ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξουμε στα σαρακοστιανά τρόφιμα

ΓΕΝΙΚΑ

Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επιλογής των σαρακοστιανών τροφίμων καθώς και το πως θα πρέπει να συντηρούνται και να μαγειρεύονται δίνει ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ Παναγιώτης Βασιλόπουλος.

«Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημους προμηθευτές» είπε ο κ. Βασιλόπουλος Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ για τα προϊόντα στο Σαρακοστιανό τραπέζι, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

«Η επιλογή αυτή καθεαυτή των τροφίμων, η μεταφορά τους, η αποθήκευσή τους στο σπίτι, η αποθήκευσή τους στο ψυγείο μας και οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία τους αποτελούν βασικά σημεία της διασφάλισης της ασφάλειάς μας» επισήμανε ως γενική οδηγία ο διευθυντής του ΕΦΕΤ.

Ειδικότερα για τα προϊόντα της Σαρακοστής συνέστησε:

  • Να προσέχουμε αν έχουμε κάποια αλλεργία, να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων
  • Να τα αποθηκεύουμε με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε μέχρι δύο μέρες (σε 48 ώρες), να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, ειδάλλως σε σακούλες τροφίμων πρέπει να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα.
  • Να διατηρούμε τα ωμά αλιεύματα, τα οστρακοειδή και τα αλιεύματα γενικότερα, μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά για να αποφύγουμε μια διασταυρούμενη επιμόλυνση.
  • Κατά τη διάρκεια του χειρισμού, δηλαδή της παρασκευής των γευμάτων μας, πρέπει να διατηρούμε καθαρά όλα τα σκεύη μας, να χρησιμοποιούμε διαφορετικό εξοπλισμό μαχαίρια, σανίδες κοπής για τα θαλασσινά ή τα ωμά κρέατα και πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Κυρίως να μαγειρεύουμε καλά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του προμηθευτή μας, ώστε να αποφύγουμε γαστρεντερίτιδες κτλ.
  • Οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημους προμηθευτές, δηλαδή από επίσημες εγκαταστάσεις, όπως είναι και η Βαρβάκειος, η οποία είναι μια αγορά με εμπόρους υπεύθυνους και εμείς βρισκόμαστε σε όλες αυτές τις αγορές με ελέγχους για να διασφαλίσουμε την σωστή διακίνηση αυτών των προϊόντων.

Τέλος ο Γενικός διευθυντής του ΕΦΕΤ έδωσε έμφαση στην επιλογή του προμηθευτή, σημειώνοντας: η επιλογή του σωστού προμηθευτή είναι ένα πολύ κομβικό σημείο και η αποφυγή προμήθειας από πλανόδιους εμπόρους.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares