Η γαστρονομία της Ηπείρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της Τουριστικής Προβολής

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η γαστρονομία της Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας και για αυτό το λόγο εντάσσεται σε κάθε δράση της για την προώθηση του προορισμού της.

Με βάση αυτή την στρατηγική, πραγματοποιήθηκε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».  Κεντρικός στόχος ήταν η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, συνδυάζοντας την τοπική κουζίνα με την σύγχρονη μαγειρική, έτσι όπως γίνεται σε πολλά streetfoodfestival (υπαίθρια φεστιβάλ φαγητού),  καθιστώντας την επίσκεψη στην Ήπειρο μια συνολικά ξεχωριστή εμπειρία.

Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ περιλάμβανε μια σειρά από επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες τοπικών προϊόντων, στη διάρκεια του διήμερου 12 και 13 Ιουλίου.  Ομάδα δημοσιογράφων και Bloggersαπό την Αθήνα, ήταν φιλοξενούμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου και περιηγήθηκαν σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα.

Η Γαστρονομική βόλτα στην Ήπειρο, με σκοπό τη γνωριμία των γεύσεων των αυθεντικών μοναδικών προϊόντων και της φιλοξενίας των Ηπειρωτών, περιλάμβανε:

Επίσκεψή-ξενάγηση και οινογνωσία, στο Οινοποιείο Μαρκατσέλης | MarkatselisWinery, στην περιοχή των Φιλιατών, όπου παρουσιάστηκαν τα πάντα γύρω από τις ντόπιες ποικιλίες και το «γεμάτο» από γεύσεις κρασί που παράγεται.  Επίσκεψη και γευσιγνωσία στην Μονάδα Τυποποίησης Ελαιολάδου «EpirouVios».Επίσκεψη στη μονάδα καπνιστής πέστροφας “Karatzenis Smokedfish” όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και δοκίμασαν την μοναδική καπνιστή πέστροφα.  Επίσκεψη στη μονάδα βραβευμένου μελιού NomadHoney, όπου γνωρίσανε την ιστορία της επιχείρησης και γεύτηκαν το εξαιρετικό μέλι «όπως μας το δίνει η ίδια η μέλισσα».

Κατά την παραμονή τους στα Γιάννενα και την Θεσπρωτία, οι φιλοξενούμενοι γεύθηκαν συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη και την Θεματική Αντιπεριφερειάρχη κ. Ρεγγίνα Δηλαβέρη, γεύθηκαν την τοπική κουζίνα με τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, καθώς και ντόπια κρασιά και τσίπουρο, κρέατα και πίτες φτιαγμένα ειδικά για αυτούς.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην Πλατεία Μαβίλη δίπλα στη λίμνη, 9 τοπικά προϊόντα από παραγωγούς της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων, προωθηθήκαν στο ευρύ κοινό, ενώ την ίδια στιγμή σε ένα foodtrack (κινητή καντίνα)με την σήμανση 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ «Μια Ήπειρος όλο γεύση», ο Θοδωρής Παστουρματζής, ένας foodscriberμε μεγάλη εμπειρία, μαγείρεψε τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών με έναν μοναδικό σύγχρονο τρόπο, δημιουργώντας 9 πρωτότυπα πιάτα, τα οποίαγεύθηκαν οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στα Γιάννενα.

Παράλληλα με το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση καλωσορίσματος των φιλοξενούμενων και των τοπικών φορέων που εκπροσώπησαν τους ντόπιους επαγγελματίες τουρισμού αλλά και των στελεχών της Περιφέρειας, Αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων.  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κος Ηλίας Γκαρτζονίκάς, Αντιπεριφερειάρχης Ειδικών Μορφών Τουρισμού, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχηκο Αλέξανδρο Καχριμάνη.  Την κεντρική παρουσίαση πραγματοποίησε η κα Σοφία Φούκη, Προϊσταμένη Τμήματος Προώθησης Αγροδιατροφικών Προϊόντων.  Προβλήθηκε όλη η στρατηγική και οι δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια για την προώθηση της Γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν: Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουλα Μητροκώστα, η Εντεταλμένη Συμβουλος για θεματα πρώθησης τοπικών προϊόντων κ. Γιώτα Ναβρόζογλου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Γεώργιος Λώλης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, η Δ/ντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ιουλία Μαρκούλα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννιτών Βαγγέλης Γιωτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωματίου Εστίασης «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης και ο κ. Θοδωρής Αλεξίου Πρόεδρος της Λέσχης Γαστρονομίας Ιωαννίνων.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Π.Ε Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας:   Κaratzenissmokedfish (Καπνιστή πέστροφα), NomadPremium Greek Honey (μέλι), Παπαδόπουλος Τυροκομική Παραμυθιάς (φέτα), Metsovita (Λουκάνικα), Τα Γλυκά της “Μπιρμπίλω” (γλυκά του κουταλιού), MyrtaliOrganics (αρωματικά φυτά), Παραδοσιακά Σπιτικά Ζυμαρικά Σπανέλλη (τραχανά), Κτήματα Ευδοξία (τσίπουρο), ValiaCalda (Μπύρα)

Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ είχε αναφορά στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, ενώ το 1οΓαστρονομικό Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021, είχε αναφορά σε Π.Ε. Άρτα και Πρέβεζα.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares