Κλείνει ο κύκλος των παραιτήσεων υπερηλίκων Mητροπολιτών – Ποιοι προβάλλουν ως διάδοχοι στη Μητρόπολη Παραμυθιάς

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Κλείνει ο κύκλος των παραιτήσεων μητροπολιτών λόγω προχωρημένης ηλικίας με την απόσυρση του  91χρονου Φλωρίνης Θεοκλήτου. Η παραίτησή του, διαδέχθηκε εκείνες του 88χρονου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου στις 7 Αυγούστου και του 92χρονου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Τίτου, στις 17 Αυγούστου, καθώς στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση ο 93χρονος Μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος.

Ο 59χρονος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρας Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος συνέδραμε για χρόνια τον Άνθιμο, επικουρώντας τον ουσιαστικά στο δύσκολο έργο του, θεωρείται ισχυρή υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Παραμυθίας. Εκεί, θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία και γνώση του, με τον Φιλόθεο να ορίζει πλέον τη δική του πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, ενδέχεται να ενδιαφερθεί ως υποψήφιος και ο 70χρονος Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2005.

Για την ίδια Μητρόπολη, τρίτος υποψήφιος φαίνεται πως είναι και ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας της επιτροπής συνοδικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, η υποψηφιότητά του οποίου υποστηρίζεται και από το Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο.

Αδιαφιλονίκητο «φαβορί» για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης φαντάζει στην παρούσα φάση, ο Αντιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος. Σε  ηλικία 46 ετών ο Φιλόθεος, θεωρείται άξια προσωπικότητα για να φέρει εις πέρας το έργο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Χαίρει ευρείας αποδοχής από το σύνολο της Ιεραρχίας ενώ απολαμβάνει της ιδιαίτερης εκτίμησης του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Τέλος, για τη Μητρόπολη Φλωρίνης, ως πιθανότερος διάδοχος του Θεόκλητου, εμφανίζεται ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, πατέρας Ειρηναίος Λαφτσής.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares