Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογενείας ΚΕΘΕΑ: Σκοτάδι απέναντι στο φως, για ακόμα μια φορά

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Την Πέμπτη 4 Ιούλη στις 23:55, μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αναρτήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Δεν μας ξαφνιάζει η τακτική της κυβέρνησης να αναρτήσει το νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο και στα μαύρα μεσάνυχτα. Ο στόχος είναι να μην υπάρχουν αντιδράσεις για το μαύρο μέλλον που επιφυλάσσουν σε εμάς και τις οικογένειές μας, σε όλες τις οικογένειες της χώρας. Το συμβολικό μήνυμα είναι πως μια τόσο μεγάλη και επικίνδυνη αλλαγή δημοσιοποιείται τα μεσάνυχτα όπως οι κλέφτες που θέλουν μείνουν απαρατήρητοι.

Από την πρώτη διαρροή του νομοσχεδίου σύσσωμη η οικογένεια του ΚΕΘΕΑ, καταδίκασε το περιεχόμενο και την τακτική της κυβέρνησης να συγχωνεύσει το ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ σε ένα νέο οργανισμό, τον Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων).

Εκεί εντάσσει και τα υπόλοιπα στεγνά προγράμματα του ΕΣΥ (18 ΑΝΩ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ,ΑΡΓΩ, ΙΑΝΟΣ) και τα Κέντρα Πρόληψης.

Οι άνθρωποι του επιστημονικού πεδίου και οι λήπτες των υπηρεσιών, γνωρίζουν πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες συγχώνευσης προγραμμάτων με διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει. Η στόχευση είναι ξεκάθαρη, η προώθηση και στήριξη των προγραμμάτων «μείωσης της βλάβης» και χρήσης υποκατάστατων ουσιών. Γι’ αυτό και διαχρονικά ενισχύονται τα παραπάνω (τα υποκατάστατα) έναντι των στεγνών προγραμμάτων, των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής παρέμβασης.

Η κάθε κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως ένας άνθρωπος στη χρήση και την εξάρτηση είναι εύκολα χειραγωγήσιμος, άβουλος, χωρίς ελπίδες και όνειρα, χωρίς ουσιαστική ζωή.

Γνωρίζει πως η καθαρή σκέψη είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα και τα σχέδιά τους.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Φαρμακευτικές εταιρίες, ιδιώτες της Ψυχικής Υγείας χρειάζονται ένα «λειτουργικό» χρήστη για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Μόνο ανατριχίλα μας πιάνει ακούγοντας αυτές τις λέξεις.

Να έρθουν όλοι αυτοί να τους πούμε εμείς τι σημαίνει χρήση, εξάρτηση, ζωή με δόσεις κι όχι ολόκληρη.

Να έρθουν να τους πούμε εμείς πως διαβήκαμε την πόρτα του ΚΕΘΕΑ σερνάμενοι και πως βγήκαμε όρθιοι.

 

Η Ομοσπονδία συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Καλούμε:

  • Όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ολόκληρη την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό μας κόντρα σ’ αυτή την εγκληματική προσπάθεια της κυβέρνησης.
  • Τα μέλη των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ να συμμετάσχουν μαζικά στις δράσεις και κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.
  • Σε Σύγκλιση τη ΓΣ του ΚΕΘΕΑ ως το ανώτατο συλλογικό όργανο του ΚΕΘΕΑ το οποίο η διορισμένη Διοίκηση αρνείται να συγκαλέσει από το 2019.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares