Προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας  με τους υποψήφιους  Δημοτικούς Συμβούλους Σπύρο Χριστόγλου (Ηγουμενίτσας), Βαγγέλη Μέλλο (Πέρδικας), Άρη Γκοργκόλη (Συβότων) και Σπύρο Ανυφαντή (Παραποτάμου) και τους υποψήφιους Συμβούλους της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας Ευδοξία Γιαννακού, Κωνσταντίνο Κατσιμάνη και Νίκο Φουσέκη, συναντήθηκαν στην Πέρδικα με ελαιοπαραγωγούς και συζήτησαν μαζί τους για τα ζητήματα σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς και τη διάθεση του λαδιού  και γενικά τον  πρωτογενή τομέα.

Κατά τη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι βασικές προτάσεις του Συνδυασμού «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» για  τη στήριξη του πρωτογενή τομέα από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

-Άμεση καταγραφή όλων των γεωργικών γαιών που βρίσκονται στο Δήμο Ηγουμενίτσας και δημιουργία Δημοτικού Γεωργικού Μητρώου, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η καταγραφή αυτή δεν θα περιλαμβάνει μόνο την έκταση αλλά και την πραγματική χρήση και την κατάσταση που αυτές βρίσκονται (βοσκότοποι, καλλιεργήσιμα χωράφια, ελαιώνες).

Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, σημαντικό εργαλείο για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για θέματα φυτοπροστασίας, χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, δράσεων  που αφορούν την αγροτική επιχειρηματικότητα κλπ.

-Εκμετάλλευση της “σχολάζουσας” δημοτικής περιουσίας με άμεση δημοπράτηση των εκτάσεων που θα καταγραφούν και είναι ανεκμετάλλευτες  σε κτηνοτρόφους- αγρότες, για πολυετή μίσθωση, με ταυτόχρονη εποπτεία για την καλή τους χρήση.

-Συγκρότηση συνεργείων για την εκμετάλλευση- καλλιέργεια των εκτάσεων που τελικά θα παραμείνουν στο Δήμο. Ο Δήμος θα μπορούσε για παράδειγμα να τροφοδοτεί  με το ελαιόλαδο που θα παράγεται προνοιακές δομές όπως γηροκομεία, το κοινωνικό παντοπωλείο ή απευθείας ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

-Διανοίξεις και βελτιώσεις αγροτικών δρόμων πρόσβασης σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

-Συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα (με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα)

-Δημιουργία κατάλληλου χώρου στο Δήμο Ηγουμενίτσας για την πραγματοποίηση αυτών των σεμιναρίων- διαλέξεων.

-Συνεργασία με Πανεπιστήμια και ιδιωτικούς φορείς για δημιουργία Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης (πρωτογενή ή μεταποιημένα, όπως το ελαιόλαδο ή τα αρωματικά φυτά).

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares