ΑΠΟΨΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Ζώντας την τελευταία 12ετία με τα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην υγεία, στην εργασία, στην οικονομία, στη μοναξιά και απομόνωση- Πoλύ δύσκολα θα βρεθεί πολίτης να αρθρώσει με ψυχή καλές κουβέντες για τους κυβερνόντες του, μικρούς και μεγάλους σε όλο το εύρος της επικράτειας.

Εγώ όμως σήμερα θα τολμήσω να γράψω δύο καλά λόγια για τις αρετές του Δημάρχου Φιλιατών Σπύρου Παππά, γνωρίζοντας εκ τον προτέρων ότι αυτά που θα πω, ίσως σε κάποιους δεν αρέσουν.

Ζώντας τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια της ορεινής ζώνης Μουργκάνας, της φτωχότερης του Δήμου Φιλιατών και ίσως όλης της Ελλάδας, περπατώντας ένα ένα τα γραφικά χωριά της ζώνης αυτής και κουβεντιάζοντας με τους ελάχιστους κατοίκους, κυριολεκτικά ραγίζει η καρδιά σου όταν ακούς να σου λένε φοβόμαστε, νιώθουμε ανασφάλεια, δεν ξέρουμε τι μέρα θα μας ξημερώσει, μας σκοτώνει η μοναξιά και η απομόνωση, αγριεύουμε όταν ο καιρός χαλάει και δεν θα έχουμε φώς, τηλέφωνο, τηλεόραση και δρόμο. Η εγκατάλειψη κυριολεκτικά έχει καθίσει πάνω μας.

Παίρνουμε όμως δύναμη και κρατιούμαστε όρθιοι από το Δήμαρχο μας Σπύρο Παππά, που συνεχώς μας επισκέπτεται και μάλιστα πολλές φορές Σαββατοκύριακα. Ανεβαίνει η ψυχολογία μας κουβεντιάζοντας, του θέτουμε όλα τα προβλήματα και πάντοτε έχει έναν καλό λόγο να μας ηρεμήσει. Μας έχει ανοιχτό το προσωπικό του τηλέφωνο όλο το 24ωρο, μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθειά του στην έλευση του ΕΚΑΒ, στην αποκατάσταση του δρόμου, του ρεύματος, του τηλεφώνου. Χαιρόμαστε που τον βλέπουμε να είναι δίπλα στα συνεργεία και τους εργολάβους, να συνδράμει με τις τεχνικές του γνώσεις ο ίδιος στην αποκατάσταση των προβλημάτων του δαιδαλώδους αγροτοοδικού δικτύου της ορεινής ζώνης Μουργκάνας και μάλιστα Σαββατοκύριακα και αργίες. Όταν σ το κοινωνικό Παντοπωλείο υπάρχουν διαθέσιμα αγαθά, μας ενημερώνει προσωπικά και νιώθουμε ότι δεν είμαστε πια ξεχασμένοι. Εγώ ο ίδιος ο γράφων, διαπίστωσα κυριολεκτικά αυτήν την ευαισθησία, όταν το καλοκαίρι μοίρασα από το Δήμο κάποια τελάρα ψάρια τσιπούρες σε αρκετούς κατοίκους και αυτοί  έβγαλαν στο πρόσωπό μου όλη τους την αγάπη για το Δήμαρχο Σπύρο Παππά. Είναι ο άνθρωπός, μου είπαν, που μπαίνει στην αυλή του σπιτιού μας, χτυπάει την πόρτα της κουζίνας και μας σφίγγει το χέρι.

Τώρα θα με ρωτήσουν πολλοί. Είναι οι δρόμοι προσβάσιμοι τελικά παντού? Δεν υπάρχουν προβλήματα? Πολύ περισσότερο θα με ρωτήσουν: Πέρα από τη δική σου ορεινή ζώνη Μουργκάνας, η άλλη επικράτεια του Δήμου έχει το ίδιο καλά λόγια να πει για το Δήμαρχο Σπύρο Παππά? Που ζεις? Δεν βλέπεις το μαρασμό του Δήμου σε χίλιαδυό πράγματα?

‘Έχω το θάρρος να ομολογήσω ότι υπάρχουν προβλήματα πολλά και σοβαρά. Υπάρχουν δρόμοι κακοσυντηρημένοι, οι λακκούβες σε κάποια χιλιόμετρα πλεονάζουν, ο Δήμος απογυμνώθηκε από υπηρεσίες, πιστωτικά ιδρύματα και δημόσιοι φορείς συνεχώς μεταναστεύουν στην Ηγουμενίτσα, οι αγρότες συρρικνώνονται διαρκώς, ο μαθητικός πληθυσμός μειώνεται, λιγοστεύει δημογραφικά ο κόσμος και οι εναπομείναντες νέοι μεταναστεύουν. Η θνησιμότητα κοιμάται πάνω μας.

Εγώ δε θέλω εδώ να απολογηθώ για το Δήμαρχο και τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο Δήμος Φιλιατών. Θα αρκεστώ να καταγράψω όσα ο ίδιος ο Δήμαρχος Σπύρος Παππάς έχει πει στις συνεντεύξεις του στα Περιφερειακά κανάλια ΒΗΜΑ T.V, ΗΠΕΙΡΟΣ T.V, ITV των Ιωαννίνων και ΑΡΤΑ T.V (παράρτημα Θεσπρωτίας κ. Μάστορας).

Μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν στους δρόμους. Δικαιολογεί τις απαιτήσεις κάθε αγρότη και κτηνοτρόφου να έχει καλή πρόσβαση σε κτήματα και στάνες. Δεν είναι εύκολο να δώσεις λύση παντού είπε. Ο Δήμος είναι γεωγραφικά τεράστιος- δαιδαλώδης. Χρειάζονται λεφτά, μηχανήματα που δεν έχουμε. Η ΣΑΤΑ γίνεται όλο και μικρότερη, αφού ο πληθυσμός μειώνεται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε! Υπάρχουν επίσης και οι κεντρικοί επαρχιακοί δρόμοι που είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας. Εδώ για κάθε πρόβλημα για μια όσο πιο έγκαιρη αποκατάσταση γινόμαστε πολλές φορές πραγματικά επαίτες των προϊσταμένων μας στην περιφέρεια. Μας ήρθαν, είπε ο Δήμαρχος, και οι νέοι δασικοί χάρτες που περιπλέκουν την κατάσταση και μας δένουν τα χέρια. Η επικοινωνία μας με τη Δ/νση Δασών ήταν που ήταν δύσκολη, με τους καινούργιους χάρτες γίνεται χειρότερη. Εκατοντάδες κάποτε καλλιεργημένα στρέμματα- ακόμα και δρόμοι –τώρα χαρακτηρίζονται δασική έκταση. Πόσοι αντέχουν να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκιο τους. Είχε το θάρρος ο Δήμαρχος να τονίσει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να δει πολύ σοβαρά το θέμα των δασικών χαρτών, διαφορετικά στην πορεία θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Μίλησε ο Δήμαρχος για τις Τράπεζες που κλείνουν, κάνοντας έκκληση στην Πολιτεία και τις Τραπεζικές Διοικήσεις να παραμείνει τουλάχιστον σε κάθε Δήμο ανοιχτό ένα Πιστωτικό Ίδρυμα, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και να μη τσουβαλιάζονται στην πρωτεύουσα κάθε νομού. Είπε ευθαρσώς δεν είναι απάντηση από την Πολιτεία ότι στα μνημονιακά χρόνια υπογράφηκε σύμβαση να μειωθούν τα Τραπεζικά καταστήματα και τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ο ελληνικός λαός κράτησε όρθιες τις Τράπεζες με δικά του λεφτά σε τρείς ανακεφαλαιώσεις και τώρα του γυρνούν την πλάτη.

Μίλησε για την παράκτια χερσαία ζώνη του Δήμου και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη συμφωνία ΤΑΪΠΕΔ και ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. Ο κ. Πλακιωτάκης είναι γνώστης των σοβαρών προβληματισμών που έχουν οι κάτοικοι της παράκτιας ζώνης είπε.

Στηλίτευσε σφόδρα τον ακρωτηριασμό που υπέστη ο Δήμος με τις κλειστές υπηρεσίες ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ τόσους μήνες, με αποτέλεσμα να βαλτώσουν άπειρες δικαιοπραξίες και οι Δημότες μου να είναι στον αέρα. Εδώ καταλόγισε σοβαρότατες ευθύνες στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, στο οποίο χαριτολογώντας είπε προΐσταται ως Υπουργός ένας γιατρός.

Δεν ξέχασε ο Δήμαρχος τους αγρότες. Η ακρίβεια στο πετρέλαιο, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, το ρεύμα και τα φάρμακα έχει χτυπήσει κόκκινο είπε. Οι καλλιεργητές ειδικότερα εσπεριδοειδών παθαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεγάλες ζημιές, ενώ περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις της προηγούμενης σεζόν. Στις φετινές κακοκαιρίες περιοχές του Δήμου έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και τηλεόραση. Καταστράφηκαν παραγωγοί γάλακτος- γαλακτοκομικών προϊόντων, γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν διαθέτει στη Θεσπρωτία μηχάνημα να διορθώσει τη βλάβη. Έμειναν, είπε ο Δήμαρχος, δημότες μου μέρες χωρίς τηλέφωνο και τηλεόραση παρότι πληρώνουν κανονικά τέλη, γιατί δεν έχουν το φιλότιμο οι εταιρείες να τοποθετήσουν μια γεννήτρια και έναν πομπό της προκοπής στις ευαίσθητα καιρικά περιοχές, μολονότι επανειλημμένα έχουν ενημερωθεί. Θα υποβάλλω μήνυση και θα ζητήσω αποζημιώσεις από το ΔΕΔΔΗΕ. Την ΕΡΤ και τις εταιρείες Κινητής Τηλεφωνίας. Δεν πάει άλλο, είπε ο Δήμαρχος.

Αυτοσαρκαζόμενος μάλιστα σε μια από τις συνεντεύξεις του, όπως εγώ τουλάχιστον κατάλαβα, είπε με νόημα ο Δήμαρχος: Εγώ τη φτώχεια τη ζω και τη βλέπω κάθε μέρα. Αλήθεια, πόσο να μειώσω κι άλλο τους φόρους- Δημοτικά τέλη. Οι πολίτες θέλουν κίνηση, μεροκάματα, έργα. Θέλουν κάτι καινούργιο και δίκιο έχουν. Μπορεί να θεωρούν αναμασήματα το καινούργιο Δίκτυο Ύδρευσης και το Βιολογικό καθαρισμό. Και όμως τα έργα αυτά έχουν τεράστια αξία για την υγεία και την ζωή μας. Είμαστε ένας Δήμος φτωχός και μεγάλος σε έκταση. Έσοδα δεν εισρέουν. Επανειλημμένα η ΚΕΔΕ ζητάει το αυτονόητο, μια γενναία και σταθερή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νιώθουμε ζητιάνοι κάθε φορά που ζητούμε έκτακτη χρηματοδότηση από τον Υπουργό Εσωτερικών. Πως θα καλύψουμε τώρα το υπεραυξημένο ενεργειακό κόστος, ένας Θεός ξέρει. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχετεύσεις, οι δημόσιοι χώροι, τα Σχολεία κ.λ.π θα πιάσουν στους λογαριασμούς ταβάνι. Κινδυνεύουν οι Δήμοι να οδηγηθούν σε χρεοκοπία, όταν μάλιστα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καθυστερούν τις δικές τους οφειλές στους Δήμους. Οι εκκλήσεις μου ειδικά για μια άλλη αρωγή της πολιτείας πάνω στους Παραμεθόριους προβληματικούς Δήμους δεν ακούγονται. Δεν μας θέλουν μοχλούς ανάπτυξης, μας θέλουν τυπικούς διαχειριστές

Ακούγοντας όλα αυτά ένας καλός μου φίλος από γειτονικό Νομό με ρώτησε: Ο Δήμαρχος Φιλιατών σε ποιο χώρο της Αριστεράς ανήκει? Σίγουρα δεν είναι Κυβερνητικός συνέχισε. Ο λόγος του σοβαρός, στιβαρός, ενημερωτικός, αμείλικτος, καυστικός, αντικειμενικός, θετικός, στοργικός στους Δημότες του. Δεν απάντησα στην ερώτηση του καλού μου φίλου. Αρκέστηκα να τονίσω τις αρετές που ο ίδιος προσκόμισε στο Δήμαρχο Σπύρο Παππά όταν τον άκουσε στις συνεντεύξεις και φυσικά το έκανα τίτλο στο σημερινό άρθρο.

Τα έγραψα όλα αυτά μόνο για το καλό της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ . Δεν ανοίγω καμία προεκλογική διαδικασία για το Δήμαρχο Σπύρο Παππά. Δεν γνωρίζω καν, αν ξανά είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Ήθελα απλά να καταγράψω μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

 

ΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ                                                                                                                          ΣΥΝΤ/ΧΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΜΗΛΕΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares