ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΙ ΨΗΦΙΖΑΝ Ή «ΠΗΓΑΝ ΠΑΛΙ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ;»

Δεν υπάρχει αύξηση τελών. Εφαρμόζεται κυβερνητική ρύθμιση, την οποία ο κ. Λώλος είχε υπερψηφίσει, σε αντίθεση με τη δική μας θέση
Μακροσκελέστατη η ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, με την οποία καθορίσθηκε ο συντελεστής του νέου Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης στο 0,7 τοις χιλίοις και προσδιορίστηκαν οι μειώσεις και απαλλαγές τελών σε ευπαθείς ομάδες. Μόνο που «ξεχνά» ορισμένα βασικά πράγματα:
- Ο καθορισμός του συντελεστή σε ποσοστό 0,7 τοις χιλίοις επιβάλλεται από τις διατάξεις του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης για να ισοσκελιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα, με τα έσοδα που κατεγράφησαν το 2025 στα δύο καταργούμενα τέλη (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων), τα οποία ενσωματώθηκαν στο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης. Ο νέος Κώδικας και η όποια αύξηση των τελών, αποτελούν αποκλειστικά νομοθετική επιλογή και ευθύνη της Κυβέρνησης, την οποία οι Δήμοι καλούνται τώρα να εφαρμόσουν. Να θυμίσουμε όμως, ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» Γ. Λώλος, ο οποίος είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ήταν από αυτούς που ψήφισαν θετικά για το Σχέδιο του Κώδικα στη συνεδρίαση του οργάνου τον Δεκέμβριο του 2025 στην Αθήνα, σε αντίθεση με τη μειοψηφούσα παράταξη στην ΚΕΔΕ (στην οποία ανήκει ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας) που σε ένδειξη της έντονης αντίθεσης με τις διατάξεις αυτές αποχώρησε από τη διαδικασία, ζητώντας αναβολή λήψης απόφασης και περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο. Αλήθεια, ήξερε τι ψήφιζε τότε ή για μια ακόμη φορά «πήγε αδιάβαστος»;
- Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μια Δημοτική Παράταξη που διοίκησε το Δήμο επί 9 συναπτά έτη, δεν μπορεί ακόμη να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης και των ανταποδοτικών τελών και συγχέει διαδικασίες καθορισμού τελών, οι οποίες είναι παντελώς άσχετες και ασύνδετες, γιατί αφορούν εντελώς διαφορετικές υπηρεσίες και λογαριασμούς του προϋπολογισμού. Είναι δε, τόσο μεγάλο το επίπεδο της σύγχυσης στην οποία διατελούν, που αναφέρονται σε αυξήσεις τελών που έγιναν πριν από δύο έτη, ενώ στην φετινή περίπτωση δεν υπάρχει αύξηση, αλλά εφαρμογή της νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του συντελεστή του τέλους, που αποτελεί μονόδρομο για τους δήμους.
- Αγνοείται (ή αποκρύπτεται εντέχνως;) το γεγονός, ότι βάσει των διατάξεων του νέου Κώδικα – για την ψήφιση του οποίου ο κ. Λώλος εξέφρασε σύμφωνη γνώμη – απαγορεύεται ρητά και αυστηρά η μεταφορά πιστώσεων από άλλους κωδικούς για την κάλυψη ελλειμμάτων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Συνεπώς, οι θεωρίες περί περικοπών δαπανών, δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα στην περίπτωση αυτή, καθώς αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη η απόλυτη δυσκαμψία που έχει επέλθει στη διαδικασία εκπόνησης και εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού.
- Αντί να υποστηρίξει και η Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Προοπτικής» τις προσπάθειες που καταβάλλει σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αλλαγή της νομοθεσίας, που οδηγεί τους Δήμους σε πλήρη αδυναμία οικονομικής λειτουργίας, καταφεύγει στα εύκολα μέσα αντιπολιτευτικής τακτικής. Μεγάλα και ωραία λόγια, αλλά όταν ήταν ενώπιον της ευθύνης υποχώρησαν σε πολιτικές και κομματικές πιέσεις για να γίνουν αρεστοί στην κεντρική εξουσία, αγνοώντας όλους εμάς που αναλαμβάνουμε το πολιτικό και προσωπικό κόστος να αναδείξουμε τα λάθη, τα προβλήματα και τις παραλείψεις.
Συνεπώς γνώριζαν ή όχι τι ψήφιζαν; Και τώρα τι ακριβώς καταγγέλλουν; Την ψήφο τους για τα όσα συμφώνησαν; Η πολιτική κριτική προϋποθέτει συνέπεια, καθαρό λόγο και ανάληψη ευθύνης.





