Αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2025, σύμφωνα με την απόφαση Α.1077/2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Η πιο ουσιαστική διαφοροποίηση αφορά την κατάργηση της υποχρέωσης αναγραφής του αριθμού λογαριασμού IBAN στη Δήλωση ΦΠΑ, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου.

IBAN μόνο στο Μητρώο – Όχι στη δήλωση ΦΠΑ
Πλέον, η δήλωση του IBAN δεν θα υποβάλλεται μαζί με το έντυπο ΦΠΑ. Η καταχώρησή του θα γίνεται αποκλειστικά στο Μητρώο της ΑΑΔΕ, και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης που περιλαμβάνει αίτημα επιστροφής ΦΠΑ.
Εφόσον ο λογαριασμός δηλωθεί μία φορά στο Μητρώο, δεν απαιτείται επανακαταχώρηση σε μελλοντικά αιτήματα επιστροφής.
Πώς δηλώνεται πλέον ο IBAN
Η δήλωση του λογαριασμού πληρωμών μπορεί να γίνει:
-
Μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (www.myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN.
-
Μέσω της εφαρμογής myAADEapp, επιλέγοντας: Στοιχεία Επικοινωνίας > IBAN.
Για λογαριασμούς εκτός Ελλάδας ή εκτός SEPA (δηλαδή εκτός των 36 χωρών που συμμετέχουν στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ), οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώνουν το σχετικό πεδίο στη δήλωση ΦΠΑ και να προχωρούν σε δήλωση του λογαριασμού στην εφαρμογή “Τα Αιτήματά μου” της myAADE.
Προς διευκόλυνση των πολιτών, δημιουργήθηκε ειδικό αίτημα στην εφαρμογή για λογαριασμούς εκτός SEPA με διαδρομή:
Έσοδα, επιστροφές & διαγραφές, ενημερότητα > Δήλωση λογαριασμού IBAN αλλοδαπής σε χώρες εκτός SEPA για επιστροφές χρημάτων.
Αντίστοιχα, καταργείται πλέον το αίτημα δήλωσης ελληνικού IBAN ή IBAN χώρας SEPA από την ενότητα “Τα Αιτήματά μου”, καθώς η σχετική δήλωση πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ενότητα “Μητρώο & Επικοινωνία” ή την εφαρμογή της ΑΑΔΕ.







