ΕΞΠΡΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Τον δρόμο για εξπρές και αυτόματες επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανοίγει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, μια από τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου των 32 δισ. ευρώ είναι η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών , το 70% των επιστροφών φόρων έχουν κολλήσει στις εφορίες καθώς εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2021 οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αν και μειώθηκαν κατά 59 εκατ. ευρώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ,στα 577 εκατ. ευρώ, με 7 στα 10 ευρώ των “φεσιών” και συγκεκριμένα τα 406 εκατ. ευρώ να εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων γίνεται με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, myData, τα οποία, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα είναι υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021. Με το νέο σύστημα η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Ειδικότερα, η λίστα των έργων και των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της Φορολογικής Διοίκησης, που έχει αναλάβει να “τρέξει” η ΑΑΔΕ με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη διευκόλυνση του ψηφιακού ελέγχου των συναλλαγών, την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τα πληροφοριακά συστήματα της Φορολογικής Διοίκησης και την αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ψηφιακών εφαρμογών για την αυτόματη προσυμπλήρωση περισσότερων στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares