Έφτασε η ώρα για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ: Ο φόρος υπό κανονικές συνθήκες εξοφλείται σε έξι δόσεις με το υπουργείο να δίνει την «εναλλακτική» της καταβολής -χωρίς πρόστιμο- δύο δόσεων μαζί έως το τέλος Οκτωβρίου. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε αυτή την εναλλακτική;
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Λύσεις υπάρχουν για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις από αυτές που επιτρέπει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων καλό είναι να γνωρίζει και άλλες λεπτομέρειες για να διαπιστώσει τι τον συμφέρει: Όπως για παράδειγμα πότε μία ρύθμιση εξοφλείται άτοκα και πότε περιλαμβάνει και τόκο…
Πώς εξοφλείται ο ΕΝΦΙΑ
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένων και των σχετικών οδηγιών του υπουργείου, η α’ δόση του ΕΝΦΙΑ δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί άμεσα, αφού δόθηκε περιθώριο 31 ημερών στην εξόφλησή του!
Συγκεκριμένα, δύο δόσεις (εκείνη του τρέχοντος μήνα αλλά και αυτή του επόμενου) είναι δυνατό να καταβληθούν χωρίς προσαύξηση μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου.
Πέρα πάντως από την «διευκόλυνση» που κάνει το υπουργείο για την εξόφληση μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ως το τέλος του επόμενου μήνα, κανονικά η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ γίνεται σε 6 ισόποσες δόσεις:
«Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου ή σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ… Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022.»
Πώς μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να «σπάσει» σε 24 δόσεις
Αν κάποιος φορολογούμενος όμως ακόμη και έτσι δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το «βαρύ φορτίο», τι εναλλακτικές έχει;
Μπορεί να «σπάσει» τις δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019.
ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Οι μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» δεν είναι άτοκες αλλά επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια κοντά στο 5,32% εάν επιλεγούν 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις και περίπου 6,82% εάν επιλεγούν 12 έως 24 μηνιαίες δόσεις.
Για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» δεν χρειάζεται πλέον να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής.
Από την άλλη, η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει και αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη μία δόση ή περισσότερες της μίας δόσεις ή ακόμη κι αν καταστεί ληξιπρόθεσμο ολόκληρο το ποσό.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.
Πώς «ενεργοποιείται» η πάγια ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ
Εφόσον λοιπόν υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για την πάγια ρύθμιση και διαμορφωθεί ο αριθμός των δόσεων θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για την ενεργοποίησή της: Για να επικυρωθεί και να γίνει αποδεκτή από το σύστημα η αιτούμενη ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει το ποσό της πρώτης δόσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ ενός υποκαταστήματος της τράπεζας του φορολογουμένου.
Η εξόφληση της δόσης είναι εφικτή με την πληκτρολόγηση της Ταυτότητας Ρυθμιζόμενης Οφειλής (ΤΡΟ), δηλαδή του ειδικού τριμερούς πολυψήφιου κωδικού αριθμού που συνοδεύει τη ρυθμιζόμενη οφειλή.
Το αργότερο τρεις μέρες μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, το σύστημα εμφανίζει τη ρύθμιση επικυρωμένη και παρουσιάζει τον κατάλογο με τις προθεσμίες πληρωμής των υπόλοιπων μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
Κάθε δόση, από τη δεύτερη έως την τελευταία, πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του κάθε επόμενου μήνα. Η πληρωμή της κάθε δόσης μπορεί να γίνει με οποιονδήποτε από τους προαναφερόμενους τρόπους.
ΠΗΓΗ: enikonomia.gr