Με το νέο σχολικό έτος 2024-2025, που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει τον διαχωρισμό μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων απουσιών στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Το νέο σύστημα θα επηρεάσει την προαγωγή και απόλυση των μαθητών, δίνοντας έμφαση τόσο στην επίδοση όσο και στη συνέπεια της φοίτησης.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις απουσίες τους, καθώς το όριο για επαρκή φοίτηση ορίζεται στις 114 απουσίες, εκ των οποίων οι 40 μπορούν να είναι δικαιολογημένες ή να οφείλονται σε λόγους υγείας. Οι απουσίες θα καταγράφονται σε ειδικό Βιβλίο Φοίτησης και θα ενημερώνονται οι γονείς και κηδεμόνες μέσω των Ατομικών Δελτίων των μαθητών.
Η φοίτηση θα θεωρείται επαρκής αν το σύνολο των απουσιών δεν υπερβαίνει τις 114. Αντίθετα, αν οι απουσίες υπερβούν αυτό το όριο, η φοίτηση θα κρίνεται ανεπαρκής, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την προαγωγή του μαθητή. Το νέο μέτρο έρχεται να ενισχύσει τον ρόλο των γονέων και κηδεμόνων, που θα έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν τη συνεπή παρουσία των παιδιών τους στο σχολείο.
Σημαντική αλλαγή αποτελεί η κατάργηση της «δεκαπεντάλεπτης ανοχής» την πρώτη ώρα. Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται εγκαίρως στα μαθήματα, καθώς η έγκαιρη προσέλευση θα είναι πλέον απαραίτητη για την αποφυγή επιπλέον απουσιών.
Η φοίτηση μαθητών θα χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής όταν καταγράφονται περισσότερες από 40 αδικαιολόγητες απουσίες ή συνολικά πάνω από 114 απουσίες, εκ των οποίων οι 74 είναι δικαιολογημένες. Στις περιπτώσεις αυτές, οι μαθητές θα αναγκάζονται να επαναλάβουν την τάξη.
Ειδικές περιπτώσεις απουσιών: Μαθητές με αναπηρία και αθλητές
Για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η φοίτηση θα θεωρείται επαρκής όταν οι επιπλέον απουσίες δεν υπερβαίνουν το 30% του προβλεπόμενου από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και όταν οι επιπλέον απουσίες οφείλονται σε συμμετοχή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και θεραπείας, με σχετική πιστοποίηση από τον φορέα υλοποίησης.
Οι προβλέψεις για τις απουσίες λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, που απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, παραμένουν όπως είχαν καθοριστεί.
Οι μαθητές-αθλητές που συμμετέχουν σε πανελλήνιους ή διεθνείς αγώνες μπορούν να υπερβούν το όριο των 114 απουσιών κατά έως και 70 επιπλέον ημέρες, εφόσον οι διοργανώσεις έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αθλητικές ομοσπονδίες.
Σε περίπτωση θανάτου συγγενή έως β’ βαθμού, οι μαθητές μπορούν να έχουν μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες απουσίας, οι οποίες δεν προσμετρώνται.
Οι μαθητές με σοβαρές ψυχικές παθήσεις μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων μαθητών.
Ευθύνες και ρόλος των γονέων
Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της φοίτησης των παιδιών τους. Αν οι απουσίες των μαθητών φτάσουν τις 25, ο υπεύθυνος καθηγητής ενημερώνει τον Διευθυντή του σχολείου και επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς για να πληροφορηθεί τους λόγους απουσίας. Σε περίπτωση που οι απουσίες συνεχιστούν για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ο καθηγητής ενημερώνει τους γονείς και το Διευθυντή.
Αν η επικοινωνία με τους γονείς δεν είναι δυνατή ή οι ίδιοι την αρνηθούν, το σχολείο μπορεί να απευθυνθεί σε εκπαιδευτικές δομές ή κοινωνικές υπηρεσίες και, αν κριθεί αναγκαίο, να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές.
Όταν ένας μαθητής απουσιάζει για λόγους υγείας για πάνω από δύο ημέρες, οι γονείς οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο. Μαζί με τη βεβαίωση πρέπει να καταχωρίζεται και η σχετική αίτηση στο πρωτόκολλο του σχολείου. Οι βεβαιώσεις που προσκομίζονται μετά το πέρας αυτής της προθεσμίας δεν γίνονται δεκτές.
Οι γονείς μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για να δικαιολογήσουν έως και πέντε ημέρες απουσιών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων. Η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να υποβληθεί εντός δέκα ημερών από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο.
Απουσίες μαθητών χωρίς την άδεια του Διευθυντή κατά τις ώρες του ημερήσιου προγράμματος δεν θεωρούνται δικαιολογημένες. Για επαναλαμβανόμενες απουσίες, χωρίς άδεια, αναζητούνται οι λόγοι και λαμβάνονται κατάλληλα παιδαγωγικά μέτρα.