Πρωτόγνωρα ύψη βροχής έπεσαν στην Ήπειρο

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Πρωτόγνωρα ύψη βροχής έπεσαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τις προηγούμενες ημέρες, ενώ σε άλλες ορεινές περιοχές του Νομού μας μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν ύψη ίσα με τη μέση τιμή βροχής ολόκληρου του Δεκεμβρίου!

Αυτή ήταν η αιτία που ανέβηκε τόσο ψηλά η στάθμη των ποταμών όχι μόνο στα Γιάννενα, αλλά σε όλη την Ήπειρο με συνέπεια να προκληθούν πλημμύρες σχεδόν παντού, ιδιαίτερα δε στην Πρέβεζα λόγω Λούρου και Αχέροντα και στην περιοχή της Θεσπρωτίας λόγω του Καλαμά. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση των ζημιών που είναι πολλές, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και σε επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο Δήμος Ζηρού ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σήμερα θα ασχοληθεί με την κακοκαιρία και τα προβλήματα που προκάλεσε η ΠΕΔ Ηπείρου. Πάντως, η ξηρασία που προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει να καταλαγιάσουν τα προβλήματα.

Η μισή βροχή του μήνα!
Πολύ μεγάλα ποσά βροχής έπεσαν το περασμένο Σάββατο στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με ανάρτηση του Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, στα Γιάννενα μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν πάνω από 70 χιλιοστά βροχής, ποσό που πλησιάζει στο 50% της μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης του Δεκεμβρίου, ο οποίος δεν είναι ένας τυχαίος μήνας αλλά ο πιο βροχερός του έτους! Σε άλλες περιοχές, κυρίως ορεινές, το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπέρασε και το 100% της μέσης μηνιαίας βροχής της περιοχής. Πάντως, στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα και αυτό κυρίως επειδή, όπως γράφει ο κ. Μπαρτζώκας, η ένταση της βροχής ήταν σχεδόν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου χωρίς χρονικά διαστήματα με πολύ μεγάλη ραγδαιότητα.

Ο Νομός Ιωαννίνων
Σε επίπεδο Νομού, αρκετά προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε περιοχές του Δήμου Μετσόβου, εντός των ορίων του οποίου κατέρρευσε η γέφυρα Μικρής Γότιστας πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τους ντόπιους κτηνοτρόφους.
Προβλήματα αντιμετώπισαν και ορεινά χωριά του Δήμου Κόνιτσας όπως η Βούρμπιανη, το Ασημοχώρι, οι Χιονάδες και το Πληκάτι, τα οποία έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό λόγω του γεγονότος ότι έπεσαν κολώνες της ΔΕΗ. Στο σκοτάδι βρέθηκαν και χωριά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας, με τον Δήμαρχο Περικλή Μίγδο να προσφεύγει στον Εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβασή του. Κατά τα άλλα, ζημιές έπαθαν επίσης μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή του Τερόβου λόγω ανόδου της στάθμης του ποταμού Λούρου, ενώ σε διάφορα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου υπήρξαν καταπτώσεις βράχων και χώματος, υλικά που και χθες συνέχισαν να απομακρύνουν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Καλαμάς και πλημμύρες
Νέες πλημμύρες προκλήθηκαν για άλλη μία φορά κατά μήκος του Καλαμά, με το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας να ζητάει σε ψήφισμά του την άμεση υλοποίηση εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών οι οποίες βρέθηκαν κάτω από το νερό. Τα προβλήματα ήταν έντονα στις περιοχές Παραποτάμου, Κορύτιανης και Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας και στη Βρυσέλλα του Δήμου Φιλιατών. Σύμφωνα με το Δημοτ. Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, οι πλημμύρες καταστρέφουν εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ακτινιδίων και ελιάς, αφήνοντας ένα ολέθριο αποτύπωμα με ευρύτερη κοινωνική και οικονομική διάσταση.
Το σώμα ζητάει εξάλλου να εξεταστεί η σχέση της υπερχείλισης του ποταμού με το φράγμα που υπάρχει στην περιοχή του Ραγίου και να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων αυτών των περιοχών που ζητούν απαντήσεις τόσο για τη συχνή εμφάνιση του φαινομένου, όσο και για το πώς το κράτος και οι συναρμόδιες υπηρεσίες σκέφτονται να παρέμβουν για την αντιμετώπισή του.
Στο μεταξύ, ένας άνδρας 41 ετών από το χωριό Κουκουλιοί του Δήμου Σουλίου υπήρξε θύμα της κακοκαιρίας. Ο άτυχος πολίτης καταπλακώθηκε από βράχο που έπεσε από το βουνό ενώ έκανε εργασίες στην αυλή του σπιτιού του. Μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Μάχη» με τον Λούρο!
Στα σημεία που έχουν προκληθεί ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών βρίσκονται τα μηχανήματα έργου του Δήμου Ζηρού, καθώς ο ποταμός Λούρος υπερχείλισε με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πλημμύρες στο οδικό δίκτυο και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυστάφυλου, στον οικισμό Γαλήνη και στο Θεσπρωτικό.
Στο μεταξύ ο Δήμος με αίτημά του προς την διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου ζητάει την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, κάνει γνωστό πως έγινε αναγγελία και ενημέρωση για τις ζημιές προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει μέριμνα και στήριξη των μονάδων και των επιχειρήσεων που πλημμύρισαν.

Ζημιές λόγω Αχέροντα
Προβλήματα προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και στην περιοχή της Πάργας. Όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, βασικό πρόβλημα παραμένει στην περιοχή της Αηδονιάς, όπου υπήρξε κατάρρευση τμήματος του δρόμου. Παράλληλα, καταγράφονται πλημμυρισμένες αγροτικές εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και αντλιοστάσια, καθώς επίσης ζημιές σε εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της υπερχείλισης του Αχέροντα.
Την περιοχή επισκέφθηκε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάργας Νίκο Ζαχαριά, όπου ενημερώθηκε για το πού παρουσιάζονται προβλήματα και για την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών. Ο κ. Μπάρκας επισκέφθηκε και την Βαλανιδορράχη, η οποία επλήγη ιδιαίτερα σφοδρά από το κύμα της κακοκαιρίας, όπως και η Κοινότητα της Αμμουδιάς, όπου, λόγω της υπερχείλισης του Αχέροντα, το νερό έφτασε στις αυλές των σπιτιών και των επιχειρήσεων, ενώ υπήρξε και διακοπή ρεύματος. Απ’ τα νερά του ποταμού πλημμύρισε όλος σχεδόν ο κάμπος Φαναρίου.

 

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares