Το ΠΑΣΟΚ «χτυπά» βουλευτική έδρα στη Θεσπρωτία; | Γράφει ο Βαγγέλης Μάστορας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΜΕ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑΙ!

 

ΟΙ πρόσφατες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και οι διεργασίες που προηγήθηκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις Ευρωεκλογές, με εσωκομματικές εκλογές από τις οποίες προέκυψαν νέες ηγεσίες ή επιβεβαιώθηκαν οι υφιστάμενες, διαμορφώνουν και δημιουργούν νέο τοπίο, νέα δεδομένα και προοιωνίζονται εξελίξεις, ενδεχομένως και ανατρεπτικές.

ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ, θεωρούμε ότι είναι ο μεγάλος νικητής αυτών των διεργασιών και από τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον, όχι μόνο θεσμικά αλλά και όπως αποτυπώνονται γι’ αυτό, δημοσκοπικά προς το παρών τα μέχρι σήμερα ευρήματα, αρχίζει να επανακάμπτει, επανερχόμενο δριμύτερο και προς διάψευση όλων εκείνων που το ήθελαν «τελειωμένο» πολιτικά.

ΑΥΤΗ είναι μια αδιαμφισβήτητα πολιτική πραγματικότητα για όσους τουλάχιστον δεν φορούν κομματικές παρωπίδες υπέρ ή κατά οποιουδήποτε κόμματος και την προσεγγίζουν με ρεαλισμό και αντικειμενικότητα. ΤΟ «κλείσιμο της ψαλίδας», είπαμε, δημοσκοπικά πάντα προς το παρόν μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αποτιμάται σε περίπου οκτώ (8) ποσοστιαίες μονάδες χωρίς κανένα από τα δύο κόμματα να επιτυγχάνει ούτε καν να προσεγγίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι αυτό καταγράφεται έναν (1) περίπου χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές και αν αυτές σύμφωνα με την δέσμευση του Πρωθυπουργού διενεργηθούν στο τέλος της τετραετίας, είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβερνητική φθορά θα είναι αισθητά μεγαλύτερη και βεβαίως τα σημερινά δημοσκοπικά πάντα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, θα βαίνουν συνεχώς μειούμενα καθιστώντας «άπιαστο» όνειρο τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ενώ το ΠΑΣΟΚ, με όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στον χαρακτηριζόμενο ως κέντρο – αριστερό χώρο, υποθέτουμε πως θα είναι το μόνο ωφελούμενο κόμμα που θα αποτελεί είτε εναλλακτική κυβερνητική πρόταση είτε αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση τον εκλογικό νόμο και αν τα «βρουν» μετεκλογικά, καλά σήμερα το αποκλείουν αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο, να συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. για να μην υπάρξει ακυβερνησία για το καλό της χώρας, το εθνικό συμφέρον, κ.λπ, κλπ, κ.λπ…

ΑΥΤΕΣ τις γενικές επισημάνσεις όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΑΣ έλθουμε όμως στα καθ’ ημάς, στα της μονοεδρικής Θεσπρωτίας και σε ποιό κόμμα κατ’ αρχάς θα «κάτσει», η μία… μονάκριβη βουλευτική έδρα στον νομό.

ΩΣ γνωστόν σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, σε μονοεδρικές περιφέρειες όπως η δική μας, την μία (1) έδρα, κερδίζει το κόμμα που θα έχει την πλειοψηφία σε αυτήν ανεξαρτήτως πανελλαδικού αποτελέσματος. ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ αν π.χ. πανελλαδικά έρθει πρώτο κόμμα η Ν.Δ. αλλά στη Θεσπρωτία κάποιο άλλο, εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ που όπως φαίνεται είναι το μόνο που θα μπορούσε να επιτύχει κάτι τέτοιο, τότε βουλευτής – τρια εκλέγεται ο – η υποψήφιος – α του ΠΑΣΟΚ. Καθοριστικό ρόλο βεβαίως θα διαδραματίσει στην περίπτωση αυτή, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων των κομμάτων και ειδικότερα αυτών που θα διεκδικούν με προοπτική, την βουλευτική έδρα στον νομό, ήτοι την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ερώτημα λοιπόν είναι αν και με ποιους υποψήφιους το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κερδίσει την έδρα στο νομό. Προσωπικά εκτιμούμε και θεωρούμε, χωρίς να απαξιώνουμε άλλες πιθανές υποψηφιότητες, αντιθέτως υπάρχουν πολλές και αξιόλογες ανδρών και γυναικών, πως μια τέτοια ανατροπή θα μπορούσε να συμβεί, αν ο πρώην άπαξ και μιας θητείας βουλευτής του κυβερνώντος τότε ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας, έκανε… RESTART ΟΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ. ΑΝ πιεζόταν για μια ακόμη φορά από τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, όπως επιστρατεύτηκε το 2009 από τον τότε Γιώργο Παπανδρέου και έλεγε το μεγάλο ΝΑΙ για δεύτερη φορά.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ βεβαίως όλοι, πως ο ίδιος απογοητευμένος, πικραμένος και προδομένος από πολλούς και πολλές τότε, το 2012, είχε αποχωρήσει εκουσίως από την πολιτική. Εμείς θεωρούμε κατανοώντας απόλυτα την τότε αντίδραση και επιλογή του, πως σήμερα πολλοί περισσότεροι από όσους και ο ίδιος πιστεύει, τον αποζητούν και αναζητούν.

Ο Χρήστος Κατσούρας ως βουλευτής μιας από τις δυσκολότερες πολιτικές περιόδους της χώρας, εκλεγόμενος σοβούσης της πρωτοφανούς τότε πολιτικό – οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, απέδειξε και επέδειξε πως διέθετε μοναδικό πολιτικό ήθος, εντιμότητα, συνέπεια, αλλά και αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο των περιορισμένων δυνατοτήτων παρέμβασης που είχε. ΑΠΕΔΕΙΞΕ στην πράξη, ότι επεδίωξε την εκλογή του για να υπηρετήσει χωρίς αστερίσκους τον Θεσπρωτικό λαό και όχι για την όποια εφήμερη εξουσία ή την οποιαδήποτε αποκόμιση προσωπικών οφελών.

Ο Χρήστος Κατσούρας ήταν είκοσι χρόνια πολιτικά μπροστά από την εποχή του και αυτό πλήρωσε! ΑΦΟΥ οι τοπικοί παραγοντίσκοι του ΠΑΣΟΚ, οι προερχόμενοι από τον κομματικό σωλήνα κατ’ επάγγελμα αρκετοί από αυτούς πασόκοι που ζούσαν από το κόμμα με διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους, δεν μπορούσαν να χωνέψουν πως δεν θα «κυβερνούν» αυτοί αντ’ αυτού, του βουλευτή δηλαδή. Μια παλαιοκομματική νοοτροπία μιας δράκας της τοπικής κομματικής νομενκλατούρας που δεν τον άφηνε να «αναπνεύσει» ελεύθερα πολιτικά και να ασκήσει τα βουλευτικά του καθήκοντα, σύμφωνα με τον δικό του αξιακό πολιτικό αλλά και ηθικό εν γένει κώδικα.

ΑΥΤΑ όμως ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα είναι βέβαιο πως τυχόν επάνοδος του Χρήστου Κατσούρα στην ενεργό πολιτική, θα ανέτρεπε άρδην το τοπικό πολιτικό σκηνικό. ΤΟ ΠΑΣΟΚ θα «χτυπούσε» με αξιώσεις την έδρα, γιατί όλοι πλέον έχουν πεισθεί πως ο Κατσούρας υπήρξε έστω και για μια θητεία ένας από τους πλέον ικανούς, έντιμους, ασυμβίβαστους, με πολιτικό ήθος και διάθεση προσφοράς στον τόπο και μόνο «αμυνόμενος περί πάτρης» και όχι… περί πάρτης πολιτικός.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ με ενδιαφέρον όλοι οι συμπολίτες, τις αποφάσεις κατ’ αρχάς του ίδιου αλλά και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αν θέλει να διεκδικήσει με πολλές πιθανότητες την έδρα στη Θεσπρωτία και όχι να εξυπηρετήσει ημέτερους του προέδρου και να τηρήσει τις όποιες εσωκομματικές ισορροπίες, ο σ. Ανδρουλάκης. ΟΨΟΜΕΘΑ!

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares