Προς δημοπράτηση η αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας

Τελευταία νέα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο αποκατάστασης του Κάστρου στην Κιάφα.

Την προαναγγελία της δημοπράτησης έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κατά την παρουσίαση των έργων για την ΟΧΕ της νέας προγραμματικής περιόδου.

Το έργο αποκατάστασης του Κάστρου στην Κιάφα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προυπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο, αντιπροσωπευτικό της εποχής του, χτισμένο από τον Αλή Πασά, μετά την κυριαρχία του, επί των Σουλιωτών το 1803. Έχει ορθογωνική κάτοψη σε θέση και έχει προσαρμοστεί στο ανάγλυφο του εδάφους, με τις μεγαλύτερες πλευρές του να είναι παράλληλες με την κορυφογραμμή του βουνού.

Οι γενικές του διαστάσεις είναι περίπου 150×50μ. και το ύψος των εξωτερικών τειχών ξεπερνά τα 11μ. Στην περίμετρό του διαμορφώνονται τέσσερις πύργοι – προμαχώνες. Στο εσωτερικό σώζονται ελάχιστες εγκαταστάσεις, ωστόσο, διακρίνεται ακόμη η οργάνωσή του.

Ο μεγάλος σεισμός στις 21/3/2020 προκάλεσε εξαιρετικά σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου της εξωτερικής και εσωτερικής τειχοποιίας, καθώς και στις οχυρωματικές κατασκευές του προμαχώνα.

Με την ομόφωνα εγκεκριμένη μελέτη, από το ΚΑΣ, που αποτελείται από τοπογραφική αποτύπωση, τεκμηρίωση παθολογίας και στατική μελέτη, το Κάστρο θα αποκατασταθεί πλήρως και θα αντιμετωπιστούν όλες οι υφιστάμενες αλλά και οι εξελισσόμενες φθορές του.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares