτίο Τύπου» της ΓΓΑΕ αναφέρεται :
«Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών ΗΠΑ και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζουν και κάνουν γνωστό σε όλο τον κόσμο το αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
Η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής με χαρά ανακοινώνει ότι η επιθυμία της Διασποράς να δημιουργηθούν κρατικές Σχολές στην Ελλάδα στην αγγλική γλώσσα γίνεται πραγματικότητα.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και η Ιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ίδρυσε Πρόγραμμα Ιατρικών Σπουδών στην αγγλική γλώσσα, στο οποίο μπορούν να εγγραφούν οι Απανταχού Ομογενείς».
Το παραπάνω δελτίου Τύπου μπορεί να θεωρηθεί ως «γέφυρα » με τους Απανταχού Ομογενείς. Μια «γέφυρα επικοινωνίας» που θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη για τους Έλληνες της Διασποράς, αλλά κυρίως για τη Θεσσαλονίκη. Ας προβληματιστούμε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε παρόμοιες «γέφυρες», όπως στην γειτονική Κέρκυρα, που θα τονώσουν την τουριστική Ανάπτυξη και τη δυνατότητα «επικοινωνίας» με τους θεσπρωτικής καταγωγής Επισκέπτες /Τουρίστες.

Στην Κέρκυρα φαίνεται πως έχει αντιληφθεί η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, την ανάγκη μιας σχεδιασμένης τουριστικής Ανάπτυξης και δημιουργίας «γέφυρας επικοινωνίας», με τους Απόδημους Κερκυραίους που ζουν στην Αμερική. Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) καθηγητή κ.Χρυσουλάκη συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως :
1) η υλοποίηση στρατιωτικού φυλακίου στους Οθωνούς (Διαπόντια νησιά), 2) ο σχεδιασμός κοινών δράσεων του Δήμου με το Υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού
α) η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων στην Κέρκυρα, καθώς και
β) η φιλοξενία παιδιών Αποδήμων σε κατασκηνωτικά κέντρα του Δήμου.

Στην Κέρκυρα φαίνεται πως βούληση του Δήμου είναι να δημιουργηθούν «γέφυρες επικοινωνίας» με τους Απόδημους Κερκυραίους . Οι Δήμοι της Θεσπρωτίας, η Αντιπεριφέρεια σχεδιάζουν κάτι παρόμοιο;
Είμαι βέβαιος ο ακούραστος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ.Χρυσουλάκης θα ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί σας κ. Πιτούλη!…

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares