Σύσκεψη για την καταπολέμηση του εγκλήματος στα σύνορα-Συμμετείχε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας

ΓΕΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, συναντήθηκε στις  15 Απριλίου 2022 με τον Αλβανό ομόλογό του Υφυπουργό Εσωτερικών κ. A n di Mahila στο Συνεδριακό Κέντρο Δελβινακίου Ιωαννίνων. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονταν θέματα αστυνομικής και διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπήρξε ειδική αναφορά σε σχέση με τη λειτουργία του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών στην Κακαβιά. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησης των δύο Υφυπουργών στην Αλβανία αλλά και της συνάντησης που ακολούθησε μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, Bledi Cuci, στην Ελλάδα. Οι διαδοχικές συναντήσεις επιβεβαιώνουν την βούληση των δύο κυβερνήσεων για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας σε θέματα ασφάλειας, αστυνομικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου συνόδευσαν από πλευράς ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α., οι Διευθυντές των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Φλώρινας και ο πρόξενος Αργυροκάστρου Δημήτριος Σαχαρίδης.

Ενώ από πλευράς αλβανικής αντιπροσωπείας τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. AndiMahila συνόδευσαν υπηρεσιακοί αξιωματούχοι των αντίστοιχων Κλάδων της Αστυνομίας της Αλβανίας καθώς επίσης και ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα κ. EltjonVerleni .

Με την ευκαιρία των συνομιλιών συζητήθηκαν ταυτόχρονα και τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τη διευκόλυνση της προβλεπόμενης αυξημένης μετακίνησης από και προς την Αλβανία από τα συνοριακά σημεία ελέγχου των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή το Πάσχα και την θερινή περίοδο που ακολουθεί.

Αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου προχώρησε σε σχετικές δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Βρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι σήμερα εδώ και από τις δύο πλευρές στη βάση της κοινής μας βούλησης η διασυνοριακή συνεργασία να είναι 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, ενεργή. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά, όπως ανέφερε και ο ομόλογός μου κ. AndiMahila και η λειτουργία μέσα στο έτος στην Κακαβιά του Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα είναι στελεχωμένο από στελέχη των αστυνομιών των δύο χωρών και των τελωνειακών αρχών. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ανταλλαγή των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και να αναπτύσσονται και οι αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ».

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τις νέες δυνατότητες που προκύπτουν για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα ασφάλειας ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Στηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και νοιώθουμε φίλοι και σύμμαχοι μέσα στο ΝΑΤΟ. Στέλνουμε σήμερα από εδώ ισχυρό μήνυμα φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας αλλά και ηχηρό μήνυμα προς τις οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις ότι είναι σταθερή η βούλησή μας να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να είμαστε κάθε μέρα και πιο αποτελεσματικοί, απένατί τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. AndiMahila για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε μεταξύ των δύο υπουργείων. Είμαστε επιφορτισμένοι και οι δύο να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία οι Υπουργοί μας συμφώνησαν αλλά και οι Πρωθυπουργοί ο κ. Ράμα και ο κ. Μητσοτάκης έχουν σταθερά χαράξει στο πλαίσιο της ελληνοαλβανικής φιλίας και σταθερής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας ».

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο ομόλογός του κ. AndiMahila πέρασαν στην αλαβανική επικράτεια αναταποκρινόμενοι σε πρόσκληση για γεύμα, προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, του Δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου κ. Δημήτρη Τόλη. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους εκεί επισκέφτηκαν τις περιοχές Τεριαχάτες και Δερβιτσάνη.

Ο Έλληνας Υφυπουργός στην Δερβιτσάνη πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει χτιστεί το 1870. Στη συνέχεια υπήρξε περιήγηση στην Δερβιτσάνη.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares