Μήνυμα ειρήνης και ενότητας από τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στην Ηγουμενίτσα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
Η ανάγκη της ενότητας ήταν το κεντικό μήνυμα από τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στην Ηγουμενίτσα.

Με επίσημη δοξολογία στον ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης, χοροστατούντος του  Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Σεραπίωνος, ξεκίνησε ο εορτασμός και ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο  στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, καθώς  και κατάθεση στεφάνων.

Η Εθνική Αντίσταση (1941-1944), αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορική πορεία του Ελληνικού λαού.

Προηγήθηκαν, το έπος του Ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Αλβανίας, η αντίσταση των Μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, που απέδειξαν, για μια ακόμη φορά, το αδούλωτο πνεύμα του λαού μας.

Οι Έλληνες και μάλιστα οι Θεσπρωτοί δεν έσκυψαν το κεφάλι  στα Γερμανικά και Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής και τους συμμάχους τους, στη Θεσπρωτία έδρασαν οι περιβόητοι Μουσουλμάνοι “Τσάμηδες”,   που εκμηδένιζαν εκείνα τα χρόνια τις αξίες της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού στην χώρα μας.

Απαιτήθηκαν τότε αμέτρητες θυσίες για την λύτρωση από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού. Η Εθνική Αντίσταση ανέλαβε την μεγάλη αποστολή της υπεράσπισης του τόπου από τους βάναυσους εισβολείς και τους συνεργάτες τους. Με αυταπάρνηση και ηρωισμό χιλιάδες άτομα αγωνίστηκαν, δίδοντας και την ίδια την ζωή τους στο καθήκον.

Η επέτειος αυτή θα σηματοδοτεί πάντα τον δρόμο του χρέους προς την πατρίδα, προς την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Τιμήθηκαν όλοι εκείνοι, που αντιστάθηκαν στα στρατεύματα κατοχής. Η εθνική ανεξαρτησία, η δημοκρατία και η ειρήνη που βιώνουμε, στερεώθηκαν με τον δικό τους αγώνα.

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com

ΦΩΤΟ: epirusmedia

Μοιραστείτε και απολαύστε!

Shares