Πανηγυρικός εορτασμός του αγίου Νικολάου στην Αλβανία με συμμετοχή πιστών και λιτανείες

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα
Πανηγυρικά εορτάστηκε ο άγιος Νικόλαος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, με συμμετοχή πιστών και με λιτανείες σε ορισμένους ναούς.

Στον εορτάζοντα ιερό ναό του αγίου Νικολάου Ελμπασάν, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητρόπολης.

Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου Νικολάου περιμετρικά του ναού.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στο ναό του αγίου Νικόλαου στο Βαγικάν του Φίερι, ενώ δέχθηκε ευχές για την ονομαστική του εορτή στο πνευματικό κέντρο του καθεδρικού ναού του Φίερι.

Είναι πολύ αγαπητός και αποδεκτός μεταξύ του ποιμνίου του, λόγω της απλότητας και της  ηρεμίας του, αλλά ταυτόχρονα και για το πλούσιο πνευματικό του έργο.

Στον άγιο Νικόλαο Καβάγιας ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ενώ μεταξύ άλλων εόρτασαν οι ναοί του αγίου Νικολάου στο Κάστρο Μπερατίου, στον Πόρο, στη Λούσνια, στο Σέλτσαν Ελμπασάν, στην Κούργια Φίερι, στους Γεωργουτσάτες Αργυροκάστρου, στο Χάσκοβο της Δρόπολης, στο Μπαντάρ της Πρεμετής κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα μαθητές/τριες και κατηχητόπουλα επισκέφθηκαν τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σέλτσαν.

Πρόκειται για μια εκκλησία ανακηρυγμένη σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι χτισμένη το 16ο αιώνα και σώζονται αγιογραφίες του περίφημου ζωγράφου Ουνουφρίου.

Ο άγιος Νικόλαος τιμάται παντού όπου υπάρχουν Ορθόδοξοι, γιατί στη ζωή του φαίνεται ξεκάθαρα η πίστη του.

Δεν πρόκειται για τη γενική και αόριστη πίστη. Είναι το λιγότερο ανόητοι  εκείνοι, που συνήθως λένε ότι “εγώ πιστεύω σε μια ανώτερη δύναμη. Όχι, αυτό δεν είναι πίστη. Αυτό δεν είναι καν μια απλή πεποίθηση. Αυτό είναι ανειλικρίνεια και υπεκφυγή.

Ο Άγιος Νικόλαος έδειξε μια σαφή και συγκεκριμένη πίστη.

Την πίστη στον Χριστό ως Σωτήρα και Λυτρωτή.

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της ωραίας και ευλογημένης ζωής του, που μπορούμε να το κάνουμε και δικό μας.

Πίστευε και το ομολογούσε. Πίστευε και το ζούσε. Πίστευε και το διακήρυττε ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός και αιώνιος Διδάσκαλος της αλήθειας.

Αυτή την πίστη έχει ως ακαταμάχητο όπλο της προάσπισης της πνευματικής του ελευθερίας ο Χριστιανός.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τη δύναμη να πιστεύσουν.  Ή ότι δεν βρίσκουν τον τρόπο για να αυξήσουν την πίστη τους. Όσοι στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις μόνο , δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν πίστη.

Ο Άγιος Νικόλαος προσέφερε τη θέλησή του και ο ουράνιος πατέρας κατεύγασε την ψυχή του για να βρει το μυστικό της ζωής.

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

 

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares