Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου για την συνεδρίαση λογοδοσίας

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το συμβούλιο αυτό πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη και ανήμερα της μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα. Ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη με ενόχους την πολιτική της ΕΕ που υπηρετούν όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν ακόμα αυτή τη χώρα. Παρακάτω παρατίθενται οι βασικές παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην συνεδρίαση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΔΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ:

Στις 28/02 πραγματοποιήθηκε το πρώτο συμβούλιο με θέμα τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Τα συμβούλια αυτά ουσιαστικά δεν είναι Δημοτικά Συμβούλια διότι δεν απαιτείται καν απαρτία, δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις και να εγκριθούν ψηφίσματα. Από την άλλη πλευρά το πλαίσιο ερωτήσεων προς την Δημοτική Αρχή είναι ιδιαίτερα στενό: επιτρέπονται μόνο 10 ερωτήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους (ο κάθε σύμβουλος έχει όριο μόνο μία ερώτηση ανά 2μηνο!). Αν τα ερωτήματα είναι παραπάνω τότε θα γίνεται δημόσια κλήρωση ποια θέματα θα συζητηθούν. Επιπλέον επιτρέπονται μόλις 2 ερωτήσεις από Προέδρους Κοινοτήτων (τη στιγμή που οι δημοτικές μας κοινότητες είναι 32!!!). Αν είναι περισσότερες τότε πάλι θα έχουμε δημόσια κλήρωση. Επίσης δεν προβλέπεται η κατάθεση ερωτήσεων από απλούς δημότες! Οι ερωτήσεις πρέπει επίσης να φτάνουν τουλάχιστον 3 μέρες πριν την συνεδρίαση εγγράφως.

Η παραπάνω διαδικασία είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα. Περιορίζει την κατάθεση ερωτημάτων των δημοτών, τον ζωντανό πολιτικό διάλογο και είναι ένα ακόμη βήμα αποδυνάμωσης του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο και τις υπεραρμοδιότητες που πλέον έχει η Δημοτική Επιτροπή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε την Δημοτική Αρχή Σουλίου και το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναφέρει την «ώρα του Δημάρχου» και τις ερωτήσεις, απαντήσεις, τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων και δημοτών σε κάθε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλώνουμε ως παράταξη ότι δεν θα γίνουμε μέρος της προσπάθειας περεταίρω υποβάθμισης του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων και καλούμε στην ίδια κατεύθυνση και τους υπόλοιπους συμβούλους αλλά κυρίως το λαό της περιοχή μας.

 

ΤΟΕΒ:

Στο θέμα που τέθηκε από τον σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρη Νάκο η θέση της παράταξής μας είναι γνώστη, αταλάντευτη και συμβαδίζει με τις δίκαιες διεκδικήσεις του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και της περιοχής μας. Άλλωστε η Λαϊκή Συσπείρωση όλες αυτές τις μέρες ήταν δίπλα στους αγροτοκτηνοτροφόφους στο μπλόκο του Λιμανιού- Εγνατίας.

Να θυμίσουμε ότι η παράταξή μας έχει αναδείξει το θέμα εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια (φέρνοντας πολλάκις ως θέμα σε συνεδριάσεις) καυτηριάζοντας τόσο τις παραλείψεις και την κακοδιαχείριση (με δικαστικές  αποφάσεις που πλέον έχουν τελεσιδικήσει χωρίς να έχουν επιστραφεί αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ!) όσο κυρίως τις διαχρονικές πολιτικές του κεντρικού κράτους αλλά και της Περιφέρειας που χαρατσώνει τους παραγωγούς και οδηγεί στον μαρασμό τον κάμπο και στην ιδιωτικοποίηση τους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Δείγμα του μαρασμού και της ερημοποίησης του άλλοτε ζωντανού κάμπου μας είναι και η κατάληψη απέραντων καλλιεργήσιμων εκτάσεων από χιλιάδες φωτοβολταικά πάνελ!

Για μας η προοπτική βρίσκεται στους αγώνες, στην διεκδίκηση και στην αποχώρηση από την ΚΑΠ που αποτελεί οργανικό τμήμα όλου του αντιαγροτικού οπλοστασίου κυβερνήσεων και ΕΕ. Καταδικάζουμε κάθε σκέψη για οριστικό κλείσιμο του ΤΟΕΒ διότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση και στην συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης στα χέρια λίγων καπιταλιστών γης. Απαιτούμε την:

  1. οριστική λύση του προβλήματος του δυσβάσταχτου συσσωρευμένου χρέους του ΤΟΕΒ με διαγραφή χρεών.
  2. κατασκευή και αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της περιοχής μας με κρατική χρηματοδότηση.
  3. παροχή πραγματικά φθηνού ρεύματος στους μικρούς καλλιεργητές της περιοχής μας.
  4. κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα.
  5. παροχή πραγματικών και ουσιαστικών κινήτρων προς τους υφιστάμενους αλλά και νέους μικρομεσαίους καλλιεργητές.
  6. μείωση ή και κατάργηση του παγίου τέλους ανά στρέμμα.

ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ & ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Το πρόβλημα του parking και κατ΄ επέκταση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Παραμυθιάς είναι ένα θέμα που ταλανίζει χρόνια την περιοχή μας. Ειδικά μετά το κλείσιμο των προαυλίων του  σχολείου Βούλγαρη το πρόβλημα έχει ενταθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας κατά τις ώρες που είναι ανοιχτή η αγορά. Το Σάββατο δε, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τα αυτοκίνητα να παρκάρουν όπου βρουν. Πραγματικά το Σάββατο το κέντρο της Παραμυθιάς είναι απροσπέλαστο από γονείς με καρότσια, άτομα με αναπηρία, πεζούς και οδηγούς! Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε θέσει το θέμα ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου (Δεκέμβριο 2019) καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση η οποία αφού περιέγραφε την υφιστάμενη κατάσταση (η οποία έχει επιδεινωθεί) πρότεινε: 1. Η άμεση χάραξη θέσεων στάσης και στάθμευσης εντός του κέντρου της πόλης με την παράλληλη μονοδρόμηση τμημάτων οδών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ικανού αριθμού θέσεων (ανάλογη θέση έχει εκφράσει και η Τοπική Κοινότητα Παραμυθιάς). 2. Η κατασκευή περιαστικών πάρκων στάθμευσης στον Γαλατά και στο ΚΕΓΕ. 3. Η σύνδεση των 2 πάρκων στάθμευσης με το κέντρο της Παραμυθιάς μέσω κυκλικού δρομολογίου αστικής συγκοινωνίας που θα λύσει μια διαχρονική και πάγια ανάγκη της πόλης μας.

Η πρόταση αυτή όπως και πολλές προτάσεις είτε εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου είτε εκ μέρους του Τοπικού Παραμυθιάς ουδέποτε έγιναν αντικείμενο σοβαρής αντιμετώπισης από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Και τι δεν ακούσαμε. Υπόγεια parking, μίσθωση ή αγορά οικοπέδων εντός πόλης για αξιοποίηση τους, μετατροπή του χώρου του πρώην κτηνιατρείου σε χώρο στάθμευσης (γι αυτό το λόγο παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια, ως παράταξή διαφωνούμε και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει χώρος άθλησης) κα. Το πρόβλημα όμως παραμένει και διογκώνεται.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου θέσαμε και πάλι το θέμα στην νέα Δημοτική Αρχή. Θεωρούμε ότι η απάντηση που λάβαμε ότι θα γίνουν κάποιες διαγραμμίσεις δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Από την άλλη απαιτούμε από την νέα Δημοτική Αρχή να κινήσει τις διαδικασίες ώστε ο χώρος του πρώην του κτηνιατρείου να γίνει χώρος άθλησης και αναψυχής. Ένα γηπεδάκι 5×5 για τα παιδιά (και όχι μόνο) της Παραμυθιάς είναι μιας πρώτης τάξης λύση και λαϊκή απαίτηση μικρών και μεγάλων εδώ και χρόνια. Από την άλλη να πούμε ότι ο χώρος αντενδείκνυται για χώρος στάθμευσης λόγω της επικινδυνότητας του σημείου.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares