Αιχμές στο Περιφερειακό για ΦΟΔΣΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Τελευταία νέα

Αιχμές στο Περιφερειακό για ΦΟΔΣΑ, Δημάρχους και αναδόχους.. Ποιοι δεν θέλουν την λειτουργία των ΣΜΑ

Μία μακροσκελή ενημέρωση που κάλυψε τα γεγονότα των τελευταίων δέκα ετών περίπου έκανε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και όλα τα έργα όπως το εργοστάσιο, οι ΣΜΑ, οι ΧΥΤΥ αλλά και την μεταφορά του υπολείμματος.

Σύμφωνα με την εισήγηση τα προβλήματα ειδικά με το εργοστάσιο, ξεκίνησαν το 2019 με την ολοκλήρωση δηλαδή του έργου και όταν ο ίδιος ο Περιφερειάρχης άρχισε να ασχολείται με το ζήτημα αφού μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της χρονιάς εκείνης ήταν στις αρμοδιότητες της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη.

«Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν έκανα τα στραβά μάτια.. Όμως στην περίπτωση αυτή δεν θα υπηρετούσα τα συμφέροντα των Ηπειρωτών αλλά της εταιρείας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και το ίδιο με διαφορετικά λόγια επανέλαβε αρκετές φορές.

Σχετικά με το εργοστάσιο και τα δεδομένα που δημιούργησε η νομοθετική ρύθμιση του καλοκαιριού που δίνει όλες τις αρμοδιότητες στον ΦΟΔΣΑ ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι ήδη έχει απαντήσει στα αρμόδια υπουργεία ότι αδυνατεί -δεν αρνείται- αλλά αδυνατεί να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της διάταξης.

Ο Περιφερειάρχης απέδωσε το γεγονός αυτό σε συγκεκριμένους λόγους:

-Την χρήση της ΜΕΑ την έχει παραχωρήσει στον ΙΦΣ -την ιδιωτική εταιρεία- από τον Ιούλιο του 2017.

-Για να παραχωρήσει το εργοστάσιο στον ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να καταγγείλει την σύμβαση αυτή.

-Για να παραχωρήσει κατά κυριότητα περιουσιακά στοιχεία χωρίς αντάλλαγμα δηλαδή χωρίς αποζημίωση παραβιάζει το Σύνταγμα και διαπράττεται απιστία.

«Αυτές τις θέσεις της Περιφέρειας δεν τις αντέκρουσε κανείς… Επομένως υπάρχει ζήτημα με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε πως η Περιφέρεια δεν σκοπεύει να προκαλέσει προβλήματα αλλά δεν πρόκειται και να νομιμοποιήσει προβληματικές ενέργειες.

Υπογράμμισε δε ότι ο ΦΟΔΣΑ που έχει υπεισέλθει στη διαχείριση του εργοστασίου έχει αναλάβει και ευθύνες έναντι όλων όπως και έναντι της Περιφέρειας για τις οφειλές που αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης

Εκτενή ήταν η αναφορά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων χωρίς όμως να προκύπτουν στοιχεία που θα επέτρεπαν αισιοδοξία για σύντομη λειτουργία των συγκεκριμένων έργων.

Φαίνεται ότι ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει και με την δοκιμαστική λειτουργία καθώς η κοινοπραξία του έργου ζητά την εξόφλησή της και την ολοκλήρωση του ΣΜΑ Πρέβεζας.

«Η σύμβαση προβλέπει την εξόφληση της αναδόχου μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας. Θέλει να ροκανίσει τον χρόνο για να μην ξεκινήσει την δοκιμαστική λειτουργία.. Μάλιστα έστειλε και τον λογαριασμό για πληρωμή που της επιστράφηκε από την Περιφέρεια. Τους λόγους τους καταλαβαίνει ο καθένας» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Καχριμάνης.

Σαφείς αιχμές άφησε ο Περιφερειάρχης για την διοίκηση του ΦΟΔΣΑ η οποία με αφορμή τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη, είχε αποστείλει έγγραφο στο οποίο αφενός ισχυρίζεται ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις προγραμματικές και αφετέρου ότι το κόστος της δοκιμαστικής λειτουργίας αναλαμβάνει η Περιφέρεια την στιγμή που το είχε προυπολογίσει ο ΦΟΔΣΑ.

Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης προχώρησε και σε μία σοβαρή καταγγελία σχετικά με την μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης «Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ποιοι δεν επιθυμούν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ. Είναι αυτοί που επωφελούνται από το σημερινό καθεστώς της μη λειτουργίας. Ποιοι; Κατά την γνώμηη μου ο οικονομικός φορέας που μεταφέρει τα σκουπίδια των Δήμων απευθείας στο εργοστάσιο που είναι και μέλος της κοινοπραξίας προμήθειας του εξοπλισμού και συγκεκριμένες δημοτικές αρχές που μεταφέρουν τα απορρίμματα σε συγκεκριμένο ΧΥΤΥ με την δικαιολογία πως δεν λειτουργούν οι ΣΜΑ» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια επιθυμεί να απεμπλακεί από την διαχείριση των απορριμμάτων όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα βήματα και κανόνες.

Στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας που έγινε παραχωρήθηκαν δέκα κοντέινερ στην διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ενώ θα προχωρήσουν προγραμματικές συμβάσεις με την διοίκησή του και τους δήμους για την δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ και παράλληλα σε υπηρεσιακό επίπεδο γίνεται η διαδικασία για την παράδοση όλων των εγγράφων.

Αιχμές και για Δήμους

Αρκετές ήταν οι αιχμές που άφησε και για την στάση ορισμένων δήμων οι οποίοι εξακολουθούν να μην μεταφέρουν σκουπίδια στο εργοστάσιο απορριμμάτων. Για μία ακόμη φορά μίλησε για παρανομίες στη Βλαχέρνα όπου θα έπρεπε να δέχεται μόνο υπόλειμμα αλλά εξακολουθεί να δέχεται και απορρίμματα.

«Η παρανομία εδώ έχει δύο εμπλεκόμενους. Τον ανάδοχο που δέχεται ανεπεξέργαστα σκουπίδια παρανομώντας και τους Δήμους που μεταφέρουν ανεπεξέργαστα σκουπίδια παρανομώντας και παραβιάζοντας τον ΠΕΣΔΑ Ηπείρου και τη Σύμβαση Σύμπραξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της Περιφερειακής Αρχής άσκησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Ο Γιώργος Ζάψας ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει ήττες σε όλα τα μέτωπα ενώ θύμισε και την παραπομπή στο Πειθαρχικό που συνδέετε άμεσα με το θέμα των απορριμμάτων.

«Το ζήτημα των απορριμμάτων απασχόλησε προεκλογικά το 2019 όλες τις παρατάξεις. Η αλήθεια είναι τότε οι δήμαρχοι κρύφτηκαν γιατί τους βόλευε. Και τώρα κωλυσιεργούν μάλλον γιατί έρχονται εκλογές» ανέφερε ο κ. Ζάψας συμπληρώνοντας ότι η κόντρα της Περιφέρειας με τους Δήμους κόστισε ακριβά.

Ο Σπύρος Ριζόπουλος μίλησε για τεράστια πολιτική αποτυχία του Περιφερειάρχη. «Όλοι ξέραμε πως όταν έγινε το εργοστάσιο δεν υπήρχε Φορέας. Όταν έγινε ο ΦΟΔΣΑ τότε το εργοστάσιο έπρεπε να παραδοθεί. Σήμερα βλέπω έναν περιφερειάρχη κουρασμένο και ηττημένο. Δεν αναγνωρίζω την ενημέρωση που έγινε σήμερα. Δεν κατανοώ την λογική ήξεις αφίξεις.. Πρόκειται για μία πολιτική ήττα του Περιφερειάρχη που πρέπει να καταγραφεί ξεκάθαρα» ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Ο Γιώργος Πρέντζας από την πλευρά του σημείωσε πως η παράθεση όλων των γεγονότων από τον Περιφερειάρχη αναδεικνύει ότι υπήρξαν πολλές κόντρες στο παρασκήνιο αλλά στον χρόνο που αυτές έγιναν δεν συνοδεύτηκαν από πολιτική καταγγελία. «Η διαδικασία είχε χαρακτηριστικά ψυχολογικού θρίλερ και όχι πολιτικά. Η επίκληση της άγνοιας δεν μπορεί να γίνει πάντα αποδεκτή. Μετά τις παλινωδίες το κόστος παραμένει δυσβάσταχτο και μόνοι κερδισμένοι είναι οι ιδιώτες» τόνισε ο κ. Πρέντζας.

Ο Ζώης Γαλατάς από την πλευρά του χαρακτήρισε παρωδία την συζήτηση και σημείωσε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στα χέρια ιδιωτών.

Με τις απόψεις των Ζώη Γαλατά και Γιώργου Πρέντζα συμφώνησε και ο Κώστας Νουτσόπουλος.

πηγη; epiruspost.gr

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares