Epirus Waters: online παρακολούθηση των νερών της Ηπείρου

Τελευταία νέα

Τη δυνατότητα της online παρακολούθησης των νερών της Ηπείρου, σε τέσσερα βασικά ποτάμια οικοσυστήματα διαθέτουν πλέον οι τοπικές αρχές, με τη λειτουργία 15 σταθμών αυτόματης παρακολούθησης οι οποίο εγκαταστάθηκαν σε αντίστοιχα σημεία.

Το έργο έγινε κατά τους τελευταίους 18 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος Epirus Waters που χρηματοδοτήθηκε με 100.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο ακριβώς της ολοκλήρωσης του έργου Epirus Waters “Παρακολούθηση υδάτων με σύγχρονες τεχνολογίες για τη διαχείριση κινδύνου από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές”, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, διοργανώθηκε ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του, τη Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο υπεύθυνος του έργου κ. Ηλίας Δημητρίου αναφέρθηκε στο στόχος της ημερίδας που ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου και η εμπλοκή των εταίρων στις συμμετοχικές διαδικασίες προκειμένου να συζητηθούν τρόποι και δράσεις που θα οδηγήσουν στην εξέλιξη και βελτίωση του δικτύου των σταθμών παρακολούθησης, καθώς και η περαιτέρω αξιοποίησή τους.

Το δίκτυο των σταθμών αυτόματης παρακολούθησης υδάτων της Ηπείρου περιλαμβάνει 15 σταθμούς που έχουν εγκατασταθεί στον Άραχθο, στον Καλαμά, στο Λούρο και στον Αώο-Βοϊδομάτη. Οι σταθμοί αυτοί μετρούν τη στάθμη του νερού αλλά και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού όπως είναι το PH, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, το διαλυμένο οξυγόνο και τη θερμοκρασία του νερού. Οι καταγραφές αυτές πηγαίνουν στα γραφεία του ΕΛΚΕΘΕ ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο και αφορούν την ποσότητα και την ποιότητα των νερών. Μιλώντας σε γενικές γραμμές ο κ. Δημητρίου τόνισε πως τα νερά στην Ήπειρο βρίσκονται σε καλά επίπεδα, η ρύπανση ειναι παροδική και όχι πολύ μεγάλη και γενικά τα νερά της Ηπείρου είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα περισσότερα ποτάμια της Ελλάδας με βασικό δεδομένο ότι εδώ είναι η ποσότητα των νερών μεγαλύτερη λόγων του πλήθους των βροχών.

Η μετρητική δυνατότητα που παρέχουν πλέον αυτοί οι σταθμοί δίνουν την ευκαιρία οι τοπικές αρχές να παρέμβουν όταν χρειάζεται, όταν για παράδειγμα τα αποθέματα του νερού πότε πέφτουν και να αναπροσαρμόζεται η χρήση του νερού.

Το τελευταίο έτος ουσιαστικά εγκαταστάθηκαν οι αυτόματοι σταθμοί και θα λειτουργούν υποβοηθητικά και συμβουλευτικά για πλημμυρικά φαινόμενα ή περιπτώσεις χαμηλής στάθμης άρα ξηρασίας και ρύπανσης των υδάτων, κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares