Με επιτυχία και φέτος η γιορτή της τσιπούρας στην Σαγιάδα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Έγινε η γιορτή της τσιπούρας  στην παραλία της Σαγιάδας, όπου μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους τσιπούρα και κρασί.

Ο Δήμος Φιλιατών, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας και ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, συνδιοργάνωσαν τη γιορτή της τσιπούρας.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε γλέντι και χορός με δημοτικά τραγούδια.

Στους χαιρετισμούς (από το βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά, τον πρόεδρο των Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας Ιωάννης Χεκίμογλου),    τονίστηκε η σημαντική συνεισφορά της ιχθυοκαλλιέργειας στην τοπική οικονομία, αφού έχει μεγάλο μερίδιο στις εξαγωγές και οι μονάδες απασχολούν πολλούς εργαζόμενους, ενώ επισημάνθηκαν οι δυνατότητες ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης του τομέα.

Ειδικότερα να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή, ενώ ο κ. Χεκίμογλου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του κλάδου από την πολιτεία.

Αυτός ο επιχειρηματικός κλάδος στη μικρή Θεσπρωτία άντεξε στα χρόνια της κρίσης, καταφέρνοντας να στηρίξει την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, ενισχύοντας τις εξαγωγές και δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας.

Οι περισσότερες από τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, είναι σχετικά μικρού μεγέθους και οικογενειακές, ενώ ορισμένες είναι μέλη αλυσίδας μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, που διαθέτουν εγκαταστάσεις και στην περιοχή.

Το 70% των ιδιοκτητών των μονάδων που λειτουργούν, είναι ντόπιοι.

Οι μονάδες απασχολούν άμεσα 400 και πλέον εργαζομένους, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητα των μονάδων.

Το σύνολο της ετήσιας πρωτογενούς παραγωγής όλων των ειδών των εκτρεφόμενων ψαριών της περιοχής, ανέρχεται σε περίπου 12.000 τόνους και προσεγγίζει το 12%-14% της πανελλήνιας παραγωγής.

Σε επίπεδο ΕΕ αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της συνολικής παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, ποσοστό που προσεγγίζει το 90%, εξάγεται, κυρίως στην ΕΕ.

Ο χρηματικός όγκος αυτού του ποσοστού ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 7%-8% των συνολικών εξαγωγών όλων των ιχθυηρών της χώρας.

Στην περιοχή λειτουργεί ο μεγαλύτερος ιχθυογεννητικός σταθμός στα Βαλκάνια όπως και σταθμός προπάχυνσης ψαριών. Επίσης λειτουργούν στην περιοχή της Νέας Σελεύκειας σε συνεργατική βάση σύγχρονα συσκευαστήρια, μεταποίησης και τυποποίησης.

Υλοποιήθηκε και νέα επένδυση, όπως η δημιουργία μονάδας καλλιέργειας γαρίδας.

Ηλίας Μάκος 

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares