Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών Θεσπρωτίας πραγματοποίησε μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Ειδικότερα o Διευθυντής του 2ου Δ.Σ. Σχολείου Φιλιατών κ. Σπυρίδων Πανταζής και ο εκπαιδευτικός κ. Πέτρος Αηδόνης (ΠΕ70 – Δασκάλων) συμμετείχαν σε δραστηριότητες Διδασκαλίας STEAM (teaching assignment) και παρακολούθησης εργασίας (job-shadowing) αντίστοιχα, από 24/03/2025 έως και 28/03/2025 στο Zubeyde Hanim Ilkokulu της Κωνσταντινούπολης, Ataturk Mh. Cd. Kircesme Sk. No: 2 Umraniye 34764 Istanbul, Turkiye το οποίο διευθύνει ο κ. Ahmet Valvarici. Οι δραστηριότητες εντάσσονται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ KA122 (2024-1-EL01-KA122-SCH-000217187) που συντονίζεται από το 2ο Δ.Σ. Φιλιατών με τίτλο «Future Educators: Προετοιμάζοντας τους εκπαιδευτικούς του μέλλοντος».
Βασικοί στόχοι της κάθε κινητικότητας ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με καινοτόμες πρακτικές, οι οποίες ενσωματώνουν το STEM και τη ρομποτική στη διδασκαλία αλλά και η απόκτηση πείρας και η καλλιέργεια δεξιοτήτων που σχετίζονται με:
- την εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων συμπερίληψης μαθητών με προσφυγικό υπόβαθρο
- την αξιοποίηση διαφοροποιημένων προσεγγίσεων στην εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συμβάλλοντας και στη συμπερίληψή τους
- τη δυνατότητα αξιοποίησης νέων τεχνολογικών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων
- την καλλιέργεια συμπεριληπτικής κουλτούρας αλλά και την ανάπτυξη πρακτικών συνεργασίας με τους συναδέλφους
- αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης τάξης, διαμόρφωσης θετικού παιδαγωγικού κλίματος και εφαρμογής καλών πρακτικών διδασκαλίας γενικότερα
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης εργασίας οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου, στα οποία αξιοποιήθηκαν διαφορετικά σετ ρομποτικής, κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία και ειδικό λογισμικό που επιτρέπουν τον σχεδιασμό καινοτόμων προγραμμάτων διδασκαλίας, τα οποία βασίζονται στη μεθοδολογία STEM. Επιπλέον, παρατήρησαν τον τρόπο οργάνωσης των μαθημάτων που υλοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής. Με την πολύτιμη βοήθεια ενός εκ των υποδιευθυντών του σχολείου και συντονιστή του προγράμματος κ. Omer Faruk Metin, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί γνώρισαν ένα ζωντανό πολυπληθές σχολείο στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας διδασκαλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον κ Πανταζή, υλοποιήθηκαν μαθήματα Ρομποτικής με μορφή βιωματικών εργαστηρίων, με χρήση σετ ρομποτικής και ειδικού λογισμικού, βασισμένου στη μεθοδολογία STEΑM και με τη συμμετοχή μαθητών των Γ΄ και Δ΄ τάξεων.
Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν 2.100 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου, με περίπου 1.200 εξ αυτών να παρακολουθούν το πρωινό και 900 το απογευματινό πρόγραμμα. Πρόκειται ακόμη για ένα άρτια εξοπλισμένο σχολείο (εργαστήρια υπολογιστών, βοηθητικοί χώροι, βιβλιοθήκες) με ιδιαίτερα καθαρούς χώρους. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και για την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, όπως χαρακτηριστικά η εφαρμογή ενός προγράμματος εντατικής εκμάθησης Αγγλικών με εκκίνηση την Ε΄ τάξη και στόχο τη μελλοντική απόκτηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας με την ολοκλήρωση της 8ης τάξης από τους μαθητές.
Κατά την πενθήμερη φιλοξενία των εκπαιδευτικών στο Zubeyde Hanim Ilkokulu της Κωνσταντινούπολης είχαν την ευκαιρία να:
- ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του σχολείου υποδοχής (αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία εκπαιδευτικών, γραφεία και χώροι συμβουλευτικού – υποστηρικτικού προσωπικού, χώροι άθλησης, εργαστήρια, βοηθητικοί χώροι, βιβλιοθήκη κ.α).
- παρακολουθήσουν μαθήματα που είχαν σχεδιάσει και υλοποίησαν οι εκπ/κοί του σχολείου όπως Μαθηματικά (τμήμα Ειδικής Αγωγής), ΤΠΕ (Δ΄τάξη), Αγγλικά (Ε΄τάξη) κ.α.
- συζητήσουν και ανταλλάξουν καλές πρακτικές με ομάδες εκπαιδευτικών σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του σχολείου, την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων, τον ρόλο και τις καθημερινές πρακτικές τους στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός υποστηρικτικού σχολικού κλίματος για όλους τους μαθητές/μαθήτριες.
- επισκεφτούν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης τον Περιφερειακό Δ/ντή κ. Mustafa Özen, και να συζητήσουν σχετικά με το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις προσπάθειες εξασφάλισης ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση, τις τεχνικές ένταξης μαθητών με προσφυγικό υπόβαθρο και τις στρατηγικές ενίσχυσης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της κινητικότητας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον κ. Ζώτο Δημήτριο, Σχολάρχη της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο, καθώς της συμπληρώνονται 570 έτη από την ίδρυσή της. Ο κ. Ζώτος υποδέχθηκε θερμά τους εκπαιδευτικούς στον Ιερό ναό της Παναγίας Μουχλιώτισσας, μια Ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη (Φανάρι), που ανήκει στο Οικουμενικό πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Έγινε συζήτηση γύρω από την ιστορία αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η λειτουργία της Σχολής. Κατόπιν οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου και είχαν την τιμή να γίνουν δεκτοί από την Αυτού Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και να συζητήσουν για θέματα ελληνικής παιδείας της ομογένειας και Ορθοδοξίας.