Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά το ετήσιο μνημόσυνο εις μνήμη της Ελένη Γκατζογιάννη στο χωριό Λια Φιλιατών

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Παρουσία προσκεκλημένων από τον χώρο της πολιτικής, τελέστηκε, την Τετάρτη 23 Αυγούστου  στον Λιά, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, επιμνημόσυνη δέηση για την Ελένη Γκατζογιάννη, 75 χρόνια μετά  την εκτέλεσή της, 28 Αυγούστου 1948, κατά τον Εμφύλιο.
Στη μνήμη της ο γιός της γνωστός συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης έγραψε το βιβλίο “ΕΛΕΝΗ”, στο περιεχόμενο του οποίου βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία, όπου διεκτραγωδούνται περιστατικά από  τον Εμφύλιο, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι η μητέρα του.
Ο κ. Μάξιμος, ο οποίος ιερούργησε νωρίτερα στο ναό του χωριού, τόνισε ότι η Ελένη Γκατζογιάννη υπήρξε γνήσια μητέρα, κατά το πρότυπο της Παναγίας, και έδειξε στοργή και αγάπη στα παιδιά της, και μάλιστα έφτασε στο υπέρτατο σημείο του μητρικού αισθήματος, που είναι η θυσία για τα τα τέκνα της. Και το κατόρθωσε. Πέθανε εκείνοι και έμειναν ζωντανά τα παιδιά της.
Στον Λια βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Σταμενίτης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού κ. ά.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Γκατζογιάννη στο ανακαινισμένο σπίτι της μητέρας του, που τα χρόνια του Εμφυλίου είχε επιταχθεί από τους αντάρτες και χρησιμοποιούνταν ως έδρα της στρατιωτικής διοίκησής τους, ενώ ακολούθησε γεύμα στον ξενώνα του χωριού, που έχει αναγερθεί με πρωτοβουλία και φροντίδα του κ. Γκατζογιάννη.

Κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί τον Λια προσωπικότητες της πρώτης γραμμής, όπως ο Μάικλ Δουκάκης, ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. ά.

Ο κ. Γκατζογιάννης τα καλοκαίρια φροντίζει να βρίσκεται για λίγες ημέρες στο χωριό των γονέων του, όπου γεννήθηκε και ο ίδιος, όπου εδώ και χρόνια έχει χτίσει δικό του σπίτι.

Η περίοδος του Εμφυλίου ήταν τραγική για την Ελλάδα με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα, γι’ αυτό η κοινή προσπάθεια όλων οφείλει και αξίζει να είναι η καταλλαγή των παθών, η σφυρηλάτηση ενότητας και η αποτροπή και αποφυγή εσωτερικής διαμάχης.

Μέσα σε κλίμα ομοψυχίας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κατάλοιπα του παρελθόντος,  ο αγώνας για μια καινούργια Ελλάδα είναι αναγκαιότητα.

Ας κάνει ο καθένας μας έκφραση του βίου του και οδηγό του τις αρχές εκείνες, που θα οδηγήσουν σε μια φωτεινή και όχι μίζερη Ελλάδα.

Ηλίας Μάκος

 

 

 

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares