Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ασφάλεια της Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας και την προοπτική νέου σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ως δρόμο λαιμητόμος χαρακτηρίστηκε η Ε.Ο. Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, κατά την συζήτηση του θέματος που τέθηκε από την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πρέβεζας .

Από όλες τις δημοτικές παρατάξεις τέθηκαν τα ζητήματα ότι 1ον η Ε.Ο. δεν πληροί κανένα χαρακτηριστικό για να  μπορεί να χαρακτηριστεί σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος καθώς κατασκευάστηκε με χάραξη που υπηρετούσε ανάγκες άλλων εποχών, έχει ελλιπή συντήρηση και οι κόμβοι που σπέρνει η περιφέρεια κατά μήκος του δρόμου δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό όσον αφορά την συνολική ασφάλεια παρά την δαπάνη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και 2ον ότι αυξήθηκε σημαντικά ο κυκλοφοριακός φόρτος των οχημάτων, μετά και την αποπεράτωση του οδικού άξονα Αμβρακία -Άκτιο.

Πλέον εκτός από το νομό Πρέβεζας,  η Ε.Ο. Πρέβεζας -Ηγουμενίτσας εξυπηρετεί και το νομό Θεσπρωτίας, ιδιαίτερα το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας αλλά και το νομό Κέρκυρας, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου  φόρτου κυκλοφορίας να αφορά βαριά φορτηγά αυτοκίνητα.

Αυτή η αύξηση αναμένεται να κορυφωθεί την καλοκαιρινή περίοδο , λόγω της τουριστικής κίνησης στην παραλιακή ζώνη με αποτέλεσμα οξυνθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε το σοβαρότατο πρόβλημα ότι ο Ε.Ο. διασχίζει κατοικημένες περιοχές,

χωρίς να υπάρχουν παράπλευροι δρόμοι, ιδιαίτερα στη περιοχή του Καναλίου- Καστροσυκιάς με πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα, με αρκετά από αυτά θανατηφόρα, καθώς στην ίδια Ε.Ο. της μίας και μοναδικής λωρίδας που κυκλοφορούν Ι.Χ. , κινούνται  και φορτηγά, αλλά και αγροτικά οχήματα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου επανειλημμένα έχουμε θέσει το θέμα της επιτακτικής ανάγκης κατασκευής ενός σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος να ανταποκρίνεται στο σημερινό φόρτο κίνησης. Η αποκλειστική ενασχόληση της περιφερειακής αρχής με την κατασκευή κόμβων, που αφήνει έξω από την κάλυψη οδικής ασφάλειας τις δεκάδες παγίδες θανάτου σε όλο το μήκος της Ε.Ο. αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης.

Βέβαια η Περιφερειακή αρχή και ο επικεφαλής της ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης με διάφορες δικαιολογίες  ποτέ δεν  δεσμεύονταν, μιλούσε αόριστα, προεκλογικά έστησε και φιέστα με θέμα τους οδικούς άξονες στην Πρέβεζα και «αδειάστηκε» από τον υφυπουργό υποδομών κ. Ταχιάο ο οποίος μας ενημέρωσε όλους «στεγνά», ότι τα «λεφτόδεντρα για τους οδικούς άξονες της Πρέβεζας ξεράθηκαν».

Πρόσφατα ο κ. Περιφερειάρχης  μας ενημέρωσε ότι τελικά ο δρόμος θα κατασκευαστεί από το υπουργείο πιθανά με το μοντέλο παραχώρηση και επιβολή διοδίων για το λαό. Διόδια που θα προσθέσουν, πλάι στην ήδη δρομολογημένη αύξηση των διοδίων μετά την παραχώρηση της Εγνατίας οδού, ένα ακόμη λιθαράκι βάρους στην τεράστια επιβάρυνση πληρωμών για κάθε δημόσιο αγαθό, όπως η ελεύθερη οδική μετακίνηση με ασφάλεια.

Επειδή «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» προ πολλού, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ ζητάμε από  την Περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει:

  1. Σε ποιες ενέργειες ουσιαστικές και όχι προπαγανδιστικού χαρακτήρα έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ασφαλούς δρόμου στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  2. Στο βαθμό που οι δημόσιες ανακοινώσεις του υφυπουργού υποδομών κ. Νίκου Ταχιάου ότι το υπουργείο θα αναλάβει δράση για τον δρόμο αυτό, έχουν έστω κάποιο ψήγμα αληθείας, ζητάμε να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο, σε  ποιο σημείο εξέλιξης βρίσκονται οι μελέτες για το έργο αυτό και αν αυτές λαμβάνουν υπόψη τα νέα δεδομένα.

2.Εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εάν μελετάται το ενδεχόμενο για την χρηματοδότηση του και εάν ναι, από ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Πρέντζας  Γεώργιος

Κωτσαντής Κωνσταντίνος

Αλιφτήρας Γεώργιος

Ζέκα-Πάσχου Κωνσταντίνα

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares