Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Τα 83 χρόνια από το «ΟΧΙ» του 1940

ΓΕΝΙΚΑ
Συμπληρώθηκαν ήδη ογδόντα τρία (83) χρόνια αφότου άρχισε η ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του κατακτητή και του φασισμού.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 συνιστά αληθινό ορόσημο διδαχής, γιατί σηματοδοτεί την πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή.
Ένας τιτάνιος αγώνας για το δίκαιο και την ειρήνη, την ανθρωπιά και την ελευθερία. Ο ελληνικός λαός απέκρουσε, καταρχάς, την εισβολή του ιταλικού φασισμού και έτρεψε σε φυγή τις στρατιωτικές δυνάμεις του, γράφοντας απαράμιλλες σελίδες ηρωικού έπους στα Αλβανικά βουνά και στοιχειώνοντας το ελεύθερο και αγωνιστικό πνεύμα του Έλληνα.
Απέδειξε ακόμη πως κανένας αγώνας δεν είναι άνισος όταν στηρίζεται σε πανανθρώπινες αξίες που στοιχειοθετούν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε έθνους.
Πράξη θυσίας, σημείο αναφοράς για έναν λαό που, ουσιαστικά και στην πλειοψηφία του, δεν συμβιβάστηκε με τους κατακτητές, δεν συνεργάστηκε μ’ αυτούς τους δολοφόνους και δεν υπάκουσε στις φασιστικές ορδές. Αγώνας-πάλη ζωής!
 
«Εδώ σηκώνετ’ ολ’ η γη με τους αποθαμένους, και με τον ίδιο θάνατο πατάει το θάνατό της».
Ένας λαός που οι πλείστοι ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ στην φοβερή σκλαβιά που επέβαλαν για τέσσερα χρόνια οι φασίστες εισβολείς μαζί με τους συνεργάτες τους, και κράτησε αδούλωτο το φρόνημά του και πάντα ελεύθερη την ψυχή του.
Η Ήπειρος πλήρωσε βαρύ τίμημα από την φασιστική Κατοχή. Τα βουνά της Πίνδου έγιναν σημεία και σηματωροί ακατάβλητου αγώνα υπέρ του ανθρώπου και κατά του φασισμού. Φωτεινό παράδειγμα η Γυναίκα της Πίνδου που στην «κυρτωμένη ράχη της» κράτησε ζαλίκα ολόκληρη την Ελλάδα!
 
Ο μεγάλος και ηρωικός αυτός αγώνας του ελληνικού λαού, πέρα από την εόρτια συμπεριφορά μας, είναι ανάγκη να γεννήσει και να ανδρώσει κάτι γόνιμο που θα αναφέρεται οπωσδήποτε στον σχεδιασμό του μέλλοντός μας. Αυτό απαιτεί και η σύγχρονη πραγματικότητα. Οι εορταζόμενες μνήμες έχουν αξία μόνο όταν υπάρχουν μελλοντικές στοχεύσεις. Μήνυμα διαρκούς επικαιρότητας που ανατρέπει έστω και την παραμικρή ιδέα του εφησυχασμού.
 
Τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου μας δείχνουν το δρόμο.
Ο φασισμός ποτέ δεν θα περάσει…
 
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares