Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου σύσκεψη φορέων, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θέμα την επιτακτική ανάγκη προστασίας της ακτής του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου, η οποία επλήγη βάναυσα από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στη σύσκεψη φορέων συμμετείχαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέκος Πάσχος, και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων & Επιχειρήσεων Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού Ηπείρου «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, της ΜΟ.ΛΕ ΘΕ, του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, της Επαγγελματικής & Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) Θεσπρωτίας, του Εμπορικού Συλλόγου Συβότων, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά – Αχέροντα – Κέρκυρας, oι Επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι Ηγουμενίτσας, καθώς και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την οποία συντόνισε ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης απέστειλε επιστολή με την οποία συντάσσεται με τον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ο Οργανισμός Λιμένα Ηγουμενίτσας δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη και αρκέστηκε στην αποστολή μιας ενημερωτικής επιστολής.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ξεκινώντας, κατέθεσε την αγωνία του για την τύχη του Δρεπάνου, ενώ τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης και συστράτευση όλων των φορέων και των παραγόντων του τόπου, καθώς και της πολιτείας και παρουσίασε την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση του Δρεπάνου. Αυτή την κατάσταση συζήτησε το πρωί της ίδιας ημέρας μέσω τηλεδιάσκεψης, με την κα Βασιλική Τσουκαλά, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων και του τομέα Υδάτινων Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία ειδικεύεται στην Περιβαλλοντική Θαλάσσια Υδραυλική και στα Λιμενικά Έργα και συνεργάτες – μέλη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων, του ΕΜΠ, με σκοπό τη συνεργασία και την δυνατότητα άμεσης εκπόνησης μελέτης ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και των αιτιών που προκαλούν την καταστροφή αυτή, καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για έργα και δράσεις που απαιτούνται για την προστασία της ακτής.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης τους φορείς και για την συνάντηση του με τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας κ. Κωνσταντίνο Κορίζη ο οποίος διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι η ταχύτητα πλου εντός του διαύλου ελέγχεται από τον VTS Ηγουμενίτσας και ότι εντός αυτού τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία.
Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν ότι η κατάσταση στην παραλία Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου είναι σε κρίσιμο σημείο και επιβάλλεται για λόγους Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και Οικονομικούς να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διάσωση της.
Μετά την τοποθέτηση όλων και τη διαλογική συζήτηση η επικρατούσα άποψη, η οποία αποτελεί και συμπέρασμα της σύσκεψης συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία:
1. Άμεσος περιορισμός της ανθρώπινης παρέμβασης (ανεξέλεγκτη τοποθέτηση καντινών κλπ).
2. Άμεση αποκατάσταση των αμμοθινών, με την φύτευση δέντρων και την παρέμβαση με τοιχίο στα σημεία που υπάρχει διάβρωση του δρόμου.
3. Προστασία και την περιφρούρηση του Δρεπάνου από παρεμβάσεις και ενέργειες που επιδεινώνουν το πρόβλημα
4. Άμεση εκπόνηση μελέτης για τα αίτια του προβλήματος και την διαμόρφωση προτάσεων διάσωσης του Δρεπάνου.
5. Επιμήκυνση του διαύλου, προκειμένου να ελεγχθεί η ταχύτητα των διερχόμενων πλοίων σε ολόκληρο το μήκος της παραλίας Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου
6. Ενεργοποίηση της πολιτείας για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.