Διακήρυξη της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ” Ηγουμενίτσας

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συμπατριώτες , συμπατριώτισσες 

Μπροστά στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη και στον δήμο Ηγουμενίτσας τα ερωτήματα είναι σαφή:

 1. Τι θα αντιπαρατάξει ο λαός απέναντι στο ενιαίο αντιλαϊκό μπλοκ που συγκροτούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος, όπως και οι δημοτικές τους παρατάξεις, που τα προγράμματα όλων τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό;
 2. Πώς θα δυναμώσει η αντιπαράθεση με την επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δημοτική αρχή, αλλά και τις άλλες παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;
 3. Ποιος μπορεί να εκφράσει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τους αγώνες, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού;

Η απάντηση είναι επίσης σαφής: Η εγγύηση για τον λαό της Ηγουμενίτσας ώστε να υπάρξει σύγκρουση με την πολιτική, που τα δίνει όλα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνει τον λαό απροστάτευτο και αθωράκιστο, είναι μόνο η ισχυροποίηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” παντού, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες, για άλλα χαμένα χρόνια…

Οι δημοτικές παρατάξεις, που στηρίζονται από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ (δηλαδή οι παρατάξεις που επικεφαλής τους είναι οι κ.κ. Λώλος, Μπέζας και Νταής) επιδίδονται ειδικά αυτό το προεκλογικό διάστημα σε διάφορα ανέξοδα ευχολόγια, ενώ όλοι τους με μια φωνή μιλάνε για την τάχα “έξυπνη” πόλη, την “ψηφιοποίηση”, την “πράσινη ανάπτυξη”,  την αξιοποίηση διάφορων προγραμμάτων. «Αγωνίζονται» για το καλό της πόλης και “εχθρός τους είναι τα τοπικά προβλήματα”! Τα βαφτίζουν τοπικά για να κρύψουν ότι πρόκειται για λαϊκά προβλήματα αποτέλεσμα μιας διαχρονικά αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής

Καμιά εμπιστοσύνη! Όλοι τους θα συνεχίσουν να υλοποιούν την αδιέξοδη πολιτική, που στρέφεται ενάντια στον λαό και τη νέα γενιά είτε εμφανίζονται ότι στηρίζονται από κάποιο κόμμα είτε ως τάχα “ανεξάρτητοι”. Όλοι τους είναι πλήρως εξαρτημένοι από την πολιτική που αντιμετωπίζει σαν βάρος τις ανάγκες του λαού.

Κρύβουν συνειδητά το κύριο θέμα: Πως όλες οι παρατάξεις και οι συνδυασμοί κρίνονται από το αν προτεραιότητά τους είναι οι λαϊκές ανάγκες ή τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Γι’ αυτό και υποκρύπτουν την ταύτιση τους στην αντιλαϊκή κατεύθυνση στα κύρια και βασικά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του δήμου και τη ζωή του εργαζόμενου λαού.

Συμφωνούν με την πολιτική που γεννά φτώχεια, ακρίβεια, 16ωρα στη δουλειά με βάση το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά ζητήματα. Είναι δεσμευμένοι στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Τα έργα και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προτείνουν δεν αφορούν τις προτεραιότητες του λαού, αλλά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι’ αυτό υπάρχει ανισόμετρη κατανομή κονδυλίων για έργα στα χωριά του δήμου μας. Έργα δε, όπως η ανέγερση νέων σχολείων, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέτρα ασφάλειας για τους εργαζομένους, αντιπυρική προστασία, αντιπλημμυρική υποδομή και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, είναι πολύ πίσω ή και τελείως έξω από τον προσανατολισμό τους πειθαρχώντας στην πολιτική «κόστους- οφέλους».

Πιο συγκεκριμένα:

Συμφωνούν ότι η χρηματοδότηση του δήμου θα γίνεται όλο και περισσότερο με ίδια έσοδα, δηλαδή στην πράξη με επιπλέον φορολεηλασία του λαού. Πρακτικά, ενώ η κρατική χρηματοδότηση διαρκώς μειώνεται, τα κενά καλύπτονται από τη φορολόγηση των δημοτών.

Συμφωνούν στη γενίκευση της ανταποδοτικότητας, δηλαδή βασικές υπηρεσίες του δήμου να είναι επί πληρωμή. Η πληρωμή του μισθού των δασκάλων και προπονητών, σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στηρίζεται πλέον εξολοκλήρου στη μηνιαία συνδρομή των ήδη εξουθενωμένων οικονομικά γονιών. Αντίστοιχα, παραμένουν τα τροφεία των παιδικών σταθμών.

Συμφωνούν στη γενίκευση των προσωρινών, των ελαστικών, των απαράδεκτων σχέσεων εργασίας στους εργαζόμενους του Δήμου. Έτσι έχουμε φτάσει περίπου οι μισοί εργαζόμενοι του δήμου να είναι συμβασιούχοι, κακοπληρωμένοι, σε μόνιμη ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Με τον τρόπο αυτό προωθούν την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων που είναι στην ευθύνη του δήμου

Συμφωνούν στη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων στην περιοχή, (για τουριστική ανάπτυξη και επέκταση του λιμανιού, που ανήκει πλέον στον GRIMALDI, όπως προβλέπει το Σ.Β.Α.Α.). Απειλούν τους λίγους ελεύθερους χώρους που έχουν απομείνει με την κατασκευή μαρίνας στο κέντρο της πόλης. Οι όποιες διαφοροποιήσεις ορισμένες φορές προέκυψαν κάτω από τη γενική κατακραυγή του λαού και δεν άλλαζαν την ουσία των θέσεών τους.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Αυτό αποδείχτηκε και αυτά τα 4 χρόνια…

Απέναντί τους στάθηκε μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε τα αιτήματα, τις αγωνίες, τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων, των συλλόγων αυτοαπασχολουμένων, των εργατικών σωματείων, των φιλοζωικών οργανώσεων ,των κατοίκων του δήμου.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” μπήκε μπροστά για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Ήταν η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή Λώλου.

Θυμίζουμε…

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι με την “Λαϊκή Συσπείρωση” Ηγουμενίτσας:

 • Πρωτοστάτησανστον αγώνα ενάντια στην πώληση του λιμανιού, και όλου του παραλιακού μετώπου, όταν η δημοτική αρχή Λώλου διαπραγματεύονταν πόσα μέτρα από τη «χερσαία ζώνη» θα δοθούν στον δήμο, και αυτά για επιχειρηματική δραστηριότητα. Στη ίδια γραμμή με την Δ.Α. ήταν και οι άλλες παρατάξεις, με διαφοροποιήσεις στον τρόπο ιδιωτικοποίησης.
 • Συγκρούστηκαν με την μετατροπή του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε ορμητήριο των Νατοϊκών στρατευμάτων εμποδίζοντας Νατοϊκή φάλαγγα.
 • Απαίτησαν μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συγκρούστηκαν με τα φαινόμενα απολύσεων.
 • Ανέδειξαντο τεράστιο θέμα της διακομιδής και διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ). Αντιστάθηκαν τόσο στον δήμο όσο και στην περιφέρεια και μαζί με τους εργαζόμενους αγωνίστηκε ενάντια την ιδιωτικοποίηση. Ενημέρωσαν τον λαό της περιοχής για την σκανδαλώδη λειτουργία της ΜΕΑ με ΣΔΙΤ, των ΣΜΑ και της διακομιδής των ΑΣΑ με ιδιώτες, τα «περιβαντολλογικά» χαράτσια της Ε.Ε., και τις οικονομικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.
 • Αντιστάθηκαν στις αυξήσεις των δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης.
 • Έγιναν η φωνή των γονιών και των παιδιών της πόλης μας, ενάντια στην ανήκουστη πρόταση του Σ.Β.Α.Κ να γίνει παρκινγκ ,η παιδική χαρά στα “πλατάνια”.
 • Έγιναν η φωνή των εκατοντάδων κατοίκων του δήμου ενάντια στην παραχώρηση της παραλίας ΕΛΙΑ σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Ανέδειξαν και αντιπάλεψαν τα προβλήματα από την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου για επιχειρηματική δραστηριότητα.
 • Έγιναν η φωνή των Συλλόγων αυτοαπασχολουμένων και των κατοίκων ενάντια στην ποδηλατοδρόμηση της Κύπρου, κεντρικού δρόμου της πόλης με τεράστια κίνηση.
 • Έγιναν η φωνή των κατοίκων και των φιλοζωικών οργανώσεων για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στον δήμο μας.
 • Ανέδειξαν το θέμα τη σχολικής στέγης , ιδιαίτερα για τα νηπιαγωγεία της πόλης που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα καταστήματα ,με αυλή τον ακάλυπτο χώρο

Συνεχίζουμε μαχητικά! Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην ενίσχυση της δύναμής του!

Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ανάγκες μας” απαντάμε οι ανάγκες μας!

Δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή αντίσταση! Ανατρέπουμε τους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς. Ψηφίζουμε “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Γιατί πιο πολλοί εκλεγμένοι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, σημαίνει πιο δυνατός ο λαός. Γιατί κάθε ψήφος που θα πάει στη Λαϊκή Συσπείρωση θα κατατεθεί στον αγώνα για μία πραγματικά 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στην περιφέρεια, την κυβέρνηση και το κράτος.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” απευθύνει πλατύ κάλεσμα αγώνα, συμπόρευσης και κοινής πάλης σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που προβληματίζεται, καταλαβαίνει πως και στον Δήμο μας κάτι πρέπει να αλλάξει.

Ναι, μπορεί να αλλάξει! Με ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση” και δυνάμωμα των αγώνων μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις, να δυσκολεύουμε την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να θέτουμε όλο και πιο πολύ στο επίκεντρο το κύριο πρόβλημα:

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

 • Να γίνουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά- αντισεισμικά- αντιπυρικά έργα.
 • Να γίνει πλήρης κτιριακός και αντισεισμικός έλεγχος στα σχολεία και να λυθούν κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα.
 • Να φτιαχτεί νέο νηπιαγωγείο στην πόλη. Να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
 • Να στηριχτούν οικονομικά από το δήμο τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης
 • Να έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου. Η στήριξη του πολιτισμού και αθλητισμού δημιουργεί στη νεολαία τα απαραίτητα “αντισώματα”, διευρύνει το μορφωτικό της ορίζοντα, καλλιεργεί κριτήριο αισθητικής, αναδεικνύει αξίες και δυνατότητες, διαμορφώνει στάση ζωής απέναντι στη φτήνια του εμπορευματοποιημένου πολιτισμού και στις κάθε είδους εξαρτήσεις-παγίδες που στήνει το σύστημα
 • Να παραμείνει ελεύθερος ο χώρος στο παραλιακό μέτωπο για ανάπαυση, αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή. Να είναι ελεύθερες οι παραλίες  με δωρεάν υποδομές  από  τον  δήμο.
 • Να σταματήσει η ομηρία εκατοντάδων εργατών στον Δήμο με τις ολιγόμηνες συμβάσεις και τη μόνιμη ανασφάλεια στη ζωή τους. Πλήρη στελέχωση του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, με σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα. Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους, για να σταματήσουν τα εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα που στο Δήμο έχουν γίνει καθεστώς.
 • Να μειωθούν δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη και να αυξηθεί η δημοτική φορολογία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Να έχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν με την πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου μας, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας του Δήμου, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.

 

Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε για όλα! 

Ψηφίζουμε αυτούς που γνωρίζουμε από τη δράση και την αγωνιστική τους στάση και όχι τους “γνωστούς” που θα μας ξεχάσουν την επομένη των εκλογών για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο.

 

Ψηφίζουμε “Λαϊκή Συσπείρωση” παντού!

 • Στον Δήμο Ηγουμενίτσας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δώρη Δήμα.
 • Στην Περιφέρεια Ηπείρου με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γεωργό Πρέντζα.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares