Νέα επιβάρυνση των ασθενών από τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα ταλαιπωρία και επιπρόσθετα κόστη υποβάλλονται οι ασθενείς που χρειάζονται σκιαγραφικό για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Σύμφωνά με πρόσφατη οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών γίνεται πλέον μόνο από την ειδικότητα των ακτινοδιαγνωστών.

Το πρόβλημα αναδεικνύει η Νέα Αριστερά, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη προς τον υπουργό υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η νέα ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν από τον έναν στον άλλο γιατρό ή να πληρώνουν από την τσέπη τους σκευάσματα που κοστίζουν κατά μέσο όρο 30€ – κάποια ξεπερνούν και τα 50€.

Σημειώνεται πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι ακτινοδιαγνώστες υποστηρίζουν ότι έχουν υπερβεί το όριο συνταγογράφησης ή δεν έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως επίσης περιπτώσεις που ζητούν παράτυπα από τους ασθενείς να πληρώσουν για τη συνταγογράφηση, τη στιγμή που οι ίδιοι ή οι δομές που συνεργάζονται έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Η ομάδα ασθενών που επιβαρύνεται ιδιαίτερα είναι οι ογκολογικοί ασθενείς. Σύμφωνα με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το νέο πλαίσιο δεν επιτρέπει στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους να συνταγογραφούν σκιαγραφικά για να πραγματοποιήσουν απεικονίσεις ακριβείας και κατάρτιση θεραπευτικών πλάνων για τους ασθενείς τους.

Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς καλεί τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα που θα περιορίσουν την επιβάρυνση, τις καθυστερήσεις και το κόστος για τους ασθενείς, οι οποίοι ταλαιπωρούνται λόγω της συγκεκριμένης απόφασης.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares