Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει το νέο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στη δόμηση εντός μικρών οικισμών, καθώς ανατρέπει τον υφιστάμενο πολεοδομικό χάρτη, αφήνοντας στον «αέρα» χιλιάδες ιδιοκτήτες. Το θέμα κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας τη Δευτέρα, όπου ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Παναγιώτης Νταής, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για τις συνέπειες της εφαρμογής του Π.Δ., κάνοντας λόγο για «κοινωνικό και αναπτυξιακό ναρκοπέδιο».
Το νέο πλαίσιο ορίζει τρεις ζώνες για κάθε οικισμό βάσει χαρτών του 1983, αγνοώντας μεταγενέστερες επεκτάσεις και άδειες που έχουν εκδοθεί έκτοτε. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται ότι πολλά ακίνητα, που έως πρόσφατα θεωρούνταν εντός σχεδίου και αξιοποιήσιμα, εμφανίζονται πλέον ως εκτός σχεδίου, με αποτέλεσμα να απολέσουν το οικοδομικό τους δικαίωμα και μεγάλο μέρος της αγοραίας αξίας τους.
«Ο κόσμος είναι σε απόγνωση», τόνισε ο κ. Νταής. «Πρόκειται για ένα μέτρο που τιμωρεί τους ανθρώπους της υπαίθρου, αποθαρρύνει την παραμονή και την επένδυση σε μικρούς οικισμούς και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό». Επισήμανε επίσης ότι στην Ήπειρο, όπου οι οικισμοί αυτοί αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η ζημιά είναι πολλαπλάσια.
Από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι το Π.Δ. αγνοεί πλήρως τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και – σύμφωνα με τον δήμαρχο – δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι η μαζική υποτίμηση των περιουσιών ενδέχεται να ανοίγει δρόμο για εξαγορές από μεγάλα συμφέροντα, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ γνωστοποίησε ότι αναμένεται σύντομα κυβερνητική παρέμβαση με νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση ή διόρθωση του διατάγματος. Όπως δήλωσε, «σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων αναμένεται πρόταση νόμου που θα διορθώνει τις στρεβλώσεις». Μέχρι τότε, όπως είπε, οι ΟΤΑ θα συνεχίσουν την ενημέρωση των πολιτών και την πίεση προς κάθε κατεύθυνση.
Το ζήτημα αναδεικνύεται σε μείζον για την Ήπειρο, καθώς αγγίζει τον πυρήνα της κατοικίας, της περιουσίας, της τοπικής οικονομίας αλλά και της προοπτικής ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα προβλήματα, αλλά για μια εκτεταμένη πραγματικότητα που πλήττει κυρίως τις αγροτικές οικογένειες, τους νέους που επένδυσαν στον τόπο τους και τους απόδημους που διατηρούν δεσμούς με τα χωριά τους.
πηγή: vdella.com