Τουρισμός στην Ήπειρο: Η Θεσπρωτία ξεχωρίζει στα καταλύματα – “Πιέζεται” η εστίαση

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια εικόνα με δύο διαφορετικές ταχύτητες διαμορφώνεται στην τουριστική και επισιτιστική αγορά της Ηπείρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το Β΄ τρίμηνο του 2026.

Η Θεσπρωτία καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων, ενώ θετικό πρόσημο εμφανίζουν επίσης τα Ιωάννινα και η Πρέβεζα. Αντίθετα, η εστίαση παρουσιάζει υποχώρηση και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Η εικόνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι η τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Τα καταλύματα κερδίζουν έδαφος, την ώρα που η εστίαση εμφανίζει απώλειες.

Θεσπρωτία: +20,6% στα καταλύματα, -3,1% στην εστίαση

Η Θεσπρωτία είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια των στοιχείων σε ό,τι αφορά τα καταλύματα.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε από 5,087 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του 2025 σε 6,132 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2026.

Η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 1,045 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,6% μέσα σε έναν χρόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου και αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για την τουριστική δραστηριότητα της Θεσπρωτίας.

Η επίδοση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για έναν νομό όπου ο τουρισμός αποτελεί βασικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικούς προορισμούς στα παράλια, στα Σύβοτα, στην Πέρδικα και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές.

Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει όταν η συζήτηση περνά στην εστίαση.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης μειώθηκε από 10,953 εκατ. ευρώ σε 10,617 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 3,1%.

Με άλλα λόγια, η Θεσπρωτία εμφανίζει ισχυρή αύξηση στον τζίρο των καταλυμάτων, αλλά ταυτόχρονα μείωση στην εστίαση.

Το στοιχείο αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό ερώτημα για την τοπική οικονομία:, κατά πόσο η αυξημένη τουριστική κίνηση μετατρέπεται τελικά σε αυξημένη κατανάλωση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό;

Η αύξηση των εσόδων των καταλυμάτων είναι αναμφίβολα θετική. Όμως, για να υπάρξει μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή, η τουριστική δαπάνη θα πρέπει να διαχέεται περισσότερο στην εστίαση, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και συνολικά στην τοπική αγορά.

Τι κάνουν οι άλλοι Νομοί της Ηπείρου

Η Πρέβεζα καταγράφει επίσης θετική πορεία στα καταλύματα. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από 14,840 εκατ. ευρώ σε 16,263 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9,6%.

Στην εστίαση, ωστόσο, ο τζίρος μειώθηκε από 18,738 εκατ. ευρώ σε 18,390 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 1,9%.

Στα Ιωάννινα, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων αυξήθηκε από 11,048 εκατ. ευρώ σε 11,552 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,6%.

Η εικόνα στην εστίαση είναι διαφορετική. Ο τζίρος μειώθηκε από 37,006 εκατ. ευρώ σε 36,275 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 2%.

Η Άρτα παρουσιάζει την πιο αδύναμη εικόνα μεταξύ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων. Στα καταλύματα ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από 1,069 εκατ. ευρώ σε 1,019 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 4,6%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στην εστίαση. Ο τζίρος περιορίστηκε από 6,175 εκατ. ευρώ σε 5,432 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 12%.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares