Στη βουλή η Εθνική Οδός Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την έντονη ανησυχία και προβληματισμό για την κατάσταση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας μεταφέρουν 12 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα.

Μια οδική αρτηρία η οποία  αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Αυτοκινητοδρόμου Ε55, μήκους 3.305 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Χέλσινγκμπορκ της Σουηδίας και διέρχεται από Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία και καταλήγει στην Καλαμάτα.

Εντούτοις, η Ελληνική βασική διευρωπαϊκή οδική αρτηρία, που συνδέει τους Νομούς Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, δύο από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους Νομούς της χώρας, παραπέμπει σε οδικό άξονα περασμένων αιώνων. Παρά την ονομασία της ως «Εθνική Οδό», μόνο σε δρόμο εθνικών προδιαγραφών σύγχρονου Ευρωπαϊκού Κράτους δεν παραπέμπει.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δυστυχώς έχει ως συνέπεια κάθε χρόνο να καταγράφονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα.

Η περιοχή την οποία διατρέχει η συγκεκριμένη «Εθνική Οδός» έχει πανθομολογουμένως δυναμική αναπτυξιακή πορεία,

Η τωρινή όμως κατάσταση του δρόμου, που παραπέμπει σε οδικό δίκτυο άλλων εποχών, μετριάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες δύο πολύ σημαντικών υποδομών στρατηγικού χαρακτήρα, αυτής του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και εκείνης του αεροδρομίου του Ακτίου.

Η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού, που προσδίδει επιπλέον αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, έχει διαπιστωθεί ότι έχει επιφέρει επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο στη συγκεκριμένη «Εθνική Οδό». Λαμβάνοντας υπόψη ότι την καλοκαιρινή περίοδο το κυκλοφοριακό φορτίο θα αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι το οποίο διαπιστώθηκε στα δύο τριήμερα του Μαρτίου, αυξάνει την ανησυχία και το προβληματισμό για τους κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας.

Επιβάλλετε άμεσα να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός, από την κυβέρνηση, με τις απαραίτητες μελέτες για να επιτευχθεί σταδιακά η ουσιαστική αναβάθμιση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, με χαρακτηριστικά σύγχρονου και ασφαλή δρόμου,  τονίζουν οι Βουλευτές στην Ερώτηση.

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση :

Αθήνα 2/4/ 2024

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών 

Θέμα: «Ανησυχία και προβληματισμός για την κατάσταση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας»

Παρά την ονομασία της, μόνο σε δρόμο εθνικών προδιαγραφών σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δεν παραπέμπει η Εθνική Οδός Πρέβεζας Ηγουμενίτσας. Μια οδική αρτηρία που συνδέει δύο από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους Νομούς της χώρας. Μεταξύ άλλων, συνδέει δύο στρατηγικά έργα υποδομής. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κορυφαίο πυλώνα σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη και το αεροδρόμιο του Ακτίου, από τα πιο δυναμικά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα, οι φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής διαμορφώνουν τις συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη, τόσο με όρους οικονομικής μεγέθυνσης, όσο και στη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για μετεγκατάσταση, ειδικά νέων οικογενειών.

Εντούτοις, η βασική οδική αρτηρία που συνδέει τους δύο Νομούς παραπέμπει σε οδικό άξονα περασμένων αιώνων. Με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς νησίδα ασφαλείας, χωρίς χώρους ξεκούρασης και εξυπηρέτησης οδηγών και επιβατών, περνώντας μέσα από ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς. Μάλιστα αυτή η «Εθνική» διατρέχει για περίπου τριάντα χιλιόμετρα τον Δήμο Πρέβεζας, σχεδόν ολόκληρο το παραλιακό του μέτωπο, με δεκάδες ισόπεδες διαβάσεις για οικισμούς και χωριά, που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Αυτή η «Εθνική» με τις προδιαγραφές που αναφέρθηκαν μόλις, είναι αυτή που αντικρίζουν και χρησιμοποιούν οι τουρίστες, που καταφθάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, ειδικά το καλοκαίρι, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο αεροδρόμιο του Ακτίου, καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Να σημειωθεί επίσης, ότι η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού, που προσδίδει επιπλέον αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, αφού συντομεύει με ασφάλεια τον χρόνο μετάβασης, έχει διαπιστωθεί ότι έχει επιφέρει επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο στη συγκεκριμένη «Εθνική Οδό».

Η συγκεκριμένη κατάσταση δυστυχώς έχει ως συνέπεια κάθε χρόνο να καταγράφονται δεκάδες τροχαία ατυχήματα, πολλά από τα οποία θανατηφόρα.

Κάποια έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με κόμβους όπου η συγκεκριμένη «Εθνική» συναντά χωριά και οικισμούς, είναι εμβαλωματικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η ανησυχία σε κατοίκους και σε φορείς όχι μόνο να παραμένει, αλλά και να μεγαλώνει, γιατί δεν φαίνεται στον ορίζοντα από την παρούσα κυβέρνηση να υπάρχει κάποιο σχέδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση του συγκεκριμένου οδικού άξονα.

Επειδή, η «Εθνική Οδός» Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας καταγράφει μεγάλους αριθμούς τροχαίων ατυχημάτων, πολλά από τα οποία είναι δυστυχήματα,

Επειδή, η περιοχή την οποία διατρέχει η συγκεκριμένη «Εθνική Οδός» έχει πανθομολογουμένως δυναμική αναπτυξιακή πορεία,

Επειδή η τωρινή κατάσταση του δρόμου, που παραπέμπει σε οδικό δίκτυο άλλων εποχών, μετριάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες δύο πολύ σημαντικών υποδομών στρατηγικού χαρακτήρα, αυτής του λιμανιού της Ηγουμενίτσα και εκείνης του αεροδρομίου του Ακτίου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την ουσιαστική αναβάθμιση με χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου, ασφαλούς δρόμου, του οδικού άξονα Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Γεροβασίλη Όλγα

Πούλου Παναγιώτα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Κυριακή Μάλαμα

Αποστολάκης  Ευάγγελος

Ακρίτα  Έλενα

Χρηστίδου Ραλία

Παπαηλιού Γεώργιος

Αυλωνίτης  Αλέξανδρος – Χρήστος

Ζαμπάρας  Μιλτιάδης

Κασιμάτη Νίνα

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares