Θύελλα για τη ΔΕΥΑΗ – τα χρέη και τις δεσμεύσεις λογαριασμών

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θυελλώδης αλλά και αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, το βράδυ της Παρασκευής, για την ΔΕΥΑΗ και τις οφειλές της που οδήγησαν στις δεσμεύσεις  των τραπεζικών λογαριασμών τόσο της επιχείρησης όσο και του Δήμου.

Η Δημοτική Αρχή πέντε μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων αγνοούσε και τις οφειλές και την ρύθμιση που είχε γίνει με τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος!!!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης αγνοούσε ότι οι δόσεις που είχαν συμφωνηθεί δεν εξυπηρετούνται!!!

Η Δημοτική Αρχή επίσης αγνοούσε ότι ο Δήμος είναι εγγυητής της ΔΕΥΑΗ!

Οι ευθύνες έπεσαν στον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης ο οποίος πριν από μερικές ημέρες καρατομήθηκε.. Και η καρατόμηση αυτή δεν έχει σχέση με την δέσμευση των λογαριασμών αφού αυτή ακολούθησε!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε από τον Δήμαρχο, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης έγινε αναφορά στα ακριβή ποσά που οφείλει η ΔΕΥΑΗ. Ο δεύτερος μάλιστα ήταν εξαιρετικά ερειστικός επιρρίπτοντας ευθύνες και… χαρακτηρισμούς στον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Λώλο ο οποίος απείλησε δύο φορές με αποχώρηση από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά τελικά δεν το έπραξε.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής υποστήριξε ότι θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι που δεν εξυπηρετήθηκαν οι δόσεις προς την Elpendison και οδήγησαν στη δέσμευση των λογαριασμών και δεσμεύτηκε πως «το κάθε πάθημα θα γίνει μάθημα» κι έτσι θα επιδιώξει πιο στενή συνεργασία Δήμου και ΔΕΥΑΗ ώστε ο πρώτος να έχει πλήρη εικόνα για τις εγγυήσεις του και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε και την δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση του Δήμου από την Elpendison σημειώνοντας πως πέρα από την δυσκολία στη συνεννόηση «μας εντόπισαν ως τους χειρότερους και πιο αφερέγγυους οργανισμούς της χώρας».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ έκανε γνωστό στο σώμα ότι έχει κινήσει την διαδικασία εσωτερικού ελέγχου στην επιχείρηση ενώ  μίλησε για λάθη στον σχεδιασμό έργων τα τελευταία χρόνια καθώς αυτά αποδεικνύονται κοστοβόρα.

Ο διακανονισμός με την Elpendison είχε γίνει τον Απρίλιο του 2023, εξυπηρετήθηκαν οι πρώτες δόσεις και έκτοτε έπαψαν να εξυπηρετούνται.

«Ευθύνη έχει ο Γενικός Διευθυντής… Θα αποδοθεί κάθε ευθύνη σε όποιον τις έχει» ανέφερε ο Πρόεδρος της επιχείρησης για να συμπληρώσει ότι η ΔΕΥΑΗ φορτώθηκε έργα με μεγάλο κόστος λειτουργίας.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε ένταση με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Λώλο με την πρόεδρο του σώματος να επιχειρεί να επαναφέρει την ηρεμία.

Λίγα λεπτά αργότερα όμως η ένταση χτύπησε και πάλι κόκκινο με αφορμή αυτή την φορά την απόφαση της διοίκησης να αντικαταστήσει τον Γενικό Διευθυντή της επιχείρησης αλλά και την προ ημερών ανακοίνωση της παράταξης Λώλου για την δικαστική διένεξη της ΔΕΥΑΗ με τους εργαζόμενους.

Το ύφος του προέδρου της ΔΕΥΑΗ εξόργισε τον πρώην δήμαρχο ο οποίος μαζί με μέλη της παράταξής του σηκώθηκε από τα έδρανα του σώματος απειλώντας ότι θα αποχωρήσει κάτι όμως που τελικά δεν έκανε με την παρότρυνση και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την έκπληξή του για τον θόρυβο που προκάλεσε η αντικατάσταση του Γενικού Διευθυντή υποστηρίζοντας ότι είχε θητεία 25 ετών χωρίς  ποτέ να έχει κριθεί και αξιολογηθεί όπως συμβαίνει με στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Το θέμα της ΔΕΥΑΗ θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνει πλήρης και εκτενής ενημέρωση για την επιχείρηση.

Για την ιστορία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ προς παρόχους ρεύματος, υπολογίζονται στα 6,5 εκ. ευρώ, ενώ η ρύθμιση που έγινε την Παρασκευή για να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί του Δήμου, απαίτησε 300.000 προκαταβολή, 6 δόσεις των 35.000 και οι υπόλοιπες 42 δόσεις ανέρχονται στο ποσό των 60.000 μηνιαίως.

 

πηγη: epiruspost.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares