ΙΔΡΩΑ (ΕΞΑΝΘΗΜΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ)

ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Τι είναι η ιδρώα;
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι εξανθήματος, οι οποίοι άλλοτε είναι ανησυχητικοί, άλλοτε προκαλούν δυσφορία ή ακόμη και πόνο. Ένας από τους πιο κοινούς τύπους εξανθήματος είναι η ιδρώα.
Η ιδρώα (heat rash) είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες σε ζεστές και υγρές καιρικές συνθήκες. Μπορεί να εμφανίσετε ιδρώα όταν οι πόροι των ιδρωτοποιών αδένων υφίστανται απόφραξη και ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξέλθει.
Η αιτία της ιδρώας είναι συχνά η τριβή στην επιφάνεια του δέρματος. Οι ενήλικες εμφανίζουν αυτό το εξάνθημα σε μέρη του σώματος που εμφανίζουν τριβή μεταξύ τους, όπως μεταξύ των μηρών ή κάτω από τα χέρια. Τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν ιδρώα στο λαιμό, αλλά και σε πτυχώσεις του δέρματος, όπως στις μασχάλες, τους αγκώνες και τους μηρούς.
Συμπτώματα και Τύποι
Πώς μοιάζει η ιδρώα;
Πολλοί διαφορετικοί τύποι ιδρώας ποικίλλουν σε σοβαρότητα και έχουν μία ελαφρώς διαφορετική εμφάνιση.
Κρυσταλλική ιδρώα
Η κρυσταλλική ιδρώα (Miliaria crystallina) είναι ο πιο κοινός τύπος και η πιο ήπια μορφή του εξανθήματος. Αν έχετε κρυσταλλική ιδρώα, θα παρατηρήσετε μικρές διαυγείς ή λευκές φυσαλίδες με υγρό στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι φυσαλίδες είναι γεμάτες με ιδρώτα και συχνά σπάζουν.
Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, αυτός ο τύπος ιδρώας δεν προκαλεί κνησμό και πόνο. Η κρυσταλλική ιδρώα είναι περισσότερο κοινή στα βρέφη από ό, τι στους ενήλικες.
Ερυθρά ιδρώα
Η ερυθρά ιδρώα (Miliaria rubra) είναι περισσότερο κοινή στους ενήλικες από ό, τι στα παιδιά και τα βρέφη. Η ερυθρά ιδρώα είναι γνωστό ότι προκαλεί περισσότερη δυσφορία από την κρυσταλλική, επειδή συχνά εμφανίζεται βαθύτερα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα.
Η ερυθρά ιδρώα εκδηλώνεται σε θερμές, υγρές συνθήκες και μπορεί να προκαλέσει:
• Κνησμό ή αίσθηση τσιμπήματος
• Ερυθρές φλύκταινες (σπυράκια) στο δέρμα
• Έλλειψη ιδρώτα στην πάσχουσα περιοχή
• Φλεγμονή και πόνο του δέρματος, επειδή το σώμα δεν μπορεί να απελευθερώσει τον ιδρώτα μέσω της επιφάνειάς του
Τα σπυράκια που εμφανίζονται λόγω της ερυθράς ιδρώας μπορεί να γεμίσουν με πύον. Όταν αυτό συμβεί, η πάθηση είναι γνωστή ως φλυκταινώδης ιδρώα.
Εν τω βάθει ιδρώα
Η εν τω βάθει ιδρώα είναι ο λιγότερο κοινός τύπος ιδρώας. Μπορεί να επανεμφανιστεί συχνά και να γίνει χρόνια. Αυτή η μορφή ιδρώας εμφανίζεται στη δερμίδα, το βαθύτερο στρώμα του δέρματος. Η εν τω βάθει ιδρώα τυπικά εκδηλώνεται σε ενήλικες μετά από μία περίοδο σωματικής δραστηριότητας που παράγει ιδρώτα.
Αν έχετε εν τω βάθει ιδρώα, θα παρατηρήσετε μεγάλα, σκληρά στο χρώμα του δέρματος σπυράκια.
Επειδή η ιδρώα αποτρέπει την εξάτμιση του ιδρώτα μέσω του δέρματος, μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και ζάλη.
Αίτια
Ποιες είναι οι αιτίες της ιδρώας;
Η ιδρώα εμφανίζεται όταν οι πόροι των ιδρωτοποιών αδένων του δέρματος υφίστανται απόφραξη και ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί μέσω αυτών. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί τους ζεστούς μήνες σε θερμά κλίματα και ύστερα από έντονη σωματική δραστηριότητα. Τα ρούχα που μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε ιδρώα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη χρήση παχύρευστων λοσιόν και κρεμών.
Είναι πιθανό να εμφανίσετε ιδρώα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες εάν φοράτε ρούχα ή κοιμάστε κάτω από σκεπάσματα που οδηγούν σε υπερβολική θέρμανση του σώματος. Τα βρέφη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ιδρώα, επειδή οι πόροι τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
Επίσκεψη στο γιατρό
Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας
Η ιδρώα σπάνια είναι σοβαρή. Συχνά υποχωρεί χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες μέρες. Όμως, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας αν βιώνετε:
• Πυρετό
• Ρίγη
• Έντονο πόνο
• Έκκριση πύου από τις φλύκταινες
Καλέστε τον παιδίατρο αν το παιδί σας έχει ιδρώα που δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει λοσιόν, όπως καλαμίνη ή λανολίνη, για την ανακούφιση του κνησμού και την πρόληψη περαιτέρω βλάβης. Διατηρήστε το δέρμα δροσερό και στεγνό για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της ιδρώας.
Πρόληψη
Πώς μπορεί να προληφθεί η ιδρώα;
Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να αποτρέψετε την ιδρώα:
• Αποφύγετε να φοράτε σφιχτά ρούχα που δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει. Επιλέξτε υφάσματα που επιτρέπουν την απελευθέρωση του ιδρώτα.
• Μη χρησιμοποιείτε παχύρευστες λοσιόν ή κρέμες που μπορούν αποφράξουν τους πόρους.
• Προσπαθήστε να μην ζεσταίνεστε υπερβολικά, ιδιαίτερα τους θερμούς μήνες.
• Χρησιμοποιήστε σαπούνι που δεν ξηραίνει το δέρμα και δεν περιέχει αρώματα ή χρωστικές ουσίες.
Η ιδρώα προκαλεί ήπια δυσφορία και υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες στα περισσότερα άτομα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν πιστεύετε ότι έχετε κάτι πιο σοβαρό ή αν έχετε ιδρώα που διαρκώς επανεμφανίζεται.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares