Στο Αλύκο Αγίων Σαράντα τιμήθηκαν οι 4 εκτελεσθέντες Βορειοηπειρώτες

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Στο χωριό Αλύκο, κοντά στους Αγίους Σαράντα, ο δήμος Φοινικαίων και οι κάτοικοι του κάμπου του Βούρκου απότισαν και φέτος φόρα τιμής στους τέσσερις νέους, που δολοφονήθηκαν στα σύνορα, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου του 1990, λίγο πριν καταρρεύσει το κομμουνιστικό καθεστώς.

Μια ανάσα πριν  δρασκελίσουν τα συρματοπλέγματα και αναπνεύσουν άνεμο ελευθερίας, έμειναν με το όνειρο να βρεθούν στην Ελλάδα ανεκπήρωτο.

Μετά τη θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Βαρβάρας και την επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους των θυμάτων,  στο μνημείο “Μαρτύρων της Δημοκρατίας”, το αφιερωμένο στη θυσία τους, στην κεντρική πλατεία του Αλύκου “Κύπρος”,  κατατέθηκαν στεφάνια και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Δημήτρης Σαχαρίδης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής Αυλώνος του Σοσιαλισιτκού Κόμματος Νίκος Κούρης και ο δήμαρχος Φοινικαίων Χρήστος Κίτσος.

Από τη Θεσπρωτία παραβρέθηκαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, οι οποίοι, ειδικά ο πρώτος, διατηρούν  σχέσεις με τους Βορειοηπειρώτες.

Εκεί ήταν ακόμη η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή Αυλώνας Ανίλα Ντέναϊ, ο πρόεδρος του παραρτήματος της “Ομόνοιας” στην Κορυτσά Φρέντυ Μπεϊλέρης κ. ά.

Η ιστορία των τεσσάρων δραματική και συγκλονιστική. Φτάνοντας στα σύνορα, απέναντι από το  Μαυρομάτι οι τέσσερις νέοι, Βαγγελής Μήτρου από το χωριό Γέρμα, Θανάσης Κότσης, Θωμάς Μάσιος και Αντώνης Ραφτης από το Αλύκο,  εγκατέλειψαν σε μικρή απόσταση το φορτηγό και συνέχισαν πεζή. Με το που πλησίασαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα  έγιναν αντιληπτοί από τους φρουρούς, που άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους. Δύο σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ οι άλλοι δύο, βαριά τραυματισμένοι, εκτελέστηκαν στο χωριό Τσιφλίκι.

Μ’ ένα καμιόνι μετέφεραν τους νεκρούς στο χωριό και τα περιφέραν για παραδειγματισμό, κάτι, που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων, που ξεσηκώθηκαν.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares