ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ – ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι εντός Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι, περίπου 270.000, συμπολίτες μας ηλικίας 18-59 ετών, οι οποίοι θεωρούνται από την Επιτροπή Εμβολιασμών ως ανήκοντες σε ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω σοβαρού υποκειμένου νοσήματος. Για την Επιτροπή, ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ομάδας είναι μείζονος σημασίας, καθώς θεωρείται ο κρίσιμος παράγοντας που θα δώσει ανάσα στο σύστημα Υγείας. Η Realnews αποκαλύπτει το σχέδιο προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και θα αποτελέσει τον οδηγό για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Οι ευπαθείς ομάδες λόγω νοσήματος έχουν διακριθεί σε δύο κατηγορίες: στην κατηγορία του αυξημένου κινδύνου και στην κατηγορία του σοβαρού κινδύνου νόσησης. Στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου έχουν συμπεριληφθεί νοσούντες με την πιο σοβαρή επιβάρυνση και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία θα περιληφθούν εντέλει περίπου 300.000 άτομα, που θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. «Τα άτομα με τα νοσήματα της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου λόγω νοσήματος, θα εμβολιαστούν αμέσως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60 έως 64 ετών, επειδή αυτό αναλογεί στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης που διατρέχουν ως ομάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πάντως ότι άτομα άνω των 75 ετών με υποκείμενα νοσήματα έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οι προτεραιότητες Οπως προκύπτει από τον πίνακα προτεραιοποίησης στον οποίο καταλήγει η Επιτροπή Εμβολιασμών, στην ομάδα αυξημένου κινδύνου συμπεριλαμβάνονται 269.729 συμπολίτες μας, που θα έχουν και την απόλυτη προτεραιότητα μετά τον εμβολιασμό της ομάδας 74 και άνω. Πρόκειται επί της ουσίας για συμπολίτες μας με βαριά υποκείμενα νοσήματα και συγκεκριμένα:

– 118.387 άτομα σε ανοσοκαταστολή.

– 103.953 καρκινοπαθείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου που υποβάλλονται σε θεραπεία ή με αιματολογικό καρκίνο.

– 37.637 άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού.

– 24.698 άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. f7.672 άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων.

– 4.875 άτομα με σοβαρή ηπατική νόσο.

– 604 ασθενείς με κυστική ίνωση.

– 233 άτομα με άλλα νοσήματα, π.χ. σύνδρομο Down. Αυτό που προκαλεί αίσθηση και ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού για τις αντοχές του συστήματος Υγείας είναι ο τεράστιος αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ο πίνακας δείχνει:

– 914.674 ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο.

– 542.345 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

– 330.546 άτομα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού.

– 363.598 άτομα με καρκίνο. f 195.084 άτομα με χρόνια νευρολογικά νοσήματα.

– 122.078 άτομα με σοβαρή ψυχική νόσο.

ΠΗΓΗ: Realnews

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares