Την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ζητά με επιστολή του προς Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέλιο Σακαρέτσο, ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος.
Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ διατυπώνει αιτιολογημένα τους λόγους για τους οποίους η πορεία της κτηματογράφησης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα προσδοκώμενα, και καταθέτει αιτιολογημένο αίτημα για τη χορήγηση παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας για το χρονικό διάστημα που αντικειμενικά απαιτείται προκειμένου η καταγραφή των δικαιωμάτων να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν τεχνικά άρτια και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες. Συγκεκριμένα η κτηματογράφηση Θεσπρωτίας ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους λήγει η προθεσμία για τις αρχικές δηλώσεις των ιδιοκτησιών μετά από μόλις ένα χρόνο. Πρόκειται για τμήμα μελέτης, η οποία προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2016 (ΚΤΗΜΑ 16) και περιλάμβανε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Σχεδόν σε όλες τις περιοχές οι ανάδοχοι ξεκίνησαν την συλλογή δηλώσεων από το έτος 2018-2019 και μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2024 έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν αλλά και να δηλώσουν ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Επίσης, στις περισσότερες από τις περιοχές αυτές, υπήρχε η δυνατότητα της προανάρτησης. Σε πέντε νομούς της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και η Θεσπρωτία, το χρονικό διάστημα αρχικών δηλώσεων θα είναι μόνο ένα έτος μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, σε αντίθεση με τα 6 χρόνια των υπόλοιπων περιοχών και τα 25 χρόνια των πόλεων που ξεκίνησαν το 1995-1999, όπως αναφέρει η επιστολή.
Βασική αιτία της καθυστέρησης της έναρξης της μελέτης οφείλεται στην πολυετή διαμάχη διεκδίκησης των συγκεκριμένων μελετών, με συνέπεια την καθυστέρηση για έξι ολόκληρα χρόνια. Η διεκδίκηση της μελέτης συχνά συνδέεται με νομικές διαμάχες που παραμένουν σε εκκρεμότητα για χρόνια.
Προκειμένου τα προβλήματα αυτής της διαμάχης να μην δημιουργούν προβλήματα στη μελέτη θα πρέπει το θεσμικό πλαίσιο όπως προτείνει το ΤΕΕ, να διαμορφωθεί ως εξής:
- Να κατατεθεί αίτημα για προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων που αφορούν το κτηματολόγιο από τη δικαιοσύνη.
- Να προωθηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που επιταχύνουν την επίλυση διαφορών, ειδικά για έργα εθνικής σημασίας όπως η κτηματογράφηση.
Η επιστολή αναφέρει ακόμα και τα εξής: “Μηχανικοί στην Θεσπρωτία αλλά και στους υπόλοιπους τέσσερεις νομούς δέχονται τρομερή πίεση για την διεκπεραίωση δηλώσεων, με ένα συνεχόμενο άγχος για το αν θα μπορέσουν μέσα στην ασφυκτική αυτή προθεσμία να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις.
Το γεγονός της πολυετούς διάρκειας δηλώσεων στις υπόλοιπες περιοχές έχει καταστήσει δεδομένη την παράταση για τους επαγγελματίες αλλά και τους πολίτες. Πιθανότατα είναι και ο λόγος που πριν από 2 εβδομάδες το ποσοστό δηλώσεων ήταν περίπου στο 25%. Δηλαδή ποσοστό της τάξης περίπου του 70% των ακινήτων θα μείνουν αδήλωτα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην ανάπτυξη του νομού αλλά και στο κόστος των πολιτών για την εξασφάλιση της νόμιμης περιουσίας που κατέχουν. Οι παρατάσεις σε τέτοιου είδους εργασίες είναι υποχρεωτικές λαμβάνοντας υπόψη το προβληματικό (νομικά και τεχνικά) καθεστώς ιδιοκτησίας και τα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών που υφίσταται σήμερα στην χώρα μας”.
Καταλήγοντας το ΤΕΕ και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του τονίζει ότι μια πολύμηνη παράταση είναι επιβεβλημένη για την σωστή, πλήρη και τεκμηριωμένη καταγραφή των δικαιωμάτων επί των ιδιοκτησιών. Ζητά έτσι την άμεση παράταση των προθεσμιών τουλάχιστον έξι μηνών για την υποβολή δηλώσεων, ώστε να δοθεί στους πολίτες ο απαραίτητος χρόνος για τη συμμόρφωση. Παράλληλα, απαιτείται η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών, η καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και η επιτάχυνση των διαδικασιών με χρήση ψηφιακών εργαλείων.