ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 4-10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου για 4η χρονιά γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας απευθύνεται με αφορμή τον εορτασμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και τους προσκαλεί να λάβουν μέρος σε μία εκπαιδευτική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο στη Θεσπρωτία, ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής σημασίας. Οι μαθητές θα «ξεναγηθούν» στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ήπειρος 2014 – 2020, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη των μνημείων. Θα παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και θα γνωρίσουν τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή.
Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει και στο πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με θέμα τις εργασίες συντήρησης που έχουν πραγματοποιηθεί σε τρεις σημαντικούς οχυρωμένους οικισμούς της Θεσπρωτίας, την Ελέα, τη Ντόλιανη και τα Γίτανα, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Οι επεμβάσεις υλοποιήθηκαν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε αρχαιολογικού χώρου σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος των εργασιών ήταν πρωτίστως να διασφαλιστεί η προστασία των μνημείων από περαιτέρω φθορά, όπως και να αναδειχθούν και να γίνουν προσιτά στους επισκέπτες. Το βίντεο θα προβληθεί μέσα από τις σελίδες του ΣΣΑΕΤΕΕ και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο facebook κατά την εβδομάδα του εορτασμού.
Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, θα λάβει μέρος προκαθορισμένος αριθμός σχολικών ομάδων κατόπιν συνεννόησης.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη
της Εφορείας

Γεωργία Πλιάκου
Αρχαιολόγος

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares