Λίνα Μενδώνη: Προϋπόθεση η νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό στο Σούλι

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Φιλόδοξα είναι τα σχέδια που εκπονούν η Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού για το Σούλι όμως για την υλοποίησή τους θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια.

Στόχος είναι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να πάρει την μορφή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Ωστόσο για να πετύχει τον σκοπό του, δηλαδή την αναζωογόνηση της περιοχής, θα πρέπει να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό στο Σούλι κι αυτό όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική της εκπομπή η Υπουργός Πολιτισμού απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

«Ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε εντάξει την αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας που ήταν ένα πάγιο αίτημα για το Σούλι και είναι ένα πολύ συμβολικό μνημείο. Το ζήτημα με το Σούλι είναι να ξεκαθαρίσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς και κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα παραχώρησης για αρκετά χρόνια σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν τα κτίσματα τα οποία ανήκουν μεν στο Δημόσιο, αλλά δεν μπορεί το Δημόσιο όλες αυτές τις οικίες που συνθέτουν τον οικισμό του Σουλίου να τις αποκαταστήσει. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νομοθετική ρύθμιση, θέλει δουλειά, θέλει συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήδη έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση, προκειμένου να μπορέσουμε με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, οι οικίες αυτές να αποκατασταθούν και για κάποια χρόνια να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες, προφανώς με τα κριτήρια και με τους όρους που θα θέσει το Δημόσιο και που επιβάλλει ο νόμος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά αν δεν γίνει αυτό, το Σούλι δεν θα έχει μέλλον», δήλωσε μεταξύ άλλων η υπουργός.

 

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares