Ασφαλιστική ικανότητα: Πως μπορεί να ανακτηθεί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δυνατότητα να ανακτήσουν εκ νέου την ασφαλιστική τους ικανότητα έχουν οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι, ύστερα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), μπορούν:

Να επισκεφτούν κατάστημα του EΦΚΑ χωρίς ραντεβού: Δηλαδή μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον, να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

Να εισέλθουν μέσω της ηλεκτρονική υπηρεσίας στην κατηγορία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών  https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton, και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Υπενθυμίζεται δε πως ειδική ομάδα έργου επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται  μέσα σε λίγες ώρες.

Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας: H διαδικασία αυτή θα γίνεται ανά εβδομάδα και όχι μηνιαίως. Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα γίνεται η απόδοση για τακτοποίηση χρεών μετά τις 7 Μαρτίου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Ασφαλιστική Ικανότητα

Η  Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι είτε

α) να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε

β) να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην Α.Π.Δ. από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.

Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη Χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και Κέντρα Υγείας.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού:

ανήλικοι,

άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες που καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας:

πληγέντες από φυσικές καταστροφές,

στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφτείτε τοπικά καταστήματα  του ΕΦΚΑ

Επειδή παρατηρείται ότι η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα, εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:

α) Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο

β) Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

γ) Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.ΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares