Ιωάννης Λώλος: Στο επίκεντρο της Αυτοδιοίκησης η πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας

Τελευταία νέα

Η στρατηγική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα με θέμα «Νεανική Παραβατικότητα – Η Στρατηγική της Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της» πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ – HELEXPO.

Τη διοργάνωση είχαν το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ημερίδα συμμετείχε και ο Ιωάννης Λώλος ο οποίος κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου του ΙΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη νεανική παραβατικότητα, με έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αντιμετώπισης του φαινομένου.

Όπως επισημάνθηκε, η προσέγγιση θα πρέπει να μετακινείται από την απλή καταγραφή των περιστατικών στην πρόληψη, από την πρόληψη στην έγκαιρη παρέμβαση και στη συνέχεια στη συντονισμένη δράση των αρμόδιων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται κοντά στις τοπικές κοινωνίες και μπορεί να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων πρόληψης.

«Απαιτεί γνώση, πρόληψη και συνεργασία»

Στην τοποθέτηση του  ο Ιωάννης Λώλος χαρακτήρισε τη νεανική παραβατικότητα σύνθετο και πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά ή αποκλειστικά με κατασταλτικά μέσα.

Όπως ανέφερε, απαιτούνται γνώση, πρόληψη και συνεργασία μεταξύ των θεσμών, με ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ημερίδα επιχείρησε να ανοίξει τη συζήτηση για τον ρόλο των δήμων στη διαμόρφωση πολιτικών πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares