Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας Σεραπίωνος (Βίντεο)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Σε κλίμα συγκίνησης και πανευφρόσυνης χαράς τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Σεραπίωνος.

Η χειροτονία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες, Ζιχνών Ιερόθεος, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Μεγάρων Κωνσταντίνος και Θήρας Αμφιλόχιος.

Να αναφερθεί ότι στο Ναό παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, τοπικοί άρχοντες, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας και πλήθος πιστών.

Να σημειωθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες, Καμερούν Γρηγόριος (Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας), Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Γλυφάδας Αντώνιος, Μάνης Χρυσόστομος, Κιλκισίου Βαρθολομαίος και Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίων μεταξύ άλλων τόνισε ότι εκλαμβάνει την εκλογή του και ανάρρησή του στον ιστορικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως ως κίνητρο προς ταπείνωση και ως αφετηρία ολοκληρωτικής προσφοράς υπέρ του ποιμνίου του.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Σεραπίων υπέβαλλε την προσήλωσή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, εκφράζοντας επίσης την άπειρη ευγνωμοσύνη και την απόλυτη υπακοή του στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Επίσης ο νέος Μητροπολίτης Παραμυθίας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τους κατοίκους της Ιεράς Μητροπόλεως, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αγωνισθεί με «καιομένη καρδία».

Κλείνοντας τον χειροτονητήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Σεραπίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Προκάτοχό του Μητροπολίτη Τίτο, αναγνωρίζοντας το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε η παραίτησή του, υπογραμμίζοντας όμως ότι τίποτε από όσα αγωνίστηκε να πραγματώσει δεν θα σταματήσει αλλά όλα θα συνεχιστούν με νέα πνοή.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Συχνά οι άνθρωποι, επειδή σκεπτόμαστε με κριτήρια κοσμικά, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την αξία των παραπάνω χαρακτηριστικών και τις ενδεχόμενες οντολογικές προεκτάσεις τους. Γιατί, επηρεασμένοι από το κοσμικό πνεύμα, αξιολογούμε τους μητροπολίτες με βάση την κοινωνική τους μόνο προσφορά».

Επίσης ο Μακαριωτατος πρόσθεσε: «Παραθεωρούμε ότι ο ιδρυτής της Εκκλησίας, ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, διήλθε όλη την επίγεια ζωή Του κηρύττοντας την Ερχόμενη Βασιλεία χωρίς να δημιουργήσει καμιά κοσμική δομή».

Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ο νέος Μητροπολίτης πηγαίνει σε μία ακριτική Μητρόπολη που περιλαμβάνει το σημαντικό διεθνή λιμένα της Ηγουμενίτσας και την αρχή της Εγνατίας οδού.

«Πρόκειται επομένως για μία Μητρόπολη σημαντική, πέρασμα και κέντρο που αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης εμπορικής, οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής» – τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε προσωπικά στο νέο Μητροπολίτη, λέγοντας: «Αγαπητέ μου Σεραπίων, γνωρίζοντας σε από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησες επί 20 συναπτά έτη στην ιερά σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος, διαπίστωσα την προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκες. Θέλω να πιστεύω ότι με την ανάλογη φροντίδα θα τα αποκριθείς και στις απαιτήσεις του Επισκοπικού λειτουργήματός».

«Είμαι βέβαιος ότι με αγάπη και ταπείνωση θα ποιμάνεις αυτήν την σημαντική ιστορική και ακριτική Μητρόπολη ευαγγελιζόμενος την Ερχομένη Βασιλεία του Θεού» – υπογράμμισε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.

Θάνος Θανόπουλος

ΠΗΓΗ: romfea.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares