Η ενορία Κεστρίνης κυκλοφόρησε επιτοίχιο ημερολόγιο του 2023, το οποίο είναι αφιερωμένο στον άγιο Μηνά.
Κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο και σε διαφορετικό θέμα.
Αναφέρεται ειδικότερα στο ημερολόγιο:
“Ο άγιος Μηνάς τους κατοίκους του χωριού Κεστρίνη Θεσπρωτίας τους γεμίζει φως. Και το χαίρονται, χαίρονται το φως από τον προστάτη τους άγιο.
Και το ζουν ή μάλλον τους ζει το φως του αγίου Μηνά. Δεν θα ήταν άστοχο να πούμε πως φως και ζωή μένουν αχώριστα και χωρίς φως ζωή δεν γίνεται. Γι’ αυτό και όσο ζούμε διψάμε το φως, συνέχεια το αναζητάμε.
Αν από το κατώφλι των δύο ναών (παλαιού και νέου) του αγίου Μηνά, που υπάρχουν στην Κεστρίνη, κοιτάξεις ψηλά, και βέβαια όχι με τούτα τα μάτια, αλλά μ’ εκείνα της ψυχής, κι αν αφουγκρασθείς με τ’ αυτιά πάλι της ψυχής, θα ακούσεις από τα ύψη έναν λόγο: Όρμησε χωρίς παρεκκλίσεις, χωρίς καθυστερήσεις, κάνε την έφοδο για μια αληθινή ζωή.
Για να ολοκληρωθεί, όμως, μια τέτοια έφοδος, πρέπει να προηγηθεί μια ολοκληρωτική απαλλοτρίωση.
Ο άνθρωπος της γης, χωρίς τη θέα του ουρανού, χωρίς την προσδοκία του ουρανού, δεν μπορεί να είναι και να νιώθει ευτυχία και χαρά. Είναι αλήθεια πως, αν θέλουμε να είμαστε με το μέρος του Θεού, αξίζει να απλώνουμε κάθε στιγμή το χέρι της θέλησής μας και να πιάνουμε σταθερά το χέρι του Θεού. Έτσι θα βαδίζουμε δυνατοί και νικητές στις καθημερινές δυσκολίες. Πάνω απ’ όλα να νιώθουμε μια απέραντη σιγουριά πως «αν ο Θεός είναι μαζί μας, ποιος μπορεί να είναι ο εναντίον μας;».
Ο άγιος Μηνάς μας καλεί να περάσουμε από το τώρα στο πάντοτε. Μας καλεί να σπάσουμε τον κλοιό κάθε φράγματος και να εισέλθουμε στην περιοχή της λύτρωσης.
Μας δείχνει την ουσία μας, τους πόθους μας, τις δυνατότητές μας, την αφετηρία μας, προ παντός το τέρμα και τον προορισμό μας.
Κάποιοι έχουν να διηγηθούν παρεμβάσεις του αγίου Μηνά στη ζωή τους. Εδώ θα καταγραφούν λίγα από τα θαύματα, που υπάρχουν στο βίο του.
Θεραπεία χωλού και βωβής
Ήρθαν στον Ναό του Αγίου ένας χωλός και μια γυναίκα βωβή, για να ζητήσουν θεραπεία. Κατά τα μεσάνυχτα ενώ κοιμόντουσαν, παρουσιάζεται ο Άγιος στο χωλό και του λέγει:
– Τώρα που είναι ησυχία πήγαινε και πάρε το σκέπασμα της βωβής και θα γίνεις καλά.
Τραβώντας το σκέπασμα ο χωλός τρόμαξε η βωβή και φώναξε κατηγορώντας τον χωλό, εκείνος πάλι ντροπιάστηκε και έφυγε τρέχοντας. Έτσι θεραπεύθηκαν και οι δύο.
Ο Χριστιανός και ο Εβραίος.
Κάποιος Εβραίος είχε φίλο κάποιο Χριστιανό, στον οποίον εμπιστευόταν χρήματα όταν επρόκειτο να ταξιδέψει. Μια φορά, λοιπόν, του άφησε πεντακόσια νομίσματα. Όταν γύρισε ο Εβραίος ο Χριστιανός αρνήθηκε λέγοντας:
– Αυτή τη φορά δεν μου άφησες τίποτα. Τι μου ζητάς λοιπόν;
Ο Εβραίος ξαφνιάστηκε από την συμπεριφορά του φίλου του και του πρότεινε:
– Για να διαλυθεί αυτή η αμφιβολία, επειδή δεν υπήρχε κανένας μάρτυρας όταν σου παρέδωσα τα χρήματα, να πάμε στο Ναό του Αγίου Μηνά να δηλώσεις με όρκο, ότι δεν πήρες τα πεντακόσια νομίσματα.
Πήγαν, λοιπόν, χωρίς αργοπορία και ο Χριστιανός αρνήθηκε με όρκο.
Λίγο μετά κάποιος ο υπηρέτης του χριστιανού τον βρήκε και του είπε: Κάποιος γρήγορος καβαλάρης, ο άγιος Μηνάς ήταν, ήλθε στη γυναίκα σου και δίνοντάς της το κλειδί και την σφραγίδα σου της είπε: «Στείλε γρήγορα το βαλάντιο του Εβραίου στον άνδρα σου για να μην κινδυνεύσει η ζωή του.
Ο Εβραίος χαρούμενος και ο Χριστιανός μετανιωμένος για την πράξη του γύρισαν στον Ναό και ο μεν Εβραίος παρακαλούσε να βαπτιστεί, ο δε Χριστιανός ζητούσε συγχώρηση για τον ψεύτικο όρκο του.
Ο Άγιος Μηνάς σώζει κάτοικους του Ηράκλειου Κρήτης από τους Τούρκους.
Κατά το έτος 1826, την εποχή του τρόμου και των σφαγών, οι Τούρκοι του Ηρακλείου Κρήτης νόμισαν ότι κατάλληλη ευκαιρία να εκδηλώσουν την μανία τους κατά των Χριστιανών ήταν η ημέρα του Πάσχα, 18 Απριλίου, οπότε θα έβρισκαν μαζεμένους τους Χριστιανούς στον Μητροπολιτικό ναό, που έφερε το όνομα του Αγίου Μηνά.
Κατά την ώρα που διαβαζόταν το Ευαγγέλιο κύκλωσαν οι άπιστοι τον ναό με σκοπό να αρχίσουν την σφαγή. Ξαφνικά όμως κάποιος γέρος εμφανίζεται έφιππος και τρέχει γύρω από την εκκλησία με γυμνό ξίφος διώχνοντας τους εχθρούς. Οι Τούρκοι τράπηκαν σε φυγή, επειδή καταλήφθηκαν από περίεργο φόβο. Έτσι ο Μεγαλομάρτυς Μηνάς έσωσε τους πιστούς.
Η σωτήρια επέμβαση του Αγίου Μηνά κατα την μάχη του Ελ Αλαμέιν.
Άλλο θαύμα του Αγίου έγινε κατά τις δύσκολες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (1939-1945). Μετά την κατάκτηση της Ελλάδος από τις δυνάμεις του Άξονος λίγος Ελληνικός στρατός πέρασε στην Αίγυπτο, πατρίδα του Αγίου, και από εκεί συνέχισε να μάχεται για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Ελλάδος.
Σπουδαία ήταν η μάχη του Ελ Αλαμέιν (1942), όταν οι συμμαχικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία του Ρόμμελ. Το όνομα του Ελ Αλαμέιν είναι Αραβική παραφθορά του ονόματος του Αγίου Μηνά, πήρε δε αυτό το όνομα διότι εκεί βρίσκεται Ναός του Αγίου Μηνά και υπάρχει και η παράδοση ότι εκεί ήταν και ο τάφος του Αγίου.
Όταν, λοιπόν, οι στρατιές του Ρόμμελ βάδιζαν κατά της Αλεξανδρείας, έφθασαν στο Ελ Αλαμέιν και στρατοπέδευσαν εκείνη τη νύχτα για να επιτεθούν το πρωί. Αυτή τη νύχτα είδαν μερικοί ευσεβείς να βγαίνει από τα ερείπια του ναού αυτού ο Άγιος και να οδηγεί καμήλες, όπως ακριβώς εικονίζεται σε μια τοιχογραφία, όταν έσωσε κάποιο καραβάνι.
Τους εχθρούς τους κατέλαβε πανικός και η έκτασις της καταστροφής ήταν μεγάλη.
Αυτό το θαύμα εκτιμώντας οι αλλόδοξοι σύμμαχοι πρόσφεραν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον τόπο εκείνο για να ξανακτιστεί ο Ναός του Αγίου και να ιδρυθεί και Μοναστήρι.
Η προστασία του Αγίου Μηνά κατά την Μάχη της Κρήτης.
Επίσης στις 23 Μαΐου 1941, κατά την Μάχη της Κρήτης, στο Ηράκλειο, ο Άγιος Μηνάς προστάτευσε το Ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό των Γερμανών. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.
NEA KATOCI