Ένα σχολείο σπάει τα στερεότυπα: Επιτρέπει το παιχνίδι με μπάλες στα διαλείμματα | Γράφει η Ηρώ Στεφάνου

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
 
3. Ψυχολογικά οφέλη ✔ Μείωση άγχους και στρες – Η κίνηση και η διασκέδαση βοηθούν στην αποφόρτιση από την πίεση του σχολείου. ✔ Ανάπτυξη συγκέντρωσης – Τα παιδιά που αθλούνται έχουν καλύτερη προσοχή και απόδοση στη μάθηση. ✔ Καλλιέργεια αθλητικού πνεύματος – Μαθαίνουν να σέβονται τη νίκη και την ήττα. Το παιχνίδι με την μπάλα είναι πολλά περισσότερα από ένα διάλειμμα για διασκέδαση. Είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να αναπτυχθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να βελτιώσουν την ευεξία τους. Γι’ αυτό, πρωτοβουλίες που προωθούν το ελεύθερο παιχνίδι αξίζουν την υποστήριξή μας!
 
η έλλειψη παιχνιδιού μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών. Όταν τα παιδιά δεν έχουν τρόπο να εκτονώσουν την ενέργειά τους και να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά, μπορεί να γίνουν πιο ανήσυχα, ευέξαπτα και επιρρεπή σε διαμάχες.
 
Γιατί η απουσία παιχνιδιού αυξάνει τους καβγάδες;
1. Συσσώρευση ενέργειας – Τα παιδιά χρειάζονται σωματική δραστηριότητα για να εκτονώσουν την έντασή τους. Όταν δεν κινούνται, η συσσωρευμένη ενέργεια μπορεί να εκδηλωθεί με αρνητικούς τρόπους, όπως εκνευρισμό ή επιθετικότητα.
2. Έλλειψη δημιουργικής απασχόλησης – Όταν τα παιδιά δεν έχουν κάτι διασκεδαστικό να κάνουν, βαριούνται και συχνά ξεσπούν σε καβγάδες για ασήμαντες αφορμές.
3. Αυξημένο άγχος – Το παιχνίδι λειτουργεί ως φυσικός τρόπος αποφόρτισης του άγχους. Χωρίς αυτό, τα παιδιά μπορεί να είναι πιο αγχωμένα και αντιδραστικά.
4. Περιορισμένες ευκαιρίες για συνεργασία – Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να διαχειρίζονται διαφωνίες και να λύνουν προβλήματα ειρηνικά. Αν δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία, είναι πιο πιθανό να καταφεύγουν σε συγκρούσεις.
5. Αίσθηση καταπίεσης – Οι πολλές απαγορεύσεις δημιουργούν μια αίσθηση αδικίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αντιδραστικές συμπεριφορές και περισσότερους τσακωμούς.
 

Το παιχνίδι ως λύση

Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίξουν, ειδικά με μπάλες και ομαδικά παιχνίδια, όχι μόνο εκτονώνονται, αλλά και μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν θετικά. Το παιχνίδι προωθεί τη συνεργασία, τη χαρά και τη δημιουργική έκφραση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για εντάσεις και καβγάδες.

Γι’ αυτό, σχολεία που ενθαρρύνουν το ελεύθερο παιχνίδι, αντί να το απαγορεύουν, συχνά έχουν πιο ήρεμο και ισορροπημένο περιβάλλον!

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares