Περίεργα ερωτηματικά για το φωτοβολταϊκό στο Μαργαρίτι

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Ενενήντα ένας, ίσως και λίγοι παραπάνω, ιδιώτες-παραγωγοί, επιχειρούν την δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε δασικές εκτάσεις στην περιοχή Λιβάδι, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας.

Πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας γνωμοδότησε για την συγκεκριμένη επένδυση και την Δευτέρα το ίδιο θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου.

Από όσα προκύπτουν από δύο συνεδριάσεις που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο  Ηγουμενίτσας η επένδυση θα καλύψει έκταση 432 στρεμμάτων. Μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών είναι και ο ΤΟΕΒ Κορύτιανης, ενώ ειπώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτών -το 80%- είναι άνθρωποι από την περιοχή της Θεσπρωτίας, κατά κανόνα απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα.

Άνθρωποι από το Μαργαρίτι έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι ελάχιστοι είναι από την περιοχή.

Η λίστα με τα ονόματα των ιδιωτών-παραγωγών δεν κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν δημοσιοποιήθηκε.

«Δεν είμαι της Εφορίας για να τους ξέρω… Εγώ πραγματικά δεν τους ξέρω… Είναι άνθρωποι που ένωσαν τις δυνάμεις τους..» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος.

Ισχυρισμός βέβαια που δεν ευσταθεί καθώς κάθε εταιρεία που καταθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, ιδιοκτησία και εκπροσώπηση.

Βέβαια, η εξήγηση που δίνεται, αφήνει επίσης πολλά ερωτηματικά… Τώρα την αίτηση την υποβάλλει μια “ομάδα παραγωγών”… Όμως, όταν θα φτάσει στην άδεια εγκατάστασης “θα δούμε, πόσοι και ποιοί από αυτούς θα προχωρήσουν στη σύσταση της εταιρείας!”

Πληροφορίες που έχουν αρχίσει ήδη να διαρρέουν αναφέρουν ότι αρκετοί από τους ιδιώτες-παραγωγούς είναι από το Νομό Ιωαννίνων και κινούνται στο ευρύτερο περιβάλλον της Περιφερειακής Αρχής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ίδιο επενδυτικό σχήμα, αρχικά (στα μέσα του 2020) πρότεινε το ίδιο έργο στην πίσω πλευρά του βουνού, στην περιοχή του Καρβουναρίου… Τότε το Τοπικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά, το θέμα όμως δεν εισήχθη ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, καθώς οι υπηρεσίες του Δήμου, ζητούσαν πολλά… δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα οι… επενδυτές να… κουραστούν και να αποσύρουν την αίτηση!

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, όμως, ο οποίος έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για αρκετά παρόμοια έργα με συνοπτικές διαδικασίες για το συγκεκριμένο είπε ένα μεγάλο «ναι». Εκτιμάται ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία επίσης έχει στείλει στον κάλαθο δεκάδες ΜΠΕ για έργα ΑΠΕ στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2021 η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδοτούσε αρνητικά για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, εγκατεστημένης ισχύος 9,9946 MWp το καθένα, στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας μετά από ΜΠΕ που είχε υποβάλλει ιδιωτική εταιρεία.

Αιτία της αρνητικής γνωμοδότησης ήταν το ότι, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τα πέντε φωτοβολταϊκά (τα τρία στη θέση Καλαμπάκια, το ένα στη θέση Μεσοβούνι και το πέμπτο στη θέση Μεσοβούνι-Καλαμπάκια) δεσμεύεται το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη στη συνέχεια η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ στο έργο του αναδασμού του κάμπου Μαργαριτίου, είτε από κτηνοτρόφους, που θα θελήσουν να εξασφαλίσουν φθηνή ενέργεια για χρήση τους και παράλληλα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Ωσάν να ήξεραν εκ των προτέρων πως θα εμφανίζονταν η “ομάδα των 91 παραγωγών”!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηγουμενίτσας σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εξαπατήθηκε.

Στην ανακοίνωση παραθέτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αποκαλύψεις για τους ιδιώτες-παραγωγούς. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπέιρωσης:

“Στο δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας ήλθε στις 28/08/22 για έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή «ομάδας φωτοβολταϊκών  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών , συνολικής ισχύος 45,479 MW» στην περιοχή Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στην συνεδρίαση δεν πάρθηκε απόφαση γιατί δεν είχε σταλεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαργαριτίου. Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε ((586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 13/2022 – YouTube από το 1:47 λεπτό στο video).

Το θέμα ήλθε πάλι στο δημοτικό συμβούλιο μετά την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στις 14/09/22. Το Τ.Σ. Μαργαριτίου σε συνεδρίαση του απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ την ΜΠΕ.

Το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας όμως ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ΜΠΕ, μολονότι είχε απορρίψει προηγούμενες επενδύσεις στην περιοχή Μαργαριτίου που θεωρείται κορεσμένη ((586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 14/2022 – YouTube από το 50’ στο video).

Η Παράταξη του Δημάρχου υπερψήφισε επιχειρηματολογώντας υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» επισείοντας τον κίνδυνο της «κλιματικής αλλαγής». Η δε παράταξη με επικεφαλής τον Γ. Γόγολο, που μέχρι τότε κονταρομαχούσε με τον δήμαρχο περί «όνου σκιάς», συμφωνώντας τόνισε το συμμετοχικό του εγχειρήματος και το ότι θα είναι ντόπιοι οι «επενδυτές» και μάλιστα κατά δήλωση τους εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα (να θυμίσουμε ότι στελέχη της παράταξης πρωτοστατούσαν στην δημιουργία εταιρείας που θα αγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ Α.Ε.).

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” υπερψήφισε την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου του Μαργαριτίου, καταψηφίζοντας την ΜΠΕ.

Ωστόσο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Το δημοτικό συμβούλιο εξαπατήθηκε. Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των 91 «παραγωγών» που ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση δεν παρουσίασε ούτε ντόπιοι είναι όλοι, ούτε κτηνοτρόφοι (μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε πολύ καλά). Λογικό που να βρούνε οι αγρότες χρήματα για «την ιδία συμμετοχή» και εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όταν είναι γνωστή η άθλια οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων; Ωστόσο ο εκπρόσωπος τους που μας συστήθηκε κτηνοτρόφος μας διαβεβαίωσε ότι το 80% είναι του πρωτογενούς τομέα. Μας διαβεβαίωσαν ότι μόνο αυτοί οι 91 χωράνε στην επένδυση και δεν μπορεί να προστεθούν  άλλοι (όλα αυτά είναι στα video των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου). Ωστόσο σε υπόμνημα της γεωπεριβαλλοντικης μελέτης που έστειλε ο μελετητής μετά από αίτηση Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου όπου θα συζητηθεί η ΜΠΕ, εμφανίζεται σαν 92ος επενδυτής ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Αυτό πια και αν δεν ήταν κεραυνός. Συνεδριάσαμε σαν Δ.Σ. δύο φορές με θέμα την ΜΠΕ και είχαμε άγνοια της συμμετοχής του δήμου. Έπρεπε να παρέμβει η Λ.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να το μάθουμε”.

Από αυτό το γεγονός προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα που θέτει δημόσια η παράταξη του ΚΚΕ:

  • Γιατί ο Δήμαρχος δεν το ανέφερε στην εισήγηση; (σσ η εισήγηση του δήμαρχου λείπει από το video)
  • Γιατί ο Δήμαρχος όταν προκλήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου να πει ποιοι είναι αυτοί οι 91, το απέφυγε;
  • Ποιος αποφάσισε να συμμετέχει ο δήμος μας στο εγχείρημα των 91; Ποιο όργανο συνεδρίασε για αυτό; Πότε; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι;
  • Η απόφαση που πάρθηκε ισχύει με βάση την μελέτη για τους 91 όπως αναφέρονται στην εισήγηση και στην ΜΠΕ. Ισχύει η ίδια απόφαση και για 92 παραγωγούς; Αφού το Δ.Σ. με βάση άλλα δεδομένα αποφάσισε. Η επιτροπή περιβάλλοντος στην περιφέρεια για ποια ΜΠΕ θα πάρει απόφαση; Μπορεί να πάρει για τους 92; Αν ναι πώς; Αφού στην διαβούλευση άλλη μελέτη συζητήθηκε.
VDELLA.COM

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares