Σε μια απέριττη τελετή τιμήθηκαν, τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ανάμεσά τους και βρέφος ενός έτους.
Πρόκειται για μια συγκινητική εκδήλωση, που δείχνει ότι η μνήμη για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα, έστω και αν ξεθωριάζει, δεν σβήνει.
Η ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε ξεχνιέται, αλλά διδάσκει, ήταν το μήνυμα από τη συγκινητική εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.
Και η θυσία των κατοίκων των Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς στη Μίχλα, κατά την Κατοχή, ακτινοβολεί το γραμμένο με το δάκρυ και το αίμα μήνυμα πως ο Ελληνισμός είναι αποκλειστικά η πνευματική αποτίμηση της ζωής και ο αγώνας για τη Λευτεριά.
Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέντε Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του δήμου Σουλίου, τελέστηκε τρισάγιο, την Κυριακή 6 Αυγούστου στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια, μεταξύ των οποίων και αυτά των απογόνων θυμάτων Έλλης Μπαλάσκα και Ευδοξίας Αθανασίου.
Μάλιστα η κ. Μπαλάσκα άφησε και σύκα στο μνημείο, γιατί, όταν συνελήφθησαν από τους Γερμανούς τα θύματα, κάθονταν κάτω από μια συκιά στη θέση “Αχούρια”.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με εξαιρετική επιτυχία και με τεκμηρίωση στοιχείων ο συνταξιούχος δάσκαλος Βασίλης Μπάτσης, ζωντανεύοντας παραστατικά τα γεγονότα της εποχής εκείνης, ο οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Παρόντες μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουλίου Νικόλαος Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Σουλίου Γεώργιος Ντάγκας, κ. ά.
ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ
Τα 15 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.
Οι εκτελεσθέντες Οσδινιάτες, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο μνημείο, που έστησε το 1984 η Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:
Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Λάμπρου (Ιωάννου), ο 27χρονος Γεώργιος Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 17χρονος Θεόδωρος Μπαλάσκας, ο 8χρονος Απόστολος Μπαλάσκας ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη Σταματία Δημ. Νικολάου.
Τα καταματωμένα κορμιά των εκτελεσθέντων ύψωσαν απόρθητα τείχη, προστατεύοντας τα ιερά μας και και την τιμή του Έθνους. Με την πράξη της αντίστασής τους ανέδειξαν τη λύτρωση του Γένους από τα κατοχικά δεσμά.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ