Πόσο ακόμη θα παίζουν με την ασφάλεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος;

Σύμφωνα με τον Νόμο 5307/2026 – ΦΕΚ 90/Α/11-6-2026 και συγκεκριμένα την παράγραφο 3 του άρθρου 4, και με αφορμή την ήδη πραγματοποιηθείσα μεταγωγή (2) Σύριων από το Κ.Λ. Ηγουμενίτσας προς το Κέντρο Ταυτοποίησης στα Διαβατά,έρχεται για ακόμη μία φορά, η πραγματικότητα και διαψεύδει όσους μιλούν για ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο Λιμενικό Σώμα. Πίσω από τις εξαγγελίες και τις δημόσιες δηλώσεις, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εξακολουθούν να εκτελούν κρίσιμες αποστολές χωρίς τα στοιχειώδη μέσα που απαιτούνται.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια είναι η παντελής έλλειψη ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων μεταγωγών στις λιμενικές υπηρεσίες της χώρας.
Καθημερινά, συνάδελφοι καλούνται να μεταφέρουν κρατούμενους, προσαχθέντες ή άτομα που τελούν υπό φύλαξη, χρησιμοποιώντας κοινά υπηρεσιακά οχήματα, τα οποία δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας ούτε για το προσωπικό ούτε για τους μεταγόμενους. Πρόκειται για μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, δημιουργεί επιχειρησιακά κενά και εκθέτει τους συναδέλφους σε αχρείαστο κίνδυνο.
Αναρωτιόμαστε:
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν σημειωθεί απόδραση; Ποιος θα λογοδοτήσει σε περίπτωση τραυματισμού στελέχους ή πολίτη; Ποιος θα εξηγήσει στις οικογένειες των συναδέλφων ότι η Πολιτεία γνώριζε το πρόβλημα αλλά επέλεξε να μην το επιλύσει;
Δεν μπορεί η ευθύνη να μετακυλίεται διαρκώς στους ώμους των στελεχών, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής τους με αυτοσχεδιασμούς, προσωπικό φιλότιμο και αυξημένο κίνδυνο.
Το φιλότιμο, όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η ασφάλεια του προσωπικού δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα σχεδιασμού, πρόληψης και πολιτικής βούλησης.Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων απαιτούμε:
- Την άμεση προμήθεια ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων μεταγωγών για όλες τις λιμενικές αρχές που εκτελούν αντίστοιχες αποστολές.
- Την καταγραφή των πραγματικών αναγκών και την ισόρροπη κατανομή των οχημάτων.
- Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και όχι άλλες αόριστες δεσμεύσεις.
- Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των στελεχών μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Ως συνδικαλιστικός φορέας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αποδεχθούμε την κανονικοποίηση της επικινδυνότητας. Δεν θα περιμένουμε το πρώτο σοβαρό περιστατικό για να αποδειχθεί αυτό που όλοι γνωρίζουν σήμερα.Και ας σταματήσει επιτέλους η επίκληση δικαιολογιών.
Δεν ζητάμε κάτι πρωτόγνωρο ούτε κάτι ανέφικτο. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει εδώ και χρόνια ειδικά διαμορφωμένα οχήματα μεταγωγών, σχεδιασμένα για την ασφαλή μεταφορά κρατουμένων και την προστασία του προσωπικού. Οι προδιαγραφές υπάρχουν. Οι λύσεις είναι δοκιμασμένες και εφαρμόζονται καθημερινά.
Επομένως, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό ούτε επιχειρησιακό. Οι προδιαγραφές υπάρχουν. Οι λύσεις υπάρχουν. Απομένει μόνο η βούληση και η απόφαση.
Η Πολιτεία και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος οφείλουν να αποδείξουν έμπρακτα ότι η ασφάλεια των στελεχών αποτελεί πραγματική προτεραιότητα και όχι μία ακόμη εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα.
Δεν ζητάμε χάρη. Απαιτούμε το αυτονόητο.
Η ασφάλεια των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και η ευθύνη αυτή δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ






