«ΔΙΠΛΗ» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΌΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Ανατροπές με την ενίσχυση για φυσικό αέριο, ρεύμα και επίδομα θέρμανσης. «Διπλή» ενίσχυση των καταναλωτών φυσικού αερίου, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων, διπλασιασμό της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, περιλαμβάνει το «καλάθι» μέτρων που ανακοινώνουν στις 11 το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας.
Έως και αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» -μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς- ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Κλείδωσε» η «διπλή» ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και η «ενισχυμένη» επιδότηση –με την μορφή έκπτωσης- στους λογαριασμούς ρεύματος, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται στις 11 η ώρα.
Εκτός εξαιρετικού απροόπτου, καθώς είναι σε εξέλιξη και σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, το «πακέτο» μέτρων θα περιλαμβάνει και διπλή παρέμβαση στο φετινό επίδομα θέρμανσης.

Η έκπτωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής στις συζητήσεις με τους θεσμούς, οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας θα ανακοινώσουν την αύξηση της επιδότησης του ρεύματος από τα 30 ευρώ/MWh (σ.σ.: κάτι που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ) στα 60 ευρώ/MWh!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό αντί για επιδότηση 9 ευρώ/ μήνα (σ.σ.: ισχύει πλαφόν στις 300 κιλοβατώρες) θα λάβει τελικά 18 ευρώ/μήνα!

Υπό την πίεση του ράλι τιμών στις διεθνείς αγορές ενέργειας, η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει τα αρχικά της σχέδια και να υιοθετήσει ακόμη πιο «γενναίες» ενισχύσεις: Η επιδότηση αφορά όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος και όλους τους παρόχους ενέργειας για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Η έκπτωση που θα δοθεί θα είναι διακριτή σε συγκεκριμένο σημείο του λογαριασμού, ενώ είναι στο τραπέζι η προοπτική η ενίσχυση αυτή να συνεχιστεί και μετά το τέλος αυτής της χρονιάς, εφόσον παραταθούν οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε, η εκρηκτική άνοδος στις τιμές χονδρικής σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο -κάτι που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος- σε συνδυασμό με τα προβλήματα τροφοδοσίας πρώτων υλών από την Ασία λόγω της πανδημίας, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που θα πλήξει κάθε οικογένεια το επόμενο διάστημα.

«Διπλή» ενίσχυση στους καταναλωτές φυσικού αερίου
Όπως όλα δείχνουν για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα υιοθετηθούν εκπτώσεις μέσω της ΔΕΠΑ, η οποία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την σχετική «αποστολή»: Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων πληροφοριών η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου προτίθεται να απορροφήσει το 25% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο για το σύνολο των καταναλωτών.

Έτσι, οι καταναλωτές φυσικού αερίου, θα δουν την ΔΕΠΑ να «σβήνει» το 25% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές κατά τα πρότυπα της παρέμβασης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όμως ειδικά οι καταναλωτές φυσικού αερίου -εφόσον δεν ανατραπεί κάτι από τους σχεδιασμούς και προχωρήσει η ΔΕΠΑ σε αυτή την κίνηση – θα ενισχυθούν «διπλά»: Και αυτό γιατί πέρα από την έκπτωση απευθείας στους λογαριασμούς τους, θα έχουν και τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα θέρμανσης, το οποίο και φέτος –όπως και πέρυσι- θα χορηγηθεί και στα νοικοκυριά που προμηθεύονται φυσικό αέριο.

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης
Παρέμβαση όμως και μάλιστα «διπλή» θα υπάρξει και στο επίδομα θέρμανσης: Το ποσό του επιδόματος υπολογίζεται πως θα αυξηθεί κατά 20%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το κατώτατο θα ανέβει από τα 80 ευρώ πέρυσι στα 96 και το ανώτατο από τα 650 στα 780 ευρώ!

Ταυτόχρονα θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων καθώς θα υιοθετηθούν νέα εισοδηματικά όρια αυξημένα σε σχέση με πέρυσι και θα καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος όσοι δηλώνουν στην Εφορία:

Από 12.000 ευρώ για τον άγαμο που είναι σήμερα στα 15.000 ή 16.000 ευρώ
Για τους έγγαμους θα φθάσει τα 24.000 ή 26.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα και στα επίπεδα των 26.000 ή 28.000 για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Με προσαύξηση του ποσού για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares