ΈΡΧΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΟΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΦΟΡΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Υπό την απειλή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, με τα κρούσματα να ακολουθούν ανοδική πορεία καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπέρασαν και πάλι τις 2.000 και την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να ανησυχεί, το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού επανέρχεται στο πλάνο.

Σε ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ομάδων του πληθυσμού στην Ελλάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ευαίσθητους κλάδους και ομάδες εργαζομένων που συμβάλλουν στη διάδοση της νόσου Covid-19, θέτουν σε υψηλό κίνδυνο τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή, αλλά και θα πρέπει να μην αρρωστήσουν, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους.
Μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, η πολιτεία προετοιμάζεται να εφαρμόσει σταδιακά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μάλιστα θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου το φθινόπωρο να βρει θωρακισμένο το σύνολο των συγκεκριμένων εργαζόμενων.
Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της σχετικής Επιτροπής η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να αποτελεί «έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».
ΠΡΩΤΗ Η ΕΜΑΚ
Το πρώτο βήμα έγινε, ήδη, με όσους υπηρετούν στις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) της πυροσβεστικής, οι οποίοι οφείλουν να ολοκληρώσουν άμεσα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους, ειδάλλως θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Μετά τους εργαζόμενους στην ΕΜΑΚ, έρχεται το σύνολο των εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, τις δομές υγείας και γενικώς σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία).
Στη συνέχεια, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα σώματα ασφαλείας εντάσσεται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τμημάτων και ειδικών μονάδων στην Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το ΕΚΑΒ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε την προσφυγή υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ, άνοιξε τον δρόμο με την απόφαση που εξέδωσε. Στο σκεπτικό των δικαστών του τμήματος αναστολών γίνεται επίκληση στο δημόσιο συμφέρον, εξαιτίας της ανάγκης ακώλυτης λειτουργίας του σώματος της ΕΜΑΚ.
Ο εμβολιασμός τους εντάσσεται στον ευρύτερο υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το καλοκαίρι. Σ’ αυτούς εντάσσεται και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Ο εμβολιασμός των συγκεκριμένων εργαζόμενων κρίνεται επιβεβλημένος, καθώς έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Θα ακολουθήσουν πιθανότατα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ανοιχτή είναι η συζήτηση και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των εργαζομένων στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές και εμπόδια στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ
Παράλληλα, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, από τις 5 Ιουλίου οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν παρέλθει 14 εβδομάδες από αυτόν, ταξιδεύουν στα νησιά με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αντιθέτως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί χρειάζεται αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ 72 ωρών ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.
Διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους προβλέπονται και για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διαχωρισμό τους σε αμιγείς και μικτούς καθώς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση επίσης με πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να κάνουν self test.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares